GAZİMAĞUSA’DA VİDANJÖR SULARI ATIK SU ARITMA TESİSİ’NE DÖKÜLECEK

Gazimağusa Belediyesi’nin Atık Su Arıtma Tesisi’nde vidanjörlerin topladığı atık suları arıtacak sistem devreye giriyor. Evsel atıkların yeni sisteme boşaltılması konusunda vidanjör sahipleriyle bu sabah Gazimağusa Belediyesi’nde bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda, Gazimağusa ve çevresinde faaliyet gösteren tüm vidanjör sahiplerine Atık Su Arıtma Tesisi’ndeki sistemle ilgili teknik bilgi verildi.

Lefkoşa, 1 Mart 13 (T.A.K.): Gazimağusa Belediyesi’nin Atık Su Arıtma Tesisi’nde vidanjörlerin topladığı atık suları arıtacak sistem devreye giriyor. Evsel atıkların yeni sisteme boşaltılması konusunda vidanjör sahipleriyle bu sabah Gazimağusa Belediyesi’nde bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda, Gazimağusa ve çevresinde faaliyet gösteren tüm vidanjör sahiplerine Atık Su Arıtma Tesisi’ndeki sistemle ilgili teknik bilgi verildi.

Gazimağusa Belediyesi’nin açıklamasına göre, Avrupa Birliği’nin Kıbrıslı Türkler için ayırdığı 259 milyon Euro’luk kaynak çerçevesinde kentin kanalizasyon şebekesiyle birlikte hayata geçirilen AB çevre kriterlerine sahip Atık Su Arıtma Tesisi, vidanjörlerin evlerden çektiği atıkları kabul etmeye başlıyor.

Gazimağusa çevresindeki yerleşim birimleri ve köylerden vidanjörlerle taşınacak atık suların kanalizasyon şebekesinden gelen atık suyla aynı işleme tabi tutulması için vidanjörler önce bir takım testlerden geçecek. Halen Alman şirket WTE’nin kontrolünde olan tesisin ilk etapta 09.00 ile 15.00 arasında atık kabul edeceği, işletmesinin tamamen Gazimağusa Belediyesi’ne devredilmesinden sonra bu sürenin yeniden değerlendirileceği bilgisi verildi. Tesise fabrikalardan çıkan endüstriyel ve kimyasal atıkların dökülmemesi gerektiği de kaydedildi.

KAYALP: “ÇEVRENİN KORUNMASI İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ VE GEREKLİ”

Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp, toplantıda yaptığı konuşmada, atık su arıtma tesisinde yeni sistemin devreye girmesiyle vidanjörlerin kuyulardan çektiği evsel atıkların bundan böyle tesise boşaltacağını, bu işlemin çevrenin korunması için son derece önemli ve gerekli olduğuna işaret ederek, vidanjör sahiplerinin konuya hassasiyet göstermesini istedi.

Kayalp, tesise noro suyu, yağ gibi endüstriyel ve kimyasal atık içeren atıkların dökülemeyeceğini, tesisin sadece evsel atıkları arıtmak için uygun olduğunu belirterek, vidanjörlerin tesise bağlanacağı aparatların belediye tarafından alınacağını ve vidanjör sahiplerine verileceğini ifade etti.

Daha önce çöplük bölgesinde atık dökülen yere hiçbir şekilde atık dökülmemesi gerektiğini vurgulayan Kayalp, bu kurala uymayanlara yasaların kendilerine verdiği yetkiyi kullanarak yaptırım uygulayabileceklerini de sözlerine ekledi.
KAYNAK:http://www.turkajansikibris.net/index.php/lang/tr/cat/249/news/122429