Dünya Çevre Günü ve Çevre Mühendisleri Odası

Yarın Dünya Çevre günü. 2018 Çevre Gününün teması “plastik kirliliğini yenmek”.  Bu konuda dünyada kabul gören anlayış, atığın ekonomik değerini artırmak ve ekonomik döngüsünü sağlamak. Toplanarak iade edilen atıklardan kazanılacak para ile aslında okyanuslar ve karadaki plastik kirliliğini azaltmak mümkün. Ayrıca bu yöntem atık toplama işini bir mesleğe çevirip istihdam da yaratıyor. Şu anda 150 milyon ton plastik okyanuslarda yüzmekte ve her geçen dakika okyanusa bir çöp arabası hacminde plastik boşaltılmakta.

KKTC 18/2012 Çevre Yasası altında hazırlanıp yürürlüğe girmesi gereken ambalaj atıkları yönetimi ile ilgili tüzük, halen mevcut değil. Bu tüzük sayesinde sadece plastik değil bütün ambalaj atıkları üzerine eklenecek çok cüzi bir vergi ile atığın değeri yükseltilebilir ve bu atıkların toplanması ve geri dönüştürülmesi için finansal kaynak yaratılabilir. Emin olun ki, para değeri olan bir malzemeyi kimse doğaya bırakmak istemez. Marketlerde bedava dağıtılan naylon poşetler de aynı yöntemle azaltılabilir.

Çevre Mühendisleri Odası olarak, ülkesel çevre politikası ve çevre mevzuatıyla ilgili detaylı öneriler sunabilecek bilgi ve deneyime sahip üyelere sahibiz. Odamız, geçtiğimiz hükümet döneminde ortaya atılan, bilimsel gerçeklerden uzak bir strateji ve yetersiz bir ihale dosyasıyla ihaleye çıkılmış “atıktan enerji” projesinin uygulanabilir olmadığını çok detaylı bir raporla kanıtlamıştır. Bu ve benzeri ülkesel ölçekli projelerde odamızın görüşünün alınması kamu yararının korunması için elzemdir. Hal böyleyken, Çevre Bakanlığı desteğiyle düzenlenecek olan ve Çevre Mühendisliğinin ana temalarını konu alan bir sempozyuma Odamızın resmi olarak davet dahi almamış olması, çevre yönetimiyle ilgili durumun vahametini göstermektedir.

KKTC Hükümetinin çevre yönetimi konusundaki zafiyeti bugün ortaya çıkmış bir olgu değildir. Girne kentinin atık suları yıllardır arıtılmadan denize deşarj edilmekte, çevre etki değerlendirmesi yapılmayan kamusal yol inşaat ve yenileme projeleri devam etmekte, Teknecik Elektrik Santralinin emisyonları havamızı kirletmekte, belediyelerin yarıdan fazlası katı atıklarını kontrolsüz çöp alanlarına gelişi güzel bir şekilde dökmeye devam etmektedir. Çevre yönetimi ile ilgili zafiyet Çevre Mühendisleri Odası’nın varlığını daha da önemli kılmaktadır.

Kamu faydası, çevrenin korunması ve üyelerimizin haklarının geliştirilmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz.

Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu (a)

Doğuç Veysioğlu