AB’den, Gönyeli Belediyesi projelerine 800 bin Euro katkı

Kentin gelişmesi için çalışmalarını sürdüren Gönyeli Belediyesi, ‘Köyden Kente Dönüş Projesi’ni tamamlamak ve altyapı ç.alışmaları için AB’den yardım aldı AB’DEN GÖNYELİ BELEDİYESİNE MALİ YARDIM… Köyden Kente Dönüşüm Projesi’ni 10 aylık bir çalışma süresinde tamamlayan Gönyeli Belediyesi, bu projeyle kent içindeki 70’e yakın atölyeyi Alayköy Sanayi Bölgesi’ne taşıyor. Gönyeli Alt Yapı Master Planı için de AB’den 800 bin Euro’luk yardım ayrıldığını açıklayan Benli, “AB programlarının hiçbirinde Gönyeli’nin adı yoktu. Yavaş çalışan bu sisteme müdahil olduk ve AB’nin 259 milyon Euro’suyla bugüne kadar çıkılan ilk ihaleyi Gönyeli Alt Yapı Master Planı’yla gerçekleştirdik” dedi
DEVLETTEN ALINAN ARAZİLER PARSELLENEREK, KİRALANACAK… Gönyeli için gerçekleştirilen birçok çalışmanın Lefkoşa İmar Yasası’na uygun şekilde de yapıldığına dikkat çeken Benli, kentte yeni iş olanakları yaratmak için de çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Ahmet Benli, devletten alınacak araziler rezerv olarak belediye bünyesinde tutulacağını ve arsa olarak parsellenerek vatandaşa kiralanacağını kaydetti. Benli, bu alanların kısa vadeli ihtiyaçlara göre Gönyeli Belediyesi’nin kendi ürettiği sanayi arsaları olacağına da değinerek geleceğe dönük de adımlar attıklarının altını çizdi
Ergül ERNUR
Gönyeli Belediyesi, kent içindeki atölyeleri Alayköy Organize Sanayi Bölgesi’ne taşıyor. ‘Köyden Kente Dönüşüm Projesi’ adı altında gerçekleştirilen projede Sanayi Bölgesi’nden arsa almaya hak kazanan 70’e yakın Gönyeli esnafına hak sahipliği belgeleri verildi.
Söz konusu projenin yanı sıra Gönyeli bölgesinin alt yapı çalışmaları için 68 trilyonluk bir krediye ihtiyaç duyulduğunu açıklayan Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli, AB’nin KKTC için ayırdığı 259 milyon Euro’luk mali yardımı için bugüne kadar çıkılan ilk ihaleyi Gönyeli Alt Yapı Master Planı’yla gerçekleştirdiklerini söyledi. Benli, bu çalışma çerçevesinde AB’nin Gönyeli Alt Yapı Master Planı’na 800 bin Euro yardım ayırdığını da açıkladı.
Bölgenin kalkınması ve gelişmesi için her iki projeyi de hayata geçirdiklerini belirten Benli, Gönyeli’de Lefkoşa İmar Yasası’nın emrettiği kuralları da uygulamaya başladıklarına dikkat çekti.
Yeni çalışma hedeflerinde ise yeni alanlar yaratmayı amaçladıklarını kaydeden Ahmet Benli, devletten alınacak arazilerin belediye bünyesinde tutulacağını ve arsa olarak parsellenerek vatandaşa kiralanacağını kaydetti.
Bu alanların ise kısa vadeli ihtiyaçlara göre Gönyeli Belediyesi’nin kendi ürettiği sanayi arsaları olacağına değinen Benli, Köyden Kente Dönüşüm Projesi’yle var olan sorunları çözdüklerini ve aynı zamanda geleceğe dönük de adımlar atmaya başladıklarını ifade etti.
AB’den ‘Gönyeli Alt Yapı Master Planına’ destek
Gönyeli bölgesinin en temel sorununun alt yapı olduğunu vurgulayan Ahmet Benli, sorunların giderilebilmesi için 68 trilyonluk bir krediye ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.
Bölgenin üçte birinin geliştiğini geriye kalan bölümün de hızla gelişmekte olduğunu belirten Benli, gelişen bölümlerde de alt yapı sorununun yaşandığını kaydetti.
Benli, mevcut sorunları çözmek için yeni büyük kredilere ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek ilk adımın bölgenin alt yapısının planlanması olduğunu söyledi.
Gönyeli Belediye başkanlığına geldikten kısa bir süre sonra Avrupa Birliği (AB)’nin 259 milyon Euro’luk mali yardım kaynaklarını hedef olarak seçtiklerini anlatan Benli, “AB programlarının hiçbirinde Gönyeli’nin adı yoktu. Yavaş çalışan bu sisteme müdahil olduk ve AB’nin 259 milyon Euro’suyla bugüne kadar çıkılan ilk ihaleyi Gönyeli Alt Yapı Master Planı’yla gerçekleştirdik ve AB, projemiz için bize 800 bin Euro ayırdı” dedi.
İhalenin Brüksel’de gerçekleştirildiğini de belirten Benli, ihaleyi bir İngiliz firmasının kazandığını ve projeleri teslim alma dönemini yaşadıklarını söyledi.
