Vehbi: Yenierenköy’ün bucak olması yönündeki, halkın istemi çok yerinde

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Asım Vehbi, dün Yenierenköy’ü ziyaret etti
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Asım Vehbi, dün Yenierenköy’ü ziyaret etti.
Yenierenköy halkının sorunlarını dinlemek amacıyla ziyaretini gerçekleştiren Vehbi’ye, Bakanlık Müsteşarı Durali Elal, Su İşleri Dairesi Müdürü Yaşar Mavioğlu, Jeoloji ve Maden Dairesi Müdürü Mustafa Alkaravlı, Çevre Koruma Dairesi Müdürü Hülya Altan ve Orman Dairesi yetkilileri eşlik etti.
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan verilen bilgilere göre, bölge halkı, Yenierenköy’ün bucak olmasını isterken; Bakan Vehbi, Yenierenköylülerin isteklerinin çok yerinde olduğunu ve bu konuda yetkili mercilere konuyu ileteceklerini söyledi.
Bir soruya karşılık, bölgedeki süt fabrikasının, çıkarmış olduğu duman ve atıklar konusunda Bakanlığın çok yakın takibi altında olduğunu belirten Vehbi, geçtiğimiz haftalarda Çevre Dairesi yetkililerince bir denetleme gerçekleştirildiğini ve gerekli ikazların yapıldığını ifade etti.
Bakan Vehbi, fabrikanın başka bir yere naklinin şu an için söz konusu olmadığını belirterek, “İlgili fabrikanın daha önceden alınmış yasal izni bulunmaktadır. Bu noktada Bakanlığımızın görevi çevresel boyuttaki zararını önlemektir. Bizlere ihbar geldiği anda, ki geçen hafta içerisinde gelen bir ihbar doğrultusunda, çevre uzmanı ekibimizi hemen göndererek incelemelerde bulunduk ve gerekli ihbarlar yapıldı” dedi.
Konu ile ilgili alınan raporlara atıfta bulunup şu anda bir sorun kalmadığını dile getiren Vehbi, fabrikanın atık veya dumanla ilgili yasalara aykırı davranışının olması durumunda, 153 Alo Çevre hattından Bakanlığa bilgi verilmesini istedi.
Bakan Vehbi, çevre uzmanı ekibin yaptığı denetimler sonucunda ortaya çıkan sorunların devam ettiğine yönelik her hangi bir ihbarın alınması durumunda cezai müeyyidelerin çalıştırılacağının ve gerekirse de fabrikanın kapatılmasına kadar da gidileceğinin altını çizdi.
Çöp alanı
Bir vatandaşın, Yenierenköy ve civar yerleşim yerlerinin çöplerinin gelişigüzel yerlere döktüğü ve çöplerin döküldüğü yerlerin özel mülkler olduğunu belirtmesi üzerine Bakan Vehbi, ülkede yasal veya insanların oluşturduğu yasal olmayan toplam 76 civarında çöp alanın olduğunu belirtti ve Bakanlık olarak çok ciddi cezalarla yasal olmayan çöp alanlarının ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalarının bulunduğunu söyledi.
Bakan Vehbi, Çevre Koruma Dairesi’nin bölgenin ihtiyacını karşılayacak bir çöp alanının belirlenmesine yönelik çalışmalarının olduğunu, bölge belediyeleriyle de yapılacak olan toplantının ardından bölge ihtiyacını karşılayacak yasal bir çöp alanının yaratılacağını ifade etti. Bakan Vehbi 3-5 ay içerisinde belirlenecek olan yasal çöp alanı dışına çöp dökecek olanlara da çok ciddi cezai müeyyidenin uygulanacağının altını çizdi.
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Asım Vehbi, Yenierenköy halkının sorunu olan çöp sorununun aslında ülkenin genel bir sorunu olduğunu belirterek, bu konuda Bakanlığın çok ciddi projeler ortaya koyduğunu söyledi. Vehbi, tek bir merkezde toplanılması planlanan çöplerin ayrıştırılması ve geri dönüşümü konusunda ciddi projelerin olduğunu; ortaya çıkarılan bu projeye, Avrupa Birliği ve Anavatan Türkiye’den de büyük destek bulunduğunu belirtti.
Hava kalitesi tüzüğü uyarınca, egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan veya egzoz emisyon ölçüm değerleri yüksek çıkan araçlara yönelik olarak belirlenen cezaların yüksekliği konusunda sorulan bir soru üzerine Bakan Vehbi, cezanın sadece egzoz emisyon ölçümleriyle ilgili olmadığını, hava kalitesi tüzüğü içerisinde olduğunu belirterek, cezanın mahkeme tarafından belirleneceğini kaydetti.
Karpaz eşekleri
Karpaz eşeklerinin, bölgedeki tarımsal alanlara verdiği tahribatın önlenmesi ile ilgili sorulan soruya Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Asım Vehbi, Bakanlık olarak Karpaz bölgesinin belli bir kesiminin 4 ay evvel özel koruma alanı olarak ilan edildiğini ve ülke genelinde toplam 6 adet özel koruma alanı olacak şekilde bir program yaptıklarını belirtti.
Bakan Vehbi, “Yönetim Planlarının oluşturulmasıyla birlikte, tellerin tamir edilmesi, bölgedeki bekçilerin kontrolü sağlanarak sorun çözülecektir” dedi.
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Asım Vehbi, bölgenin işsizlik sorunlarına ilişkin, gündemde olan marina ve üniversitenin bölgede devreye girmesinin katkı sağlayacağını, ancak mesleki kursların da önemli olduğunu vurguladı.