Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ)’nde Reklamcılık ve Halkla İlişkiler Kulübü tarafından “Bitkisel Atık Yağların Çevre ve İnsan Sağlığına Etkileri” konulu konferans düzenlendi. Çevik Uraz Konferans Salonu’ndaki etkinlikte atık yağların değerlendirilmesi ve alternatif enerji kaynaklarının oluşturulması ile bunun ekonomiye faydaları konuşuldu.
Konferansa konuşmacı olarak Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer, Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş, Kimya Mühendisleri Odası Üyesi Sertaç Gürsoy ve UKÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertan Akün katıldı.
Konferansın açış konuşmasını yapan Reklamcılık ve Halkla İlişkiler Kulübü Başkanı Oğuzhan Akdoğan, Kuzey Kıbrıs’ta atık yağların çevre ve insan sağlığına etkilerine yönelik kamuoyu bilinci yaratma hedefiyle söz konusu etkinliği düzenlediklerini kaydetti.
Konferansta ilk sözü alan Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer Çevre Koruma Dairesi’nin işlevleri ve işleyişi hakkında bilgi verdi. “Çevre insanın yaşamı boyunca içinde bulunduğu, dolayısıyla insan ve diğer canlıların sağlığını doğrudan etkileyen bir ortamdır.” diyen Ünlüsoyer geçmişte düzenlenen çevre yasalarının yetersiz kaldığını ancak ilk kez 2012 yılında Avrupa Birliği normlarına göre hazırlanan 18/12 sayılı yasa ile çevre kirleticilerini denetleyip, uyarıp, gerekli tedbirleri almalarını sağladıklarını belirtti.
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş ise konuşmasında atık yağların Kuzey Kıbrıs’ta verdiği zararlara vurgu yaptı. Atık yağların çevreye karıştığında insan sağlına ve çevreye ciddi etkileri olduğuna dikkat çeken Bektaş KKTC’de kanalizasyon ve arıtma tesislerinin yetersiz olmasından durumu “biraz daha vahim” şeklinde yorumladı. Nilden Bektaş, “KKTC’deki su kirliliğinin yüzde 25’i atık yağlardan kaynaklanır. Atık yağ miktarı konusunda elimizde resmi bir rakam olmadığı için ben KKTC’ye ithal edilen yağ miktarı ve yerli üretim olan zeytin yağı miktarlarından atık yağ miktarlarını çıkarmaya çalıştım. Buna göre yıllık ortalama 2 bin 400 ton atık yağ oluştuğunu elde ettim ama bu rakam kesin olan bir rakam değil, ortalama bir rakamdır.” dedi.
Kimya Mühendisleri Odası Üyesi Sertaç Gürsoy da yaptığı konuşmada KKTC’deki biodizel yakıtların üretim süreci ve seviyesi hakkında bilgi verdi. Gürsoy, “Biodizel bitkisel yağların alkol reaksiyonu ile belli bir sıcaklık ve katalizör eşliğinde açığa çıkar. Bu biodizelin temel reaksiyonudur.” dedi. Biodizel’in faydalarına da değinen Gürsoy, biodizelin petrol ve petrol ürünleri için yapılan ticaret açığına, tarımda ve yan sanayide yan sektörlerin gelişmesine, arıcılık ve hayvancılığın gelişmesine katkı sağladığını, bunun yanında tarımsal çeşitliliği arttırdığını ve ekonomiye dinamizm kattığını kaydetti.
UKÜ öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertan Akün ise konuşmasında ülkede bir enerji sorunu olduğunu ve bütün enerji türlerinin ithal edildiğini söyledi. Akün, “Enerji dediğimiz zaman ilk olarak fosil yakıtlar vardır. Bunlara yenilenemez yakıtlar denir. Aslında bunlar yenilenebilir. Halbuki biz bunları toplayarak, hayvan dışkıları veya bitki artıkları ile birleştirip biogaz elde edebiliriz. Bu çevre dostu bir enerjidir. KKTC çevre sorunları ile boğuşan bir ülke olduğu için çevre dostu denilen her mekanizmanın yanında olmak lazım.” dedi.
Reklamcılık ve Halkla İlişkiler Bölüm Başkanı ve Kulüp Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Elif Asude Tunca “Bitkisel Atık Yağların Çevre ve İnsan Sağlığına Etkileri” konulu konferansın sonunda konuşmacılara teşekkür plaketi takdim etti.