Sahillerimizin sürekli misafirleri, BM kararlarıyla koruma altına alınan Deniz Kaplumbağaları için ülkemizde bir avuç gönüllü tarafından yürütülen koruma projelerinde uluslarası başarı sağlandı.
Kuzey Kıbrıs Turkcell’in kurumsal logosunu seçerken esinlendiği, önemli maddi katkıyla destek verdiği bir diğer proje olan “ Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Koruma” projesi, proje gönüllülerinin ısrarlı, sabırlı, özverili çabaları sayesinde olayın bilimsel yanı ile dünya gündemine yerleşti.
Nesli tükenmeye yüz tutan deniz kaplumbağalarının korunup çoğalmasında yüzde 90’ın üzerinde başarı sağlanan bu proje içinde yer alan bilimsel çalışmalar, dünyanın en çok ziyaret edilen bu alandaki en ciddi sanal adresi olan www.seaturtle.org Kuzey Kıbrıs olarak sürekli yer alırken, projeyle ilgili verileri de içeren bilimsel makale, dünyanın en saygın çevre-bilim dergilerinden biri olan Proceeding of Royal Socıety yer aldı.
İngiliz Ulusal Yayın Kurumu BBC’nin web sitesinde sürekli yer alan ve pek çok kez övgüyle söz edilen bu proje, başkanlığını Kutlay Keço’nun yaptığı, bir avuç gönüllü insanımızın desteklediği Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti tarafından yürütülüyor. İngiliz Glasgow Üniversitesi’nden 1992 yılında ülkemize gelen Brendon Godley ve Annette Broderrick adlı iki uzmanın tüm kuzey sahillerini gezerek deniz kaplumbağaları için hazırladıkları bir yol haritasıyla başlayan bu çalışmalar günümüze kadar artan bir başarıyla uzandı. Bu başarıda Glasgow Üniversitesi yanında Swansea ve Exeter üniversitelerinin, her yıl buralardan ülkemize gelen 30 dolayında doktora, master ve universite öğrencisi ile sayıları az da olsa ülkemiz gönüllü gençlerinin payı büyük.
NELER YAPILIYOR ?
Kuzey Kıbrıs Turkcell’in 3 yıldır maddi olarak desteklediği “ Deniz Kaplumbağalarını Koruma ve Araştırma Projesi” nin 2 gönüllü kahramanı var. Halen LAÜ Tarım Fakültesi Bitkisel Üretim ve Pazarlama Bölüm Başkanı ve öğretim üyeliği yapan Yrd. Doc. . Dr. Wayne Fuller ve ayni üniversitede öğretim üyeliği yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Özge Özden’in Lha’na aktardıkları bilgilere göre proje çerçevesinde yapılanlar şunlar:
“ Kaplumbağaların yaşama, üreme, özgürce sahillerimizde dolaşmalarına aktif destek – Ülkemizi her yıl ziyaret eden iki deniz kaplumbağa türü olan Caretta caretta ve Chelonia mydas ilgili populasyon çalışmaları – Öncelikle Alagadi sahilinde her kaplumbağaya mikro çip takarak elektronik ortamda izlenme ve kayıt yapılması- Proje çerçevesinde yapılanların bilimsel makaleye dönüştürülerek ilgili çevre kurumlarıyla paylaşılması”
İngiliz Bilimsel Araştırma Vakfı (NERC) desteğiyle geçen yıldan itibaren kaplumbağalar sırtlarına takılan uygu alıcılarıyla Fransa’daki uydu merkezinden izlenmeye başladı.
Kuzey Kıbrıs Turkcell’e Teşekkür
Fuller ve Özden, halkın bilinçlendikçe işlerinin kolaylaştığını, KKTC’nin bu projelerde sağlanan başarı ile tüm Akdeniz ülkeleri içinde ön sıralarda anıldığını, özellikle ülkemiz gençlerinden daha çok destek gelirse başarıların artarak devam edeceğini söylüyorlar. İki gönüllü, çevre duyarlılığı açısından örnek teşkil eden, ülkemizi bu sayede dünyaya tanıtan bu çalışmalara sürekli katkı koyan Kuzey Kıbrıs Turkcell’e toplumsal ve sosyal sorumluluk adına gösterdiği duyarlık için teşekkürü borç bildiklerinin de altını çiziyorlar.
Kuzey Kıbrıs Turkcell, 2006 yılından bu yana olayın daha çok aktif koruma tarafıyla ilgili olan Gazimağusa ve İskele Sahileri Deniz Kaplumbağaları’nı Koruma Projesi” ve bilimsel boyutuna odaklanan “ Deniz Kaplumbağalarını Koruma ve Araştırma Projesi” ne fiili katkılarını sürdürüyor. (Lha)