Gazimağusa’dan Karpaz’a kadar olan bölgelerin su ihtiyacı karşılanacak

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Asım Vehbi, denizden su arıtma projelerinin hayata geçirilmesinin sağlayacağı yararlara değindi: Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Asım Vehbi, ülkenin en önemli sorunları arasında bulunan su sorunun çözümü ile ilgili deniz suyu arıtma projelerine atıfta bulunarak, projelerin hayata geçmesiyle birlikte, Gazimağusa’dan Karpaza kadar olan bölgelerin günlük 22 bin tonluk su ihtiyacının karşılanabileceğini, bunun da bölgenin orta vadedeki su ihtiyacının karşılandığı anlamında olduğunu belirtti.
Bakan Vehbi, Gazimağusa ve Karpaz bölgelerinin su ihtiyacının karşılanmasıyla birlikte, bu bölgelere pompalanan suyun azalacağını ve bu durumda da diğer bölgelere daha fazla su pompalar duruma gelineceğini söyledi.
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Vehbi, katıldığı bir televizyon programında, KKTC’nin en kıt kaynağı olan su sorununa çözüm için deniz suyu arıtma tesislerinin bir yenisinin de Girne için planlandığını açıkladı.
Tesisin Teknecik elektrik santrali yanına kurulmasının planlandığını söyleyen Bakan Vehbi, kurulacak tesisin günde 10 bin ton kapasiteye sahip olacağını belirtti.
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Asım Vehbi, deniz suyu arıtma tesisleriyle, ülkenin % 35’lik su ihtiyacının % 70’lik kısmını karşılayacak duruma gelineceğini kaydetti.
Vehbi, tarımsal alanda kullanılacak olan suyun arıtılmasına yönelik olan tüm projelerin hazır olduğunu belirterek, “Avrupa Birliği’nin kaynak olarak ayırdığı 259 milyon Euro’luk kaynağın, 100 milyon Euro’luk kısmı çevrede kullanılacaktır. 100 Milyon Euro’luk kaynağın da yaklaşık olarak 70 Milyon Euro’luk kısmı da kanalizasyon ve arıtmada kullanılacaktır” dedi.
Bakan Vehbi, bu projelerin hayata geçirilmesinde AB’nin sağladığı kaynağın yetersizliği durumunda Anavatan Türkiye’nin yardımlarının kullanılmasının yanında, özelleştirmenin de gündeme gelebileceğini belirtti.
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Asım Vehbi, göreve ilk geldikleri günden itibaren ortaya koydukları 5 ana çevre sorununun başında CMC’nin geldiğini vurgulayarak, “O bölgede çok ciddi adımlar attık ve çok geniş bir çalışma alanı yarattık. Ülkemizdeki ve Türkiye’deki üniversitelerle, ülkemizdeki sivil toplum örgütleriyle ortak çalışmalar yaparak, ilk adımı attık” dedi.
Yıllardan beridir, bölge ile ilgili olarak birçok talebin olduğunu ancak buna karşın hiçbir adımın atılmadığını belirten Vehbi “CMC için Bakanlığımız tarafından oluşturduğumuz ve akademisyenlerle, özellikle Lefke Çevre Tanıtma Derneği ve Bakanlık uzmanlarından oluşan kurulumuzda çok temkinli yaklaştık” diye konuştu.