KUZEY KIBRIS ÇEVRE PLATFORMU, PETROL KİRLİLİĞİNE KARŞI İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI YAPTI

Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu, ilgili bakanlıkları, kurum ve kuruluşları, petrol kirliliğine karşı hazırlıklı olma, müdahale ve işbirliğine davet etti. Kalecik’te dün denize fuel-oil sızmasına neden olan kazaya karşı işbirliği çağrısı yapan platform, devletin yetkili organlarından; ülkenin ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılayan petrol dolum tesislerinin halkı zehirlemesine, çevrenin sürekli saatli bomba var gibi tehdit altında olmasına artık izin vermemesini istedi.
“ULUSLARARASI KABUL GÖRMÜŞ KURALLAR UYGULANMALI”

“BULGULAR, KAZANIN BAŞTA AKSA ŞİRKETİNİN İHMALKAR DAVRANIŞLARI, YETERSİZ EKİBİ VE DONANIMSIZLIĞI SONUCU GERÇEKLEŞTİĞİNİ GÖSTERİYOR”

“KİRLİLİĞİN TEMİZLENMESİNE YÖNELİK ÇALIŞMALARDA ÇAĞDIŞI USULLER GÖZLEMLİYORUZ. ÜLKENİN ÇARESİZ VE YETERSİZLİĞİNİN AÇIK KANITI”

Lefkoşa, 17 Temmuz 13 (T.A.K.): Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu, ilgili bakanlıkları, kurum ve kuruluşları, petrol kirliliğine karşı hazırlıklı olma, müdahale ve işbirliğine davet etti.

Kalecik’te dün denize fuel-oil sızmasına neden olan kazaya karşı işbirliği çağrısı yapan platform, devletin yetkili organlarından; ülkenin ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılayan petrol dolum tesislerinin halkı zehirlemesine, çevrenin sürekli saatli bomba var gibi tehdit altında olmasına artık izin vermemesini istedi.

Platform, bu yönde uluslararası kabul görmüş kuralları uygulamalarını ve uygulatmalarını beklediğini açıkladı.

“BUGÜNE KADARKİ EN BÜYÜK PETROL KİRLİLİĞİ”

Çevre Platformu adına açıklama yapan Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Asbaşkanı Dt. Teksen Köroğlu, ülkenin bugüne kadarki en büyük petrol kirliliğiyle karşı karşıya olmaktan derin üzüntü duyduklarını vurguladı.

“AKSA’NIN İHMALKARLIĞI, YETERSİZ EKİBİ VE DONANIMSIZLIĞI”

Köroğlu, ülkenin ekolojik yapısına, doğasına, insanlarına ve diğer işletmelere önemli zararlar veren petrol kazasının bulgularının başta AKSA şirketinin ihmalkar davranışları, yetersiz ekibi ve donanımsızlığı sonucu gerçekleştiği gerçeğiyle karşı karşıya olunduğunun anlaşıldığını belirtti.

“ÇARESİZ… YETERSİZ…”

Devletin de bu gibi felaketler karşısında çaresiz kaldığını, yetkili organların denetim zafiyetleri ve teknik yetersizliklerinin de kazanın oluşmasına zemin hazırladığının, ürkütücü başka bir gerçek olarak ortaya çıktığını anlatan Teksen Köroğlu, kirliliğin temizlenmesine yönelik çalışmalarda çağdışı usuller gözlemlediklerini ve bunun ülkenin çaresiz ve yetersizliğinin açık kanıtı olduğunu ifade etti.

“EN ACI ŞEKİLDE ÖĞRENDİK… ULUSLARARASI KURALLARA UYGUN HAREKET EDİLMELİ”

Köroğlu, Kalecik’teki kazayla, petrol dolum tesislerinin olası kazalara karşı hazır olmadığını en acı şekilde öğrendiklerini vurgulayarak, bir ada ülkesi olunduğunu hatırlattı ve petrol kirliliğine karşı uluslararası kurallara ve sözleşmelere uygun hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu adına açıklama yapan Tabipler Birliği Asbaşkanı Teksen Köroğlu, kazanın sorumlularına karşı yasalar çerçevesinde gerekenin yapılıp yapılmadığını takip ederken, şu anki ve bundan sonra gelecek hükümetler nezdinden konuları “cek-cak” dışında yeterli cevap alana kadar sorgulamaya devam edeceklerini vurguladı.

Açıklamasında, ülkeye boşaltma yapan gemilerin kriterlere uygun olup olmadığı; akaryakıt boşaltacak gemilerde ve boşaltım yapılacak kıyılarda hangi kriterlerin arandığı, KKTC’nin uluslararası arenada tanınmamış olması dikkate alınarak Türkiye’yle petrol kirliliğine karşı hazırlıklı olma, müdahale ve işbirliği anlaşmaları, acil eylem planları bulunup bulunmadığı, kıyılara gelen çöplerle ilgili bir çalışma olup olmadığı; ülkelerin yoğun işbirliği yaptığı böyle bir konuda KKTC’nin bakanlıkları, kurum ve kuruluşlarında bu yönde işbirliği ve yardımlaşma protokolleri bulunup bulunmadığı konularında sorulara da yer veren Köroğlu, şöyle devam etti:

“Çevre Yasamızda, Akaryakıt tüzüğümüzde ve ilgili diğer mevzuatta bu konudaki yatırımlarla ilgili gerekli koruma önlemleri, tesis standartları, yaptırımlar gibi hususlar ne zaman getirilecek? Bu konuda teknik personel eğitimleri nasıl planlanacak? Denetimler nasıl yapılacak?”

Köroğlu, bu soruların takipçisi olacaklarını kaydederek, devletin yetkili organlarının uluslararası kabul görmüş kuralları uygulamasını beklediklerini ifade etti.
KAYNAK: http://www.turkajansikibris.net/index.php/lang/tr/cat/249/news/132064