Girne’deki deniz suyu, bir nokta dışında temiz

Girne arıtma tesisi duvarlarının Ekim 2007’de yıkılmasından sonra, Girne’deki deniz suyunun bir nokta dışında temiz olduğu açıklandı. Çevre Koruma Dairesi Müdürü Hülya Altan TAK’a yaptığı açıklamada, Girne’deki atık su arıtma tesisinin yıkılmasından sonra, Lapta ve Esentepe arasında 14 noktadan numune alındığını, numuneler üzerinde yapılan tahlillerde, atık sulardan kaynaklanan bir kirliliğe rastlanmadığını, ancak arıtılan atık suların boşlatıldığı Güzel Sanatlar Müzesi mevkiinde bulunan Girne Atık Su Arıtma Tesisi civarında su kalitesinin kötü olduğunu, bölgede yüzülmemesinin tavsiye edildiğini belirtti. Altan, söz konusu bölgedeki doğal yaşam üzerindeki etkinin ise uzun vadede belli olacağını kaydetti.
Sürdürülebilir olmamasıyla beraber, arıtılan suyun uzun borularla derin sulara akıntının kuvvetli olduğu noktaya boşaltılması gerektiğini vurgulayan Hülya Altan, bölgede günde bin metre küp suyun havalandırılarak klorlandıktan sonra denize bırakıldığını ifade etti.
Aygın: İstenilen standartta değil
Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın konuyla ilgili TAK’a yaptığı açıklamada, atık suların biyolojik arıtmadan geçtikten sonra denize bırakıldığını, ancak yapılan biyolojik arıtmanın “istenilen standartta olmadığını” söyledi.
Girne bölgesinde kanalizasyon ağını önemli boyutta genişlettiklerini anlatan Aygın, arıtma tesisi duvarının Ekim 2007’de yıkılmasından sonra inşa edilen iki ayrı havuzun yetersiz kaldığını, bu nedenle atık sulara arıtmanın kısmen yapılabildiğini, bunun sonucunda da denize bırakılan suyun istenilen standartta olmadığını ifade etti. Girne bölgesinin ihtiyacına cevap verecek bir sistem için hükümetten destek sözü aldıklarını söyleyen Aygın, bu desteğin henüz sağlanmadığını belirtti.
Biyolojik arıtmanın ancak havuz duvarları yıkılmadan önceki derecede yapılabildiğini kaydeden Sümer Aygın,
arıtması yapılan suyun da borularla sahilden 20 metre uzağa bırakıldığını kaydetti
Aygın, atık suların bırakılacağı noktanın akıntılı bir nokta olması gerektiğini, bunun için çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.