Makine Mühendisleri Odası: Egzoz ölçümleri sınıfta kaldı

Makine Mühendisleri Odası, egzoz emisyon ölçümlerinin sınıfta kaldığını savunarak, yasanın AB’deki uygulamalara göre yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini bildirdi.Makine Mühendisleri Odası Başkanı İzzet Volkan, motorlu taşıtların neden olduğu hava kirliliğini kontrol altına almak amacıyla geçen yıl hayata geçen egzoz emisyonlarının ölçümü ile ilgili yasanın “sınıfta kaldığını ve bu uygulamadan derhal vazgeçilmesi gerektiğini” ileri sürdü.

Volkan, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nı bakanlık görevlilerinin yasa gereği yapılması gereken rutin egzoz ölçümlerin sonuçlarını, standartlarda olmayan kaç araca ceza yazıldığını, egzoz ölçümleri yapan istasyonların kaç tane aracı standartları yakalayamadığı için tamire gönderdiğini açıklamaya çağırdı.

Volkan, “Odamız, bir yıllık sürede uygulamanın sınıfta kaldığını ve bu uygulamadan derhal vazgeçilmesi gerektiğini vurgulamaktadır” dedi.

Ülkede araç sayısının artmasına paralel olarak zehirli gazların çevreye zararının arttığını da belirten İzzet Volkan, bu durumun özellikle her sabah trafikte rahatlıkla gözlemlenebileceğini kaydetti.

Yetkili acentelerde yapılması gereken yıllık egzoz ölçümü için her vatandaşın 19 YTL ödediğini hatırlatan İzzet Volkan, “Odamız, uygulamanın gerek Türkiye, gerekse Avrupa Birliği’nde olduğu gibi araç muayene (MOT) kapsamında yapılması için gerekli yasal çalışmaların derhal yapılmasını talep etmektedir” dedi.

Konuyla ilgili çalışma taslağının, yıllar önce Oda tarafından ilgili birimler ile İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlandığını belirten Volkan, ancak taslağın günün koşullarına göre yeniden gözden geçirilmesi ve en kısa zamanda hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Hava kirliliğinin önlenmesi konusunda bir takım daha önerilere yer veren İzzet Volkan, Hava kirliliğini artıran eski araçların teşvik edilerek kullanımdan kaldırılması; Avrupa Birliği standartlarına uymayan araçların ithaline izin verilmemesi; toplu taşımacılığın teşvik edilmesi; akaryakıt kalitesinin Avrupa Birliği standartlarına çıkarılması ve yakıtın depolandığı yerlerin yapımına ve temizliğine büyük özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.