Su tasarrufuna yönelik farkındalığın artırılması projesi

Müzakerelerdeki Çevre Teknik Komitesi himayesinde, Kıbrıs Türk Çevre Mühendisleri Odası ve AKTI Proje ve Araştırma Merkezi’nin Kıbrıs Çevre Paydaşları Forumu ve Bölgesel Ağı işbirliğiyle başlattığı “Su Tasarrufunda Farkındalığı Artırıcı Önlemler” adlı UNDP-ACT projesiyle ilgili çalıştay yapıldı.
Ara bölgedeki Fulbright Merkezi’nde yapılan çalıştaya Çevre Teknik Komitesi eş başkanları Mustafa Alkaravlı ve Kostas Kadis de katılarak birer konuşma yaptı.

KADİS

Kostas Kadis çalıştayda yaptığı konuşmada, çevreyle ilgili sorunların her iki tarafın işbirliğinde çözümlenmesi gerektiğini, olayın sınır veya bölünmüşlük tanımadığını kaydetti.

Kadis suyun adada en önemli sorunlardan birisi olduğunu da ifade ettiği konuşmasında, kurak bir coğrafyada yaşamanın bilinciyle hareket edilmesi gerektiğini, iki tarafın işbirliği ve güven artırımında çevrenin önemli bir rolü olabileceğini kaydetti.

ALKARAVLI

Mustafa Alkaravlı, iklim değişikleri nedeniyle ülkenin yeterli suyu alamadığını ve dolayısıyla yeraltı kaynaklarının da beslenemediğini anlatarak, bu sebeple su tasarrufu önlemlerine birinci öncelikte yer verilmesi gerektiğini söyledi.

Su arıtma, deniz suyu veya atık su yönetimi gibi alternatif metotların önemine de işaret eden Alkaravlı, bu tip önlemlerin enerji tasarrufu yaratacağı gibi, karbon salımını da azaltacağını ifade etti.

Alkaravlı su tasarrufu konusunda daha cesur kararlar alınması gerektiğini de ekledi.

LOİZİDU

AKTI Proje ve Araştırma Merkezi Direktörü Xenia I. Loizidu da, su sorununun sınır tanımayan bir problem olduğunu ve adadaki herkesi ilgilendirdiğini belirterek projenin 3 konuya odaklandığını anlattı.

Projenin çözümü tasarlayan ve çözümü hedefleyen bir yapıda, katılımcı aynı zamanda Lizbon stratejisine de uygun olarak hazırlandığını belirten Loizidu, Lizbon anlaşmasının halkların çevre konularına farkındalığının artırılmasını istediğini de belirtti.

BEKTAŞ

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş da, konuşmasında adanın en ciddi çevre sorunlarından birinin su problemi olduğunu, Kuzey ve Güney Kıbrıs’ta özellikle yazın birçok yerleşim biriminin susuzluk problemi çektiğini bildirdi.

İklim değişikliğinin artık tartışılmadığı dünyada, kuraklığın Kıbrıs için bir gerçek olduğunu anlatan Bektaş, kuraklıkla ilgili önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini ifade ederek, iki toplumun suyu verimli kullanma çabalarını ada çapına yaymak için çaba göstermesi gerektiğini söyledi.

Bektaş, proje kapsamında ada genelinde konuyla ilgili bilgi ve eğitim eksikliklerinin belirlenip bu eksiklerin giderilmesine yönelik çalışmalar yapılacağını da kaydederek, gerek sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, karar vericiler, şirketler, endüstriler ve çiftçiler, gerekse halkın projeye katılıp destek vermesinin önemine dikkat çekti.

Bektaş bütün ada halkına gerek evlerinde gerekse iş yerlerinde kolay uygulanabilen pratik yöntemler ve teknolojiler uygulanmasında destek sağlanacağını da vurgulayarak, projede emeği geçen ve katkısı bulunanlara teşekkür etti ve Ada için pozitif sonuçlar getirmesini diledi.

Bektaş’ın konuşmasının ardından projenin sunumu Funda Zaim ve Kyriaki Demetriou tarafından yapıldı.

Görüş ve önerilerin sunulmasının ardından çalıştay sona erdi.

TAK