GAZETECİLER KARPAZ’DAYDI

Doğal güzellikleriyle ve hür eşekleriyle tanınan Karpaz bölgesi, dün gazetecileri konuk etti.

GAZETECİLER BİRLİĞİ’NİN ORGANİZASYONUYLA DÜN BÖLGEYE GİDEN GAZETECİLER KALECİK’TE DENİZE AKARYAKIT SIZAN BÖLGEYİ, DİPKARPAZ’DAKİ YOL GENİŞLETME ÇALIŞMALARINI, ALTINKUMSAL’I VE APOSTOLOS ANDREAS MANASTIRI BÖLGESİNDE DEVAM EDEN PEYZAJ PROJESİNİ YERİNDE GÖRDÜ

GEZİDE TURİZM, ÇEVRE VE KÜLTÜR BAKANLIĞI MÜSTEŞARI ŞAHAP AŞIKOĞLU, DİPKARPAZ BELEDİYE BAŞKANI MEHMET DEMİRCİ VE KARAYOLLARI DAİRESİ MÜDÜRÜ MUSTAFA DEMİRCİOĞLU GAZETECİLERE BİLGİ VERDİ, SORULARI YANITLADI

BELEDİYE BAŞKANI DEMİRCİ VE DİPKARPAZLILAR BÖLGEYE YATIRIMLARIN ARTMASINI VE YOLUN MANASTIRA KADAR GENİŞLETİLMESİNİ İSTİYOR

AŞIKOĞLU: “ALTINKUMSAL’DAKİ KAÇAK YAPILAR BİRKAÇ HAFTA İÇİNDE YIKILACAK… FESTİVAL DÜZENLENMESİ İÇİN RESMİ BİR BAŞVURU YOK, OLURSA İNCE ELEYİP SIK DOKUYACAĞIZ”
KARAYOLLARI DAİRESİ MÜDÜRÜ: “YOL GENİŞLETME SIRASINDA HİÇBİR AĞAÇ ŞÖMİNELİK OLMADI… BÖLGEYE 3 BİN ORMAN FİDANI, 150 ZEYTİN FİDANI DİKİLDİ, 29 MART’TA 500 FİDAN DAHA DİKECEĞİZ”

Dipkarpaz, 17 Mart 13 (T.A.K.-Özgül Gürkut Mutluyakalı): Doğal güzellikleriyle ve hür eşekleriyle tanınan Karpaz bölgesi, dün gazetecileri konuk etti.

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin (KTGB) organizasyonuyla bölgeye giden gazeteciler, denize petrol sızmasıyla gündeme gelen Kalecik’i, Dipkarpaz’daki tartışmalı yol genişletme çalışmalarının yapıldığı bölgeyi, kaçak yapılaşma ve uluslararası bir festival düzenleneceği söylemleriyle tartışılan Altınkumsal’ı ve Zafer Burnu’ndaki Apostolos Andreas Manastırı çevresindeki peyzaj çalışmalarını yerinde görme fırsatı buldu.

İnceleme gezisinin Apostolos Andreas Manastırı bölümüne katılan Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, bölgede yapılan peyzaj düzenlemeleri hakkında bilgi verirken, Altınkumsal’daki kaçak yapıların birkaç hafta içinde yıkılacağını açıkladı. Aşıkoğlu, Altınkumsal’da uluslararası bir müzik festivali yapımı için sözlü bir girişim olduğunu ancak somut ve resmi başvuru bulunmadığını; çevreye zarar verecek bir girişime izin verilmeyeceğini söyledi.

KTGB’nin Karpaz’a inceleme gezisinde Dipkarpaz Belediye Başkanı Mehmet Demirci ve Karayolları Dairesi Müdürü Mustafa Demircioğlu da gazetecilere bilgi verdi, soruları yanıtladı. Gezide gazetecilere Natura 2000 Projesi Koordinatörü ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği kurucu üyesi Gülcan Kulle Yalınca da eşlik ederek görülen yerlerle ilgili yorumlar yaptı.

İLK DURAK KALECİK

Gezinin ilk durağı, kısa süre önce denize petrol sızmasıyla gündeme gelen Kalecik petrol dolum tesisi oldu. Kazanın ardından temizlenen bölgeyi dıştan gören gazetecilerin dikkatini, kayaların denize bakan yüzlerinin koyu renk olması ve bölgedeki petrol kokusu çekti.

GENİŞLETİLEN 3.7 KM’LİK YOL 5.2 METREDEN 6 METREYE ÇIKARILIYOR

Daha sonra “Dipkarpaz çıkışı-Liman yolu” güzergahındaki genişletme çalışmalarının sürdüğü bölgeye gidildi. Gazetecilere devam den yol genişletme projesiyle ilgili bilgi veren Karayolları Dairesi Müdürü Mustafa Demircioğlu, 3.7 kilometrelik yolun 5.2 metreden 6 metreye çıkarıldığını, iki kenarda da 1’er metrelik banketler yapılacağını, çalışma sırasında yolun çok virajlı bazı bölümlerinde yol güvenliği için güzergah değiştirildiğini, bunun dışında var olan yol güzergahının korunduğunu söyledi.

