ALSANCAK BELEDİYESİ”NDE KOMPOSTLAMA PROJESİ BAŞLADI

Alsancak Belediyesi Çevre Mühendisleri Odası teknik desteği ve Çevreye Değer Veren Aktiviteleri Destekleme Projesinin (SAVE) Küçük Hibe Programı kapsamında finanse ettiği kompostlama projesini başlattı.“Bahçe Atıkları’nın Kompostlanması” projesi kapsamında halkın katılımını sağlamak amacıyla 15 Haziran 2009’da Alsancak Belediyesi önünde saat 18.30’da yapılan toplantıya Alsancaklalılar büyük ilgi gösterdi. Toplantı Belediye Başkanı Dr. Yücel Atakara’nın halka seslenişi ile başladı. Belediye Başkanı Atakara konuşmasında projeye verdikleri destekten dolayı Çevre Mühendisleri Odası ve SAVE’ teşekkürlerini iletti. Ardından SAVE Projesi Çevre ve Doğal Kaynaklar Bölümü Program Yöneticisi Sibel Paralik, SAVE Projesi adına, Küçük Hibe programından yararlanan KTMMOB Çevre Muhendisleri Odası ve Alsancak Belediyesi’ne vizyonu ve liderliğinden dolayı ve Kuzey Kıbrıs’ta bir ilk olan bu projeyi başlatmak için aldıkları insiyatiften dolayı, teşekkür etti. Paralilk, SAVE Projesinin finansörü olarak da Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansına da teşekkürlerini sundu.

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Alkan projenin önemini belirten belirten bir konuşma yaparak Çevreye Değer Veren Projeleri Destekleme Projesine (SAVE), projeye destekleri ve finansal katkılarından dolayı teşekkür etti. Bu gibi projelerin başarıya ulaşabilmesi için halkın desteğinin şart olduğunu belirten Alkan, diğer Belediyelere de benzer çalışmaları uygulamaya konması çağrısında bulundu. Oda başkanı ardından söz alan Çevre Mühendisi Yasmin Çobanoğlu ise kompostlama hakkında teknik bilgi vererek Belediye envanterine katılan Öğütücü makineyi tanıttı. Toplantı SAVE ve ÇMO’ya plaket verilmesi ve kokteyl ile sona erdi.
Etkinlikte ayrıca Çevre Mühendisleri Odasının 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinliklerinde naylon poşet kullanımına karşı başlatmış olduğu “DOĞA PLASTİK SEVMEZ” kampanyası ile ilgili aktivite de yapıldı.
PROJENİN KISA ÖZETİ VE HEDEFLERİ

Bu proje bir pilot proje olup temelde belediyeler tarafından toplanan bahçe atıklarının kompostlanarak gübre haline çevrilip tekrardan kullanılması ve buna bağlı olarak taşıma ve toplama maliyetlerinin azaltılarak, katı atık depolama merkezlerine gönderilen atık miktarının azaltılmasını hedeflemektedir.

Çevre Mühendisleri Odası ise, bu projenin uygulanmasında Alsancak Belediyesi’ne önderlik ederek, teknik bilgi sağlamayı ve kendi bünyesindeki proje yönetim ve eğitim unsurlarını geliştirerek diğer belediyelere de örnek teşkil etmeyi hedeflemektedir.

Dünya’da karşılaşılması muhtemel enerji krizi ve sera gazı etkileri ülkeleri alternatif enerji kaynakları aramaya itmiştir. Bu çerçevede kompostlama, biyogaz gibi teknolojiler dünyanın bir çok yerinde evsel katı atıklar ile gübrelerin bertarafı zirai alanlarda daha fazla tercih edilmektedir. Özellikle çiftliklerdeki gübre atıklarının düzensiz bertarafı sonucu sızıntı suları, yer altı ve yüzeysel suları kirletmektedir.

Kompostlama gübre, biyolojik arıtma tesisi çamuru, yaprak, kağıt ve yiyecek atıkları gibi organik maddelerin mikroorganizmalar vasıtasıyla 3 – 6 ay zarfında kompost adı verilen toprağımsı bir yapıya dönüştürüldüğü biyolojik bir işlemdir. Bu işlem yaprak ve diğer organik atıkların doğal olarak çürütüldüğü işlemle aynıdır. Kompostlamada sadece şartlar kontrol altına alınarak organik maddelerin daha hızlı çürümesi sağlanır.

Kompostlama ve kompost kullanımını gübre işlemeyi kolaylaştırıcı ve çevre kirliliğini önleyici yararları vardır. Kompostlamada nemi gideren ve patojen ve zararlı ot kaynaklarını tahrip eden ısı üretilir. İşlem doğru yönetilirse en az koku oluşur.

Kompostlama işlemi ziraat ve bahçeciliğe çok yatkın bir işlemdir. Bunun nedeni organik atıkların ve bahçe atıklarının özellikleri, kompost için gereken arazinin belediyelerde bulunması ve kompostun bitkilere sağladığı yararlardır. Kompostlamada kullanılan ekipman her belediyelerde kolayca bulundurulabilir.

Yukarda anlatılanlar dikkate alındığında, AB direktifleri çerçevesinde hazırlanmış, Kuzey Kıbrıs Katı Atık Master Planı’nda belirtilen “2014 yılına kadar, atık depolama alanlarına giden organik atıklarının %90 oranında azaltılması” ilkesini gerçekleştirmekte en çok faydalı olacak faaliyet kompostlamadır.

Bu proje kapsamında kompostlama için ayrıştırılıp, toplanacak maddeler aşağıda sıralanmıştır;
• Bahçe atıkları
• Dal ve odun parçaları
• Yapraklar
• Ot ve çimen

Halkın dikkatinin projeye çekilmesi amacıyla, belediye personeli, Çevre Mühendisleri Odası tarafından hazırlanmış eğitici bröşürleri bölge sakinlerine toplama işleme başlamadan dağıtıldı.

Halkın katılımının yüksek oranda tututabilmesi için ayrıştırılmış atıklar kaldırım kenarından toplanacak. Bahçe atıklarının diğer atıklarla karışmasını engellmek için belediye halehazırda kullanıdığı çekirge aracı bu işe ayıracak, hane sahipleri ise ayrıştırdıkları bahçe atıklarını kendilerine dağıtılacak ve belediyeden üzretsiz olarak temin edebilecekleri yeşil torbalarda muhafaza edecek ve toplanması için kaldırıma çıkaracaklar.

Kompostlama için kilit öneme sahip olan öğütü makinesi, SAVE tarafindan finanse edilerek projede kullanılmak üzere satın alındı. Bu öğütücü en fazla 15cm çapındaki kütükleri talaş parçalarına çevirecek kapasitededir.