Yeni umut

Ülkemizde belediyelerin ve muhtarlıkların atıklarını boşalttığı 72 çöplük alanı olduğu belirtildi. Varolan çöplüklerin hiçbiri yasal değil. Yeni umut, 2012’de Güngör’de inşaa edilecek Avrupa Birliği standartlarındaki merkezi çöplükle sorunun çözümü…

· Çevre Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Alkan, 28 Şubat 2008’de Bakanlar Kurulu’nun onayladığı karar ile 2012 yılında tüm Kuzey Kıbrıs’ın çöplük ihtiyacının Güngör’de AB standartlarında inşa edilecek merkezi bir çöplük tarafından karşılanacağını kaydetti.

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Alkan, ülkede bulunan 72 adet çöplüğün hepsinin de gayriyasal olduğuna dikkat çekti. Özelde Dikmen Çöplüğü genelde ise tüm ülkedeki çöplüklerin bugünkü içler acısı durumunun en önemli sebebinin 28 Şubat 2008 tarihinde Bakanlar Kurulu’nun almış olduğu Katı Atık Yönetim Planı kararının bunca yıl alınmaması olduğunu ifade etti.

2012 yılında Güngör’de AB standartlarında inşa edilmesi planlanan merkezi çöplüğün hayata geçmesi durumunda ülkemizde çöplüklerin yarattığı çevre felaketinin minimize edileceğini vurgulayan Alkan, sözkonusu projeye bazı belediyelerin karşı çıkmasının sözkonusu projeyi yokuşa sürebileceğine dikkat çekti.

1974’ten beri muamma

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Alkan, Dikmen Çöplüğü’nün geçmişinin 1974 yılından önceye dayandığını ifade etti. Katı atıklar ile ilgili yasal mevzuattaki eksikliklerden dolayı yıllardır bilinçsiz bir şekilde kullanılan Dikmen Çöplüğü’nün bugünkü hali ile ülke nüfusunun %45’lik bir kısmının çöpünün döküldüğü bir zehir yuvası olduğu kaydedildi. Aralarında Lefkoşa ve Girne Belediyesi’nin de bulunduğu 9 belediyenin ayda 10 bin ton çöp boşalttığı Dikmen Çöplüğü’nün bir kısmının 2004 yılında Çevre Dairesi tarafından çıkılan bir ihale ile ayrıştırma yapılması için özel bir şirkete kiralandığı ifade edildi. Sözkonusu kiralama ile ilgili “Çöplerin toplanması, taşınması ve bertarafından belediyeler sorumludur. Bu ihale ile Çevre Dairesi yasal olmayan bir işe soyundu” diye konuşan Alkan, sözkonusu şirketin yaşadığı maddi sıkıntılardan ötürü son 1 yıldır işleri doğru düzgün yerine getiremediğinin altını çizdi. Yaşanan sıkıntıların ardından şirketin çalışma ruhsatının iptal edilmesi gerektiğine dikkat çeken Alkan, sözkonusu duruma devletin yetkili birimlerinin daha duyarlı olması gerektiğini savundu.

LTB’nin yaptığı vahşi depolama tam bir çevre felaketi

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin Dikmen Çöplüğü’ndeki bertaraf işlemlerini vahşi depolama yaparak halletiğini ifade eden Çevre Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Alkan, sözkonusu işlemin çevre ve insan sağlığına zararlarının devasa boyutta olduğunu kaydetti. Vahşi depolamanın ve çöplüğe vidanjörler ile boşaltılan lağım sularının hem yüzeysel hem de yeraltı suları kirlettiğini belirten Alkan, çöplükte yaşanan her yangında çıkan dioksin gazının havayı kirlettiğini ve sözkonusu gazın kanserojen olduğuna vurgu yaptı.

“Hiçbiri yasal değil”

Ülkemizde belediyelerin ve muhtarlıkların döktüğü 72 tane çöplük olduğu belirtildi. Sözkonusu 72 çöplüğün yanısıra özel şirketlerin de çöp döktüğü alanlar bulunduğuna işaret eden İbrahim Alkan,varolan çöplüklerin hiçbirinin yasal olmadığı ve bunun da devletin ilgilileri tarafından bilindiğine vurgu yaptı. Çöplükler ile ilgili olarak

“Belediyeler ve muhtarlıklarda çöpleri en yakın yere dökelim mantığı var. Çağdaş çöplüklerin maliyeti çok pahalıdır. Böyle olunca en ucuzunu yapalım mantığı doğuyor” diye konuşan Alkan, çöplükler ile ilgili onca yıl devlet yönetim planının olmamasının çöplüklerin bugünkü durumda olmasının diğer bir önemli nedeni olduğunun altını çizdi.

Rum tarafı

Katı atık sorunu ile ilgili güney komşumuzun da bizimkine benzer bir süreç yaşandığını kaydeden Alkan ülkemizde 72 adet olan gayriyasal çöplüğün bir müddet önce Güney Kıbrıs’ta 120 adet olduğuna dikkat çekti. Şu anda Baf’ta AB standartlarına bir çöplük olduğuna dikkat çeken Alkan, an itibarı ile Larnaka ve Limasol’da da AB standartlarında olacak 2 adet çöplüğün inşa edildiğii ifade etti.

2012’de hayata geçecek olan yeni çöplük projesi

Yıllardır çöplükler ile ilgili oluşmayan devlet politikasının, AB katkıları ile 2012 yılında hizmet vermeye başlayacak olan çöplük ile artık hayata geçeceğinden duyulan memnuniyet vurgulandı. Çevre Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Alkan, 28 Şubat 2008’de Bakanlar Kurulu’nun onayladığı karar ile 2012 yılında tüm Kuzey Kıbrıs’ın çöplük ihtiyacının Güngör’de AB standartlarında inşa edilecek merkezi bir çöplük tarafından karşılanacağını kaydetti. 2012 yılına kadar aralarında Dikmen Çöplüğü’nün de bulunduğu 72 adet çöplüğün rehabilite edilmesinin hedeflendiğini söyleyen Alkan, sözkonusu rehabilitasyon işlemlerinin ve inşa edilecek olan çöplüğün toplam maliyetinin 120 milyon dolar olacağını belirtti. Bazı belediyelerin sözkonusu projeye itiraz etmesinin hayata geçecek olan projeyi yokuşa sürdüğünü belirten Alkan, sözkonusu projenin hayata geçmesi halinde yıllardır süregelen çöplük felaketinin sona ereceğine dikkat çekti.