Demircioğlu, özel çevre koruma bölgesine girdiği için eleştirilen bölümde yeni bir köprü yapıldığını, böylece sel sularının daha rahat akışının sağlanacağını ve trafiğin etkilenmeyeceğini belirtti.

“HİÇBİR AĞAÇ ŞÖMİNELİK OLMADI… BİNLERCE FİDAN DİKİLİYOR”

Yol genişletme çalışmaları sırasında 11 zeytin ve 8 harnup ağacının izinli söküldüğünü ifade eden Karayolları Dairesi Müdürü Demircioğlu, “Hiçbir ağaç şöminelik olmadı. Bölgeye 3 bin orman fidanı ve 150 zeytin fidanı dikildi. 29 Mart’ta 500 fidan daha dikilecek. İki yıl sonra burayı yemyeşil göreceksiniz, tanıyamayacaksınız” dedi.

Gazetecilerin bölgede bilgi aldığı sırada, yol genişletme çalışmaları sırasında sökülen ağaçlarının bedelinin düşük ödendiği gerekçesiyle şikayetçi olan bir vatandaş ile yol genişletme projesini yapan müteahhit arasında tartışma yaşandı. Tartışmaya orada bulunan görevli polis müdahale etti.

Karayolları Dairesi Müdürü Mustafa Demircioğlu, yolun zaman içinde Apostolos Andreas Manastırı’na kadar genişletilmesi gerektiğini, çünkü var olan yolun çok dar ve yetersiz kaldığını söyledi.

ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ SINIRI

Standartlara uygun, güvenli yol yapımı sırasında az da olsa çevre tahribatının mutlaka yaşandığını belirten Demircioğlu, özel çevre koruma bölgesinin nereden başladığı konusunda farklı görüşler bulunduğuna dikkat çekti. Demircioğlu, Çevre Dairesi’nin, tabelanın bulunduğu yeri değil, daha öncesini sınır kabul ettiğini kaydetti.

Bu sırada müteahhit ise daha önce özel koruma bölgesi tabelasından haberleri olmadığını, sonradan öğrendiklerini söyledi.

DEMİRCİ: “20-30 YILDIR YOLUN GENİŞLETİLMESİNİ BEKLİYORDUK”

Dipkarpaz Belediye Başkanı Mehmet Demirci de, Dipkarpaz halkının yolun genişletilmesini 20-30 yıldır beklediğini ifade ederek, milli parklar konusunda hem İtalya’da hem Türkiye’de incelemeler yaptıklarını belirtti. Demirci, “Bu yolu Karayolları gelip kendi yapmadı, biz söke söke yaptırdık. Güzergah da bozulmuyor” diye konuştu.

Demirci, Dipkarpaz’ın ekonomik sorunlarına dikkat çekerek, projelerde ufak tefek sorunlar yaşanabileceğini ancak tümden karşı çıkmanın doğru olmadığını, bölgeye yatırım istediklerini ifade etti.

“YOL MANASTIRA KADAR GENİŞLETİLMELİ”

Apostolos Andreas Manastırı’nın ülkeye gelen turistlerin yüzde 90’ının ziyaret ettiği bir yer olduğunu ve yolun da bu nedenle fazla kullanıldığını vurgulayan Dipkarpaz Belediye Başkanı Demirci, bu nedenle yol genişletme çalışmalarının buraya kadar uzanmasını istediklerini söyledi.
Demirci, doğanın korunmasını kendilerinin de istediğini kaydederek milli parkın varlığının bölge halkının ekonomisine katkı yapmasını da beklediklerini vurguladı.

Dipkarpaz Belediye Başkanı Mehmet Demirci, Karpaz’ın ünlü hür eşekleri için özel bir bölge oluşturulması ve buranın turistler için de cazip bir yer haline getirilmesini planladıklarını anlattı.

ALTINKUMSAL

Gazetecilerin bir sonraki durağı, özellikle internet ortamında yaygın şekilde eylül ayında Silk Route Festivali yapılacağı bilgileri dolaşan Altınkumsal’dı.

Dipkarpaz Belediye Başkanı Demirci, bölge halkının böylesi bir festivali, bölgenin tanıtımı ve ekonomik kalkınması için desteklediğini ancak sahilde değil, anayol bölgesinde yer alacağını söyledi.

“KIRSAL BELEDİYELERİN YIKIM YETKİSİ YOK”

Altınkumsal’daki 2005’ten beri kaçak yapıların arttığını anlatan Demirci, kırsal belediyelerin yıkma yetkisi olmadığını, oradaki tesislerin tuvalet atıkları için arıtma tesisi kurması veya depo sistemine geçmesi ve bungalow izinlerine uygun davranmaları gerektiğini ifade etti.

