Çocuğun için bir fidan dik.(14.01.2008)

Ağaç ve Orman Haftası etkinlikleri yarın başlıyor. 14-18 Ocak tarihlerinde yapılacak etkinliklerde ağacın önemi bir kez daha vurgulanacak ve daha yeşil bir ülke yaratmak için ağaç dikilecek. Çevre ve Orman Bakan Asım Vehbi, 4 yılda 20 milyon ağaç dikme projesine bu yıl 2 milyon fidan ile başlandığını açıkladı.
Ağaçlandırmanın küresel ısınmanın olumsuz etkilerine karşı verilecek savaşta kullanılacak en önemli unsur olduğunu belirten Vehbi, ülkedeki verimli orman arazilerinin oranını yüzde 25’e ulaşmasının hedeflendiğini söyledi.
14-18 Ocak Ağaç ve Orman Haftası nedeniyle Serhatköy’deki çam ormanlık arazisinde incelemelerde bulunan Bakan Asım Vehbi, bakanlığın ağaçlandırma ve ormanları iyileştirme çalışmalarının yanında çam kese böceğine karşı verilen biyolojik mücadele hakkında TAK muhabirine bilgi verdi.
Çam kese böceği mücadelesi
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Asım Vehbi, çam kese böceğine karşı geçen yıl ilk kez başlatılan biyolojik mücadelede yüzde yüze yakın bir başarı elde edildiğini söyledi.
KKTC’nin orman bakımında fakir bir ülke olduğuna dikkat çeken Vehbi, gelişmiş ülkelerde orman arazilerinin ülke yüzölçümünün yüzde 30 otuzunu kapsadığını bu oranın KKTC’de yüzde 20 civarında olduğunu, ancak verimli orman arazisinin sadece yüzde 7 olduğunu gerisinin ise bozuk orman arazisi olduğunu kaydetti. Vehbi, 2007’de 1983 yılından beri hali arazi olan Sehatköy deki 700 hektarlık araziyi yasal orman arazisi yaptıklarını da ekledi.
20 milyon fidanlık projenin tamamlanması ile ülkedeki verimli orman arazilerinin yüzölçümün yüzde 25’i bulacağını kaydeden Vehbi, ağaçlandırma çalışmalarının KKTC’yi de etkisi altına almaya başlayan kürsel ısınmaya karşı verilmesi gereken önemli bir savaş olduğunu kaydetti.
20 milyon fidan
Etkisini göstermeye başlayan küresel ısınmaya karşı hazırlıklı olunması için kısa süre içerisinde büyük miktarlarda fidan dikimi yapılması gerektiğini belirten Vehbi, bu çerçevede gelecek üç yılda 20 milyon fidan dikmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Türkiye’deki Orman ve Çevre Bakanlığı’ndan bu konuda destek aldıklarını ifade eden Vehbi, son yıllarda Orman Dairesinin 700 bin fidan üretim kapasitesini 2007 yılında 1.5 milyona çıkartıldığını, 500 bin fidanın ise Türkiye’den temin edilerek ağaçlandırma projelerine 2 milyon fidanla başladıklarını anlattı. Vehbi, gelecek yıl bu rakamın 4 milyon daha sonraki iki yılda ise 8’er milyon olacağını kaydetti.
Yağışlar açsısından kurak bir mevsim yaşanmakta olduğunu topraktaki nemin kaybolma üzere olduğunu kaydeden Vehbi, küresel ısınmadan dolayı KKTC’nin hızlı hareket etmesi gerektiğini ifade etti.
Bu yıl iki milyon fidan dikileceğini hatırlatan Vehbi, ekim çalışmalarında 35 kurum ve kuruluşun ekim çalışmaları için talepte bulunduğuna işaret etti.
Özel şirket kurum ve kuruluşa çağrıda bulunan Vehbi, gerek fidan yetiştirme, gerek dikim konusunda herkesin destek olması gerektiğini kaydederek, Silahlı Kuvvetlere ağaç dikim konusunda yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür etti.
Ağaç sökme aracı
Eksikliğinden dolayı yıllardır yetişkin ağaçların sökülme ve başka yerlere dikilmesi çalışmalarının büyük iş araçları tarafından ağaca zarar verilerek söküldüğünü vurgulayan Vehbi, bakanlığın girişimleri ile 1 adet özel ağaç sökme aracının temin edildiğini ve Şubat ayında adaya gelmesinin beklendiğini kaydetti.
Vehbi, yetişkin ağaçların sökülüp başka yere dikilmesi çalışmalarının yeni araç sayesinde çok daha sağlıklı yapılacağını kaydetti.
Orman yangınlarında en başarılı yıl
Orman yangınlarındaki mücadelede geçen yıl büyük başarı elde ettiklerini söyleyen Bakan Asım Vehbi, orman yangınları sayısında artış olmasına rağmen alınan tedbir ve müdahalelerden dolayı yanan orman alanının, 14 hektarla son yıllarda en düşük seviyede olduğuna işaret etti.
Çam kese böceğinde büyük başarı
Çam ağaçlarına büyük zarar veren, geçmiş yıllarda kimyasal, son yıllarda ise yarı kimyasal ilaçlar kullanılarak ilaçlama yapılan çam kese böceğine karşı bu yıl 7 bin hektarlık çam ormanına yapılan biyolojik mücadelede “yüzde yüze yakın bir başarı elde ettiklerini” belirten Vehbi, “Çevre boyutundan bakıldığı zaman bu bir reformdur” dedi.
Biyolojik ilaçlamada yalnızca çam ağaçlarına hasar veren zararlıların etkilendiğini kaydeden Vehbi, kimyasal ilaçlama yapıldığı zaman zararlının yanında, tüm diğer yararlı ve zararlı böceklere, su kaynaklarından insanlara kadar zarar verildiğine dikkat çekti.
Biyolojik mücadelede sivil toplum örgütlerinin bakanlığa “ışık tuttuğunu” belirten Asım Vehbi, Biyologlar Derneği, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, Ziraat Mühendisleri Odasına diğer sivil toplum örgütlerine konu ile ilgili çalışmalardan dolayı teşekkürlerini iletti. Vehbi, kimyasaldan biyolojiğe dönüşümün çiftçiler ve belediyeler tarafından örnek alması temennisinde de bulundu.
18 bin litre yarı kimyasal ilaç
Orman Dairesi Müdürü İlkay İlseven, geçen yıl çam kese böceğine karşı yapılan ilaçlamada 18 bin litre yarı kimyasal ilaç kullanıldığına işaret etti. Çam kese böceğinin kozasının toprak altında 4 yıl kalabileceğini işaret eden İlseven bu nedenle mücadelenin devamını önemli olduğunu belirtti.
İlseven bu yıl Taşkent, Balalan ve Serhatköy bölgelerinde ağaçlandırma yapılacağını kaydetti.