“Ülkemizde hiçbir kentte olmayan, çağdaş kentlerin planlanmasında kullanılan temel altıklar olarak bilinen çok detaylı Topografik haritalar artık Gönyeli bölgesi için mevcuttur” diyen Benli, teknik bilgiye dayalı olarak çalıştıklarını kaydetti.
Söz konusu projeyle bölgede yapılan işlerin kalıcı olduğunu bildiklerini söyleyen Benli, AB’nin kendi normlarına uygun yapılmış projeleri finanse ettiğini ifade etti.
Benli, projenin, AB normlarında ve doğrudan inşaat ihalesine çıkabilecek şekilde hazırlandığını da kaydetti.
“Köyden Kente Dönüşüm Projesi, 10 aylık bir çalışmanın ürünü”
Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli, Gönyeli bölgesinin ülkemizin en yüksek büyüme yaşanan yerleşim yerlerinden biri olduğuna değinerek 2007 yılında yapılan tespite göre bölgenin nüfus yapısının % 10 oranında büyüdüğüne işaret etti.
Benli, gerek şimdiki yüksek hızlı büyüme gerekse daha önce meydana gelen büyümelere karşılık, gününde alınmayan tedbirlerden dolayı Gönyeli’nin çok hızlı bir şekilde kent konumundan uzaklaşarak köye doğru bir gidiş sergilediğini söyledi.
Belediye olarak ‘köye doğru gidişi’ engellemek için bir takım çalışmalar yapmaya başladıklarını belirten Benli, kent içindeki atölyelerin Sanayi Bölgesi’ne taşınmasının da bu kapsamda hazırlanan bir proje olduğunu ifade etti.
Çağdaş kent olma amacıyla Lefkoşa İmar Yasası’nın emrettiklerinin yerine getirildiğine de dikkat çeken Benli, Köyden Kente Dönüşüm Projesi’nin yaklaşık on aylık bir çalışmanın ürünü olduğunu kaydetti.
Projeye, hükümet ve siyasi partilerin de destek verdiğini söyleyen Benli, “Daha önce seçim dönemlerinde seçim rüşveti olarak yapılan tahsislerin iptal edilme iradesiyle önemli bir yol alınmış oldu” dedi.
‘Gönyeli ve Alayköy esnafının ihtiyaçları giderilmeden, hak sahipleri listesi oluşturulmadan bunun dışındaki hak sahipleriyle görüşülmeyeceği taahhüdünün’ hükümet tarafından alındığını da sözlerine ekleyen Benli, uyumlu bir işbirliği çalışması sonucunda da talep edilen etabın tamamlandığını söyledi.
Kent içindeki atölyelerin taşınmasıyla ilgili Gönyeli esnafının da birlik içinde hareket ettiğine işaret eden Benli, Gönyeli esnafının da örgütlenerek Gönyeli Esnaf ve Zanaatkarlar Birliği’ni kurduğunu kaydetti.
Yeni atölye izni verilmiyor
Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli, yaklaşık 8 aydan beridir Lefkoşa İmar Yasası’ndaki maddeleri uyguladıklarını kaydederek Gönyeli’ye yeni atölye izni verilmediğinin de altını çizdi.
Benli, “Projenin birinci önemli ayağı olan tahsis kısmı tamamlandıktan sonra Gönyeli bölgesi atölyelerden kurtulmuş olacak ve köyden kente dönüşümde ciddi bir adım atılacak” dedi.
Proje çerçevesinde yaklaşık 70 tane atölyenin Sanayi Bölgesi’ne taşınacağını yineleyen Benli, projenin kentin ve esnafın ihtiyaçları için gerçekleştirildiğini belirtti.
Köyden Kente Dönüşüm Projesi’nin söz konusu esnafların gelişmesine fırsat sağlayacak bir çalışma olduğuna da değinen Benli, projeyi bir tarih olarak nitelendiriyor.
Lefkoşa İmar Yasası, Gönyeli’de uygulanıyor
Belediye olarak başka bir projeyi daha hayata geçirdiklerini aktaran Benli, kent içinde kalacak iş yerlerine izin verirken binaların Lefkoşa İmar Yasası’na uygun olup olmadığını da incelediklerini söyledi.
İş yerlerinde yaşanan sıkışıklıktan dolayı bölgede dışa doğru bir büyüme gözlemlendiğini de belirten Ahmet Benli, “Yeni verilen iş yeri izinlerinde imara aykırı ekleri olan yerlere izin vermiyoruz” dedi.
İmara aykırı eklerin mevcut binaların hacimlerinin ötesinde hacim yaratılarak kullanıldığından bahseden Benli, doğrusunun hacmi kadar kullanmak olduğunu ve bölgede boşalacak olan yerlerin bu hacmi karşılayacağını kaydetti.
Devletten alınan araziler parsellenerek, vatandaşa kiralanacak
Yeni çalışma hedeflerinde ise yeni alanlar yaratmayı amaçladıklarını kaydeden Ahmet Benli, projeyle ilgili kısaca bilgi verdi:
“Devletten alınacak olan araziler rezerv olarak belediye bünyesinde tutulacak ve arsa olarak parsellenerek vatandaşa kiralanacak. Bu alanlar, kısa vadeli ihtiyaçlara göre Gönyeli Belediyesi’nin kendi ürettiği sanayi arsaları olacak. Köyden Kente Dönüşüm Projesi’yle var olan sorunları çözdük aynı zamanda geleceğe dönük de adımlar atıyoruz”.