Emirname bölgelerinde yetersiz altyapı, plansız yapılaşma ve artan nüfus nedeniyle ciddi çevre sorunları var

Odamız, emirname bölgelerinde ciddi altyapı eksiklikleri olduğunu, plansız yapılaşma ve artan nüfusla beraber geriye dönüşü olmayan çevre sorunlarının ortaya çıktığını ve çıkacağını düşünmektedir. Üç kentin de, yeni atık su toplama ve arıtma sistemlerine, katı atık yönetimiyle ilgili (transfer istasyonu vb.) ciddi yatırımlara ihtiyacı vardır. Üç kentin de katı atıkları vahşi biçimde depolanmaktadır. Mağusa Kentinde artan yüksek yapılaşma nedeniyle gelecekte hava kirliliğinin oluşma riski vardır. Mağusa’da sulak alanlar ve özel çevre koruma bölgeleri, koruma alanları ihlal edilerek inşa edilen yüksek binalar, kentin hatalı ve eksik biçimde inşa edilmiş kanalizasyon ağı ve düşük kapasiteli atık su arıtma tesisi nedeniyle tehdit altındadır. İskele ve Yeniboğaziçi kentlerinde hiçbir kanalizasyon altyapısı mevcut değildir ve atıksular emici kuyular vasıtasıyla yeraltı sularına deşarj edilmektedir.

Odamız ve bağlı olduğumuz Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, imar planı hazırlama sürecine aktif olarak dâhil edilmediği takdirde, planın gerçekçi bilimsel veriler ışığında oluşması ve gelecekte uygulanmasıyla ilgili ciddi sıkıntılar oluşacağını düşünmekteyiz. Bu nedenle, ilgili Bakanlık ve Daire yaşanan iletişim kopukluğunu ve işbirliği eksikliğini mutlaka gidermelidir.

Birçok çevre sorununun yaşandığı, doğal ve kültürel miras açısından çok değerli olan bu bölgelerde imar planının en kısa zamanda, tercihen 2019’da, hayata geçirilmesi elzemdir. Bu nedenle bir imar planı yürürlüğe girene kadar, emirname taslağının mevcut haliyle en kısa zamanda yürürlüğe girmesi en büyük toplumsal faydayı sağlayacaktır. Fakat, kent imarının uzun yıllar emirnamelerle yönetilmesi siyası istimara açık bir durum yaratacağından dolayı, emirnamemin bir yıl süreyle geçerli olacağı ve ardından yürürlükten kaldırılacağıyla ilgili bir maddenin eklenmesi gerektiğini savunmaktayız.

Çevre Mühendisleri Odası

Başkan ve Yönetim Kurulu