AB Bitkisel Üretim Projesi, Organik Yaşam ve Tarım Derneği (ORYAT) ve Kalavaç Muhtarlığı ile işbirliği halinde “Kıbrıs’taki organik tarım sektörünü desteklemek amacı” ile organik tarım eğitimi düzenledi.
MERAKLI: “AMACIMIZ, TOHUMDAN SOFRAYA ORGANİK YAŞAMDIR”
“ÇOK PARA KAZANARAK ZENGİN OLUP AZ YAŞAMAK DEĞİL, AZ KAZANARAK SAĞLIKLI VE UZUN ÖMÜRLÜ OLUNMASI GEREKTİĞİNE İNANIYORUZ”
Lefkoşa, 7 Mayıs 13 (T.A.K): AB Bitkisel Üretim Projesi, Organik Yaşam ve Tarım Derneği (ORYAT) ve Kalavaç Muhtarlığı ile işbirliği halinde “Kıbrıs’taki organik tarım sektörünü desteklemek amacı” ile organik tarım eğitimi düzenledi.
Hafta sonu Kalavaç köyünde yapılan eğitim çalışmasına, organik tarım sertifikası almak isteyen, ya da organik tarıma ilgi duyan üreticilerin yoğun ilgi gösterdiği belirtildi.
Kalavaç Muhtarlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, eğitim ICEA (Etik ve Çevresel Sertifikasyon Enstitüsü) yetkililerinden Ramazan Ayan tarafından verildi. Eğitimde Araştırmacı Yazar Mustafa Kemal Meraklı da Organik Tarımda Etnobotanik kullanımlar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Çoğunluğu Kalavaç ve Mersinlik’ten olmak üzere 55’in üzerinde üretici katıldı.
ÖMER MERAKLI
Kalavaç Muhtarı Ömer Meraklı yaptığı konuşmada, köy olarak hedeflerinin organik üretim yapan bir köy haline gelmek olduğunu vurgulayarak, “Amacımız tohumdan sofraya organik yaşamdır. Çok para kazanarak zengin olup az yaşamak değil, az kazanarak sağlıklı ve uzun ömürlü olunmasını gerektiğine inanıyoruz ve çalışmalarımızı bu bilinçle yürütüyoruz” dedi.
Projenin safha safha ilerlediğini, uzman kişilerden bilimsel eğitimlerin devam edeceğini söyleyen Muhtar Ömer Meraklı, ilerleyen aşamada Avrupa Birliği’nin katkılarıyla Kalavaç Köyünde yağ değirmeni kuracaklarını, köyde kooperatifleşerek üretilen organik ürünlerin satışının gerçekleşeceğini vurguladı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Son yıllarda gerek tarımsal ilaçların, gerekse ticari gübrelerin bilinçsizce kullanımı, kalite yönünden düşük ve insan sağlığını tehdit eden ürünlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Aşırı miktarda kullanılan tarım ilaçları bitki ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyerek ekolojik dengeyi bozmaktadır. Günümüzde tüketicilerin çevreye dost, insan sağlığına duyarlı ve güvenli gıda talepleri tarımsal arzı yönlendiren en önemli etkenlerden birisi olmuştur. Artık piyasaya arz edilen ürünlere karşı tüketici bilinci artmakta, tüketici satın alacağı ürünün sağlıklı ve güvenilir olmasını istemektedir.
Bu nedenle tarımsal üretimin, çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeden yapılması gerekir.”
KAYNAK:http://www.turkajansikibris.net/index.php/lang/tr/cat/249/news/127310