İnsanların yeryüzüne verdiği zararı en aza indirmek amacıyla günlük yaşantısında uygulayabileceği pratik davranış yöntemleri araştırıldı.
DSİ tarafından yayınlanan “Su Dünyası” dergisinde yer alan “Ekolojik Ayak İzimizi Azaltalım mı?” başlıklı araştırmada, “Kabartma tozu, sabun ve sirke gibi basit malzemeler kullanarak gerçekten işe yarayan ucuz, kolay ve zehir içermeyen temizlik maddeleri yapılabileceği” ifade edildi.
Küresel ısınmanın en önemli sorumluluğunun insanlarda olduğu belirtilen araştırmada, “Bir şeylerin iyi gitmediği kesin ama en önemli soru, eğer ekolojik bir kıyamete adım adım yaklaşıyorsak, bu felaketler zincirinin ne kadar yakın zamanda ve hangi yönlerden hayatımızı kötü yönde etkileyeceği önemli. Şiddetli fırtınalarla mı, sel baskınlarıyla mı, kuraklıkla mı, hastalıkla mı” denildi.
Araştırmada, hem ekolojik ayak izini azaltabilecek hem de daha sağlıklı ve mutlu yaşam sürdürülmesine yardımcı olacak pratik davranış yöntemleri şöyle sıralandı: “-İşe giderken ya yürüyünüz ya da toplu taşıma araçlarını kullanınız ve kalp-damar sağlığınızı geliştirmenin yanı sıra obezite riskini azaltınız, yakıttan tasarruf ediniz. Böylece park derdiniz de sona ermiş olsun.
Eğer sokaklarınız bisiklet sürmeye ve yürümeye elverişli değilse, belediye yönetiminizle kaldırım ve bisiklet yolu yapılması için harcamaları artırmaları hakkında görüşün. Çok az bir maliyetle gerçekleştirilen bu gelişmeler trafik ve kirliliğin azalmasında büyük pay sahibi olabilir.
Millet olarak ikinci el alışkanlığımızın olmadığı açık. Ama pek çok batı ülkesinde ikinci el ve kullanılmış eşya satan mağazalar var ve insanlar buralara gidip alışveriş yapmayı gurur ya da onur meselesi yapmıyor. Unutmayın, yenisini taksitle alabiliyorsunuz belki ama sonuçta borçlu yaşıyorsunuz.
El yapımı hediyelere yönelin ya da hediye verirken yaratıcılığınızı
kullanın. Ayrıca, seçtiğiniz ürünlerde kullanılan malzemelerin çevreye zarar vermeyen malzemeler olmasına dikkat edin. Paranız değerlidir, ülkemizin ekonomisi de. Yerli eşyaları satın almak ülke içinde ve dünyada yiyeceklerin ve diğer maddelerin dağıtılması için fosil yakıtların kullanımını azaltarak enerji tasarrufu sağlar.
Yerli ürünler satın alınca paranız da ülke içinde kalmış olur. Ne kadar tüketeceğimizin farkında olarak alışveriş yapalım. Aç karnına alışverişe çıkmayın. Kırk düşünüp, bir harcayın. Elinizde olmadan ortaya çıkan yiyecek atıklarını verebileceğiniz bir çiftlik ve mandıra belirleyin.
Termostat taktırın ya da termostat ayarını değiştirin. Elektrik tasarrufu sağlayan ampuller ve dayanıklı ev aletleri kullanın. Yenilenebilir eşyalar çevreyi kirleten diğer maddelerin yanı sıra sera gazlarının emisyonunu azaltma umudu yaratır. Bazı durumlarda, ’yeşil enerji’ seçenekleri alışılagelmiş kaynaklardan elde edilen elektrikten daha ucuz olabilir.
Şişe suyu kullanmaktansa çeşme suyunu içmek için filtreden geçirin. İlla şişe suyu diyorsanız, damacanalarda aldığınız suyu her zaman kullanabileceğiniz sağlıklı bir su matarasına koyun. Şişe suyu hem pahalıdır hem de büyük miktarlarda şişe çöpüne neden olur.
Kabartma tozu, sabun ve sirke gibi basit malzemeler kullanarak
gerçekten işe yarayan ucuz, kolay ve zehir içermeyen temizlik maddeleri yapabilirsiniz. Paranızdan ve zamanınızdan tasarruf sağlar ve evinizin içindeki hava kalitesini korur.”
Elektronik çöpler
“Yeni elektronik eşyaları almadan önce iki kez düşünün” başlıklı
bölümde ise “elektronik çöplerin” gittikçe büyüyen bir çevre sorunu olduğuna dikkat çekildi. Araştırmada, “Yığınlarca elektronik atık, içerdikleri cıva ve diğer zehirli maddelere karşı korumasız bir şekilde işçiler tarafından, ’parçalarına ayrılması’ için yasal olmayan yollardan Avrupa ve Kuzey Amerika dışına çıkarılıyor” denildi.
“Daha yüksek kaliteli ürünler alın ve ’psikolojik modası geçmiş’
pazarlama ve reklam kampanyalarına kanmayın” ifadelerinin yer aldığı araştırmada, şunlar kaydedildi: “Yerel yönetiminizden, sorumlu bir geri dönüşüm ve zararlı atık toplama tesisi oluşturmalarını isteyin, eğer varsa kullanmayı alışkanlık haline getirin. Aktif bir belediye katılımcısı olun ve ilçenizdeki kamuya açık alanların ve tesislerin iyi korunmasına özen gösterin. Bu sağlıklı ve yaşanabilir bir toplum yaratacaktır.”