Lefkoşa su şebekesindeki 80 kilometrelik asbest boru, plastik olanlarıyla değiştiriliyor.
Su Dağıtım Şebekesi’nin yenilenmesi çerçevesindeki proje, AB’nin Kıbrıslı Türklere yönelik 259 milyon Euro’luk Mali Yardımı’nın projeden hayata geçirilen ilk fiziki uygulaması oldu. 2.7 milyon Euro’ya mal olacak proje çerçevesinde Küçükkaymaklı-Kızılbaş-Yenişehir hattındaki asbest su boruları değiştirilecek. Su borularının yanı sıra 4 binin üzerinde su sayacı ve sayaç korumaları takılacak.
Projenin başlaması nedeniyle dün sabah Şehit Ertuğrul İlkokulu önündeki alanda bir tören düzenlendi. Törene Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Cemal Bulutoğluları, AB Komisyonu yetkililerinden AB Destek Ofisi Bölüm Başkanı Alessandra Viezzer ve diğer yetkililer katıldı.
Törene ilkokul öğrencileri de katılarak su tasarrufu ve suyun önemiyle ilgili pankartlar tuttular.
Törende ilk konuşmayı yapan Bulutoğluları, LTB olarak bir ilke imza attıklarını belirtti. Bulutoğluları, AB Mali Yardımı çerçevesinde ilk kez bir projenin uygulamasına başlandığını ifade ederek, yıllardır kansere yol açan asbest boruların değiştirileceğini, böylece halkın sağlığı konusunda da gelişme sağlanmış olacağını vurguladı.
Bulutoğluları, göreve geldiğinden bu yana Lefkoşa su şebekesindeki boruların yarısını değiştirdiklerini, AB’ye yaptıkları son başvurunun da kabul edilmesi halinde alacakları yardımla söz verdiği gibi bir yıl içinde şehrin su şebekesi iletim hatlarının tamamının yenilenmiş olacağını kaydetti.
“2012’de günde 23 bin metreküp su arıtılmaya başlanacak”
AB yetkilisi Viezzer ise konuşmasında temiz suyun önemini vurgulayarak, bir zamanlar insanların, temiz olması nedeniyle şebekeden su içebildiklerini hatırlatarak projenin hayata geçmesiyle Lefkoşa’nın sağlıklı suya kavuşacağını belirtti.
Viezzer, Kıbrıs’taki en büyük su kaynağı olan Güzelyurt akiferinin aşırı kullanım nedeniyle çok azaldığına, ayrıca denizden dolayı tuzlandığına işaret ederek AB’nin Mali Yardımı sayesinde Kuzey Kıbrıs’ta su yatırımlarının süreceğini ve Kumköy’de 2012’de denizden su arıtma tesisinin hayata geçirileceğini anlattı. Viezzer, bu tesisin hayata geçmesiyle günde, içme suyu kalitesinde 23 bin metreküp su sağlanacağını, bunun da 1500 tanker su anlamına geldiğini söyledi.
Viezzer, su iletim hatlarının da mutlaka yenilenmesi gerektiğini ifade ederek, bugün başlayacak projenin AB Mali Yardımı çerçevesinde fiziki uygulamaya konulan ilk çalışma olduğunu belirtti.
Viezzer, Girne, Gönyeli ve Lefke’de de benzer çalışmaların yakında başlayacağını ve insanların çeşmeden su içebileceklerini söyledi.
Bu arada konuşmaların başlanmasından önce, önünde metal plaka üzerinde Türk ve KKTC bayrakları bulunan konuşma kürsüsünün üzeri AB yetkililerinin “ricasıyla”, bayraklar görülmeyecek şekilde örtüldü. Basın mensuplarının bunu fark ederek görüntü almaya başlaması üzerine, LTB yetkilileri kürsünün üzerindeki örtüyü kaldırdı. Örtünün kaldırılmasından sonra Türk yetkililer konuşmalarını kürsüden yaparken, Viezzer konuşmasını kürsüden uzakta, üzerinde projenin adı ve AB bayrağı bulunan panonun önünde yaptı.