Yakılan araç lastikleri havanın standardını bozuyor

Aslanköy bölgesinde geçtiğimiz günlerde yakılan çöp ve araba lastikleri, bölgenin siyah dumanla kaplanmasına neden oldu. Uzmanlar uyarıyor:
Aral MORAL

Aslanköy bölgesinde geçtiğimiz günlerde yakılan çöp ve araba lastikleri, bölgenin siyah dumanla kaplanmasına neden oldu.

Uzmanlar, ortaya çıkan ağır kokunun yanı sıra, lastik yakılmasının havaya ve toprağa olan zararının da çok ciddi boyutlarda olduğunu belirtti.

Çevre Koruma Dairesi Hava Kalitesi Birim Sorumlusu Tolga Baki, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, lastik yakılmasıyla, atmosfere tonlarca zararlı bileşiklerin yayıldığını belirterek, yakan kişiye ise asgari ücretin 4 katına kadar ceza verilebileceğini ifade etti.

Baki, hurda lastiklerin yakılarak çevrenin kirletilmesine sebep olmak yerine, söz konusu lastiklerin çeşitli yöntemlerle geri kazanılabileceğini kaydetti.

“Havanın standardı bozulur”

Lastiklerin yanmasıyla, atmosfere tonlarca zararlı bileşiklerin yayıldığını belirten Tolga Baki, “Siyah bir bulut gibi atmosfere yayılan bu maddeler içinde, karbon siyahı, uçucu organikler, yarı uçucu organikler, çok halkalı hidrokarbonlar, yağlar, kükürt oksitleri, azot oksitleri, nitrosaminler, karbon oksitleri, uçucu partiküller ve As, Cd, Cr, Pb, Zn, Fe vb gibi metaller bulunabilmektedir. Kısacası lastik yakmak, havanın standardını bozar” dedi.

Yangınlar ile atmosfere yayılan bu kirleticilerin yakın çevredeki toprak ve suların kirlenmesine sebep olarak insan sağlığını tehdit ettiğine dikkat çeken Baki, yangını söndürmek maksadıyla sıkılan suların toprağa sızarak ayrı problemlere neden olabilecek bir çok hidrokarbonların oluşmasına da neden olduğunu vurguladı.

“Kullanılmış lastiklerin geri kazanımı mümkündür”

Kullanılmış lastiklerden madde geri kazanımının mümkün olduğuna dikkat çeken Çevre Koruma Dairesi yetkilisi Tolga Baki, “Hurda lastiklerin geri kazanılması yöntemleri günümüzde giderek ve çeşitlenerek yaygınlaşmaktadır” diye konuştu.

Hurda lastiklerin geri kazanılmasının bütün halden toz hale kadar çeşitli boyutlar için yapıldığını ifade eden Baki, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geri kazanım tesislerinde ilk önce lastiklerin kalın tel kısımları ayrılır. Kalın tel kısımları ayrılan lastikler daha sonra daha ufak parçalara ayrılır. Öğütme işlemleri sonucunda lastiklerin elyaf (bez) ve kalan tel kısımları ayrılır. Oluşan granül lastik parçaları da çeşitli elekler ile istenilen boyuta getirilir. Burada oluşan granül lastikler kauçuk imalatında, halı saha zeminlerinde ve lastik karo taşı üretiminde kullanılmak üzere piyasaya arz edilir.”

“Lastik yakana, asgari ücretin

4 katına kadar ceza verilebilinir”

Lastik yakmanın cezasının ağır olduğuna dikkat çeken Baki, 21/97 sayılı Çevre Yasası’nın 33. maddesinin çevreyi kirletene para cezası verildiğini ifade ettiğini söyledi.

Para cezasının, asgari ücretin 4 katına kadar olacağının altını çizen Baki, “15 gün ödenmemesi durumunda para cezası katlanır. Yine ödenmemesi durumunda ise mahkemeye sevk edilir” dedi.