Demirci “Altınkumsal’daki kaçak yapılar iki kez mahkemeye verildi ancak geri döndü” derken, Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, yıkım kararının yakında uygulanacağını açıkladı.

SON DURAK APOSTOLOS ANDREAS MANASTIRI

KTGB’nin düzenlediği Karpaz’a inceleme gezisinin son durağı ise Apostolos Andreas Manastırı’ydı. Burada gazetecileri ilk karşılayan ve oldukça evcilleşmiş görünen Karpaz’ın hür eşekleri, bol bol fotoğraflara yansıdı.

Müsteşar Şahap Aşıkoğlu’ndan bilgi alan gazeteciler ilk olarak Altınkumsal’da gündeme gelen uluslararası müzik festivalini sordu.

“KARPAZ TURİZMİN 20-30 YILLIK GELECEĞİ İÇİN ÖNEMLİ”

Aşıkoğlu, konser konusunda sözlü girişimler olduğunu ancak resmi bir proje gelmediğini, gelirse çok ince eleyip sık dokuyarak bakacaklarını, çevre etki değerlendirme raporu da isteneceğini söyledi. Böyle bir başvuru olursa, etkinliğin özel çevre koruma alanı dışında olması, sosyal ve ekonomik alana katkıda bulunması gerektiğini kaydeden Şahap Aşıkoğlu, Karpaz’ın ülke turizminin 20-30 yıllık geleceği için büyük önem taşıdığını vurguladı.

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Şaha Aşıkoğlu, “Burası bizim önümüzdeki 20-30 yılda tutunabileceğimiz gelişim modelimizdir. Biz burada uzmanlar getirip eğitimler yaptırdık. Bölgede halkın ekonomik ve sosyal refahını da artıracak planlı yapılaşma olmalı. Gerekli altyapı yatırımlarla sürdürülebilir bir turizm modelini desteklemeliyiz” dedi.

Altınkumsal’daki kaçak yapılar konusunda bakanlıkları yanından Tarım ve İçişleri Bakanlıkları yetkilileriyle defalarca toplantılar yaptıklarını anlatan Müsteşar Şahap Aşıkoğlu, yıkım kararının onaylandığını, geçtiğimiz günlerde üst düzey bir toplantıda da bunun değerlendirildiğini ve birkaç hafta içinde kararın uygulanacağını söyledi. Aşıkoğlu, bölgede ita amirinin Kaymakamlık ve belediye olduğunu belirtti.

Aşıkoğlu, Apostolos Andreas Manastırı’ndaki restorasyon çalışmalarının Kuzey ve Güney Kıbrıs ve UNDP ortak projesi olarak nisan sonu-mayıs başında başlamasının hedeflendiğini, bakanlığının bu konuyla ilgisi olmadığını söyledi.

Aşıkoğlu, Manastır etrafındaki peyzaj projesini ise bakanlığın üstlendiğini ve TC finansmanıyla yapıldığını; çok başlılığı gidermek için burayı turizm koruma bölgesi ilan ettiklerini anlattı.

“BİTİNCE ÇOK ŞIK BİR GÖRÜNÜM OLACAK”

Devam eden peyzaj projesiyle satış noktalarının arkaya taşınacağını, kaliflerin kaldırılacağını ve iki otopark yapılacağını açıklayan Aşıkoğlu, “Hem manastırın hem buranın projeleri bitince çok şık bir görünüm olacak. Çevre peyzaj projesinin bu yıl sonunda bitmesi hedefleniyor” diye konuştu.

GÜVEN: “ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ SINIRINDA İTHİLAF OLMASI ÜZÜCÜ”

Gazetecilere geziyi değerlendiren KTGB Başkanı Hüseyin Güven de, kimseyi suçlamak için değil, Karpaz’daki gelişmeleri yerinde görmek, bölge halkını dinlemek üzere geldiklerini söyledi. Güven, yol genişletme çalışmasına karşı olmadıklarını, taraf da olmadıklarını ancak doğanın korunmasının tarafı olduklarını vurgulayarak, özel çevre koruma bölgesinin sınırı konusunda ihtilaf yaşandığını görmekten üzüntü duyduklarını ifade etti.

Güven, doğruları kutladıklarını, yanlışları ise eleştirdiklerini belirterek, her şeyin insan odaklı olması ve sürdürülebilir bir çevre gözetilerek yapılması gerektiğini söyledi.

KTGB’nin Karpaz gezisi, Dipkarpaz Belediye Başkanı Mehmet Demirci’nin Lavina restoranda verdiği yemekle tamamlandı. Restoran sahibi de gazetecilere Karpaz’daki vatandaşların yatırım için devletin kredi imkanlarından yararlanamadığını söyledi ve bu durumdan yakındı.
KAYNAK: http://www.turkajansikibris.net/index.php/lang/tr/cat/249/news/123608