Dikmen çöplüğü yıllardır göz göre yanmaya devam etmekte ve insan sağlığını tehdit etmektedir Alanda yıllarca uygulanan vahşi depolama teknikleri ve uygulamadaki yanlışlıklar sebebiyle Dikmen Çöplüğü yine gündemi yangın haberleriyle meşgul etmektedir. Yıllardır kullanılan bu alanda atıklar, içerdikleri hertürlü yanıcı, patlayıcı ve tehlikeli maddeler ile birlikte gelişigüzel depolanmaktadır. Kontrolsuz bir şekilde depolanan bu atıklardan ortaya çıkan gazlar yangınların oluşmasına neden olabilmektedir. . Ayrıca alanda yeterli güvenlik alınamaması da bir diğer yangın çıkma sebebi olabilmektedir. Atmosfere yayılan kirliliğin yanısıra, yağan yağmurlar ve dökülen vidanjör suları sebebiyle çöplükte oluşan su göletleri, yeraltı sularını ve dereleri olumsuz bir şekilde etkileyebilmektedir.
Sonuçta Dikmen çöp alanı artık kontrol edilemez ve kullanılamaz bir duruma gelmiştir. Yukarda belirtilen faaliyetler devam ettiği takdirde, daha büyük yangınların oluşması ve hatta patlamaların yaşanması şaşırtıcı olmayacaktır.Kontrolden çıkmış olan bu canavarın artık yok edilmesi gerekmektedir.
Unutulmamalıdır ki, Dikmen çöp alanı bugün ülkemizde yaşanan katı atık sorunun sadece görünen bir yarasıdır. Ülkemizde Dikmen çöp alanı benzeri bir çok çöp alanı bulunmaktadır ve müdahale edilmediği takdirde bu sayısız çöp alanlarının da sonu aynı olacaktır.
Katı atık sorunu, yıllarca bu konuda hiçbir adım atmayan başta tüm Belediyelerin ve tabii ki Belediyeleri bu konuda zorlamayan ve teşvik etmeyen hükumetlerin sorumluluğudur. Çözüm ise, Dikmen başta olmak üzere diğer tüm çöp alanlarının kapatılıp rehabilitie edilmesi ve AB standartlarına uygun yeni bir çöp depolama alanın inşa edilmesi ile mümkündür.
AB finansmanı ile başlatılan projenin daha ilk aşamasında böylesi bir yangın çıkması düşündürücüdür. Bölgedeki atıkların kimyasal reaksiyonundan veya sabotaj ile çıkan bu yangınla ilgili, ihaleyi kazanan firmanın bir an önce yangın söndürme çalışmalarını hızlandırması ve yangını söndürmesi çok önemlidir. Firma, yeterli ekipmanları ve personeli alanda işletmeli, bölgeyi telleyerek güvenlik önlemlerini artırmalı ve böylesi bir olayın bir daha gerçekleşmemesi için gerekli adımları atmalıdır.
Bakanlar Kurulunca onaylanan “Atık Politikası ve Atık Yönetim Planına” göre Güngörköy Bölgesinde düzenli bir depolama alanı yapılması için ilk adımlar atılmıştır. Unutulmamalıdır ki bu bölgenin yeni bir Dikmen çöplüğüne dönüşmemesi için her kurum üzerine düşen görevi yapmaktan kaçınmamalıdır. Odamız bu konudaki görüşlerini yetkililerle paylaşmaya her zaman hazırdır.
Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu