Teknik geziler

Çevre Mühendisleri Odası’ndan bir grup Çevre Mühendisi Gazimağusa Belediyesi’nin Kanalizasyon Atık Su Arıtma Tesisi’nde incelemede bulundu.

Çevre Mühendisleri Odası’ndan bir grup Çevre Mühendisi Gazimağusa Belediyesi’nin Kanalizasyon Atık Su Arıtma Tesisi’nde incelemede bulundu.

Oda Başkanı Nilden Bektaş, başlattıkları teknik gezilerin ilkinin yapıldığını söyledi.

Ülkedeki arıtma tesisi eksikliğine değinen Bektaş, arıtma tesislerinin artırılması gerektiğine işaret etti.

Gazimağusa Belediyesi Su ve Kanalizasyon Birimi Sorumlusu Naci Taşeli de çevre mühendislerine bilgi verdi.
Taşeli, ilk etap kanalizasyon şebekesi ve içme suyu şebeke yenileme projesi kapsamında Karakol, Sakarya, DAÜ çevresi, Baykal, Dumlupınar ve Çanakkale bölgelerinde 45 km kanalizasyon hattı ve 46 km su hattı döşendiğini söyledi.

Kanalizasyon hatlarının 45 kilometresinin AB yardımlarıyla yapıldığını belirten Taşeli, ardından projenin belediyenin öz kaynakları ve Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti katkılarıyla devam ettiğini ifade etti.

7 bin 500 hanenin sisteme bağlandığını, bunun da hane bazında Gazimağusa’nın yüzde 40’ına denk geldiğini dile getiren Taşeli, atık su arıtma tesisinden çıkan suyun tarıma elverişli bir su olduğunu, kendilerinin birinci tercihlerinin bu suyun tarımda kullanılması olduğunu ancak imkan olmadığı için suyun Çanakkale Göleti’ne verildiğini anlattı.

Taşeli, tesisin 25 yıl sonrası düşünülerek tasarlandığını ve 62 bin nüfusa hizmet verebileceğini de belirtti.

Açıklamaların ardından tesiste incelemelerde bulunuldu.
KAYNAK: http://www.brtk.net/teknik-geziler/