TURİZM BAKANI ÜSTEL, DİPKARPAZ İLE ZAFER BURNU ARASINDAKİ YOL GENİŞLETME ÇALIŞMALARINI YAKINDAN TAKİP ETTİKLERİNİ AÇIKLADI

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından sürdürülmekte olan Dipkarpaz ile Zafer Burnu arasındaki yol genişletme çalışmalarını yakından takip ettiklerini belirtti. Amaçlarının Özel Çevre Koruma Bölgesi’ni korumak ve bölge halkının ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak olduğunu dile getiren Üstel, “Bu bölge 2007’de Bakanlar Kurulu tarafından Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edildi. Çevre Koruma Dairesi’nin izni olmadan bölgede herhangi bir yapılaşmaya gidilmesi mümkün değildir” dedi. Son günlerde basında sıkca yer alan eylül ayında Karpaz Bölgesi’nde yapılması planlanan festival konusuna da değinen Üstel, bu tür festivallerin ülkenin tanıtılması ve bölge ekonomisinin gelişimi için önemli olduğunu vurguladı. Üstel, “Böyle bir festivalin Çevre Koruma Dairesi’nin izni dışında yapılması mümkün değildir. Festival düzenleyicilerle gerekli yazışmalar yapıldı” dedi.

“AMACIMIZ ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ’Nİ KORUMAK VE BÖLGE HALKININ İHTİYAÇLARINI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMAK”

“ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ VE MİLLİ PARK İÇERİSİNDE TAHRİBAT YAPILMAYACAK”

“FESTİVAL, ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ DIŞINDA OLMALI”

“APOSTOLOS ANDREAS MANASTIRI’NIN ÇEVRE PROJESİ HAZİRAN AYINA KADAR TAMAMANACAK”

Lefkoşa, 3 Şubat 13 (T.A.K) Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından sürdürülmekte olan Dipkarpaz ile Zafer Burnu arasındaki yol genişletme çalışmalarını yakından takip ettiklerini belirtti.

Amaçlarının Özel Çevre Koruma Bölgesi’ni korumak ve bölge halkının ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak olduğunu dile getiren Üstel, “Bu bölge 2007’de Bakanlar Kurulu tarafından Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edildi. Çevre Koruma Dairesi’nin izni olmadan bölgede herhangi bir yapılaşmaya gidilmesi mümkün değildir” dedi.

Son günlerde basında sıkca yer alan eylül ayında Karpaz Bölgesi’nde yapılması planlanan festival konusuna da değinen Üstel, bu tür festivallerin ülkenin tanıtılması ve bölge ekonomisinin gelişimi için önemli olduğunu vurguladı.

Üstel, “Böyle bir festivalin Çevre Koruma Dairesi’nin izni dışında yapılması mümkün değildir. Festival düzenleyicilerle gerekli yazışmalar yapıldı” dedi.

ÇEVRE KORUMA DAİRESİ TEKNİK EKİBİ İKİ TEPEDE FAZLA TAHRİBAT YAPILDIĞINI TESPİT ETTİ

Yazılı açıklamasında, Dipkarpaz ile Zafer Burnu arasında yapılması planlanan yolun 6 metre genişliğinde olduğunu belirten Üstel, var olan yolun düzenlenmesinin amaçlandığına dikkat çekti. Üstel, bakanlığa bağlı Çevre Koruma Dairesi teknik ekibinin Özel Çevre Koruma Bölgeleri dışında iki tepede fazla tahribat yapıldığını tespit ettiğini kaydetti.

İkinci etap yol çalışmaları ile ilgili yazışmaların Çevre Koruma Dairesi tarafından başlatıldığını belirten Üstel, “İkinci etap yol çalışmalarına Çevre Koruma Dairesi’nin izni olmadan başlanılmayacak” dedi.

Tahribat yapılmaması için başta Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer olmak üzere ekibin hasas bir çalışma sürdürdürdüğünü belirten Üstel, “Tahribat yapılmaması için en yetkili makam Çevre Koruma Dairesi’dir. Çalışmaları büyük bir hasasiyet içinde takip etmeye devam ediyorlar. Bizim Bakanlık olarak görevimiz onlara her türlü desteği sağlamaktır. Amacımız Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin doğal yapısını koruyarak bölgedeki altyapı çalışmalarının tamamlanmasını sağlamaktır” dedi.

“ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ VE MİLLİ PARK İÇERİSİNDE TAHRİBAT YAPILMAYACAK”

Bakanlık olarak çevre örgütlerinin duyarlılıklarını takdir ettiklerini ve saygı duyduklarını dile getiren Üstel, “Şundan emin olabilirler ki Özel Çevre Koruma Bölgesi ve Milli Park içerisinde tahribat yapılmayacaktır” ifadelerini kullandı.

KKTC finansmanı ve inisiyatifi ile gerçekleştirilecek olan “Apostolos Andreas Manastırı’nın Yakın Çevresinin İyileştirme Projesi”ne de değinen Üstel, projenin birinci etap ihale kapsamında 5 bin 50 metrekarelik araç yolu ile 70 araçlık otoparkın zemininin asfaltla kaplanacağını bildirdi. Üstel, projenin devamında 1625 metrekare kaldırım ve yaklaşık 3 bin metrekare parke taşı döşeneceğini belirtti.

Üstel, projenin ikinci etabında hediyelik eşya satışı yapan esnaf için dükkanların yapımı, idari bina ve konaklama üniteleri oluşturulması, kafeterya ve peyzaj çalışmalarının tamalanmasının hedeflendiğini vurguladı.

Üstel; “Konaklama ünitelerinin kontrolü Dipkarpaz Belediyesi’ne devredilecek. Projenin Haziran ayına kadar tamamlanmasını hedefledik” dedi.

“APOSTOLOS ANDREAS MANASTIRI ÜLKENİN EN KIYMETLİ KÜLTÜREL MİRASLARINDAN BİRİDİR”

Ünal Üstel, Karpaz turizmi açısından büyük önem taşıyan Apostolos Andreas Manastırı’nın Hristiyan alemi açısından oldukça önemli ziyaret yerlerinden olduğunu da belirtti. Söz konusu manastırın KKTC’nin en kıymetli kültürel miraslarından biri olduğunu vurgulayan Üstel, 1974 yılından bu yana manastırın çevre düzenlemesinin hiç yapılmadığına dikkat çekti.
Ünal Üstel, Kültürel Miras Komisyonu’nun Rum tarafına yaptıkları çağrıdan hiçbir yanıt alamadığını, bu nedenle KKTC olarak çevre düzenlemesini üstlendiklerini kaydetti.

“FESTİVAL, ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ DIŞINDA OLMALI”

Son günlerde basında sıkca yer alan Karpaz Bölgesi’nde Eylül ayı içerisinde yapılması planlanan festival hakkında da bilgi veren Üstel, bu tür festivallerin ülkenin tanıtılması ve bölge ekonomisinin gelişimi açısından önemli olduğunu vurguladı.

“Söz konusu festivalin Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılması doğru değildir” diyen Bakan Üstel, şöyle devam etti:

“Bizim düşüncemiz koruma alanları dışında bu tür faaliyetlerin yapılmasıdır. Ancak Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nin dışına çıkılırsa söylendiği kadar büyük çapta bir festival düzenlenebilir. Böyle bir festivalin Çevre Koruma Dairesi’nin izni dışında yapılması mümkün değildir. Festival düzenleyiciler ile gerekli yazışmalar yapıldı.”

“AHŞAP BİNALAR BÖLGE HALKI TARAFINDAN İZİNSİZ OLARAK YAPILDI”

Bölgenin, “Özel Çevre Koruma Bölgeleri” olarak ilan edilmesinden önce, ziyaretçilere yönelik yapılmış olan ahşap binalar ile ilgili çalışmaların sürdüğüne de dikkat çeken Bakan Ünal Üstel, söz konusu binaların bölge halkı tarafından izinsiz olarak yapıldığını belirtti.

İzinsiz yapılan binaların Çevre Koruma Dairesi tarafından tespit edilerek rapor edildiğini vurgulayan Üstel, “Söz konusu binalar ile ilgili bilgiler hükümetimize sunulmuştur” dedi.

Üstel, “Bölgenin korunması ve küçük çaplı tesislerin sahiplerinin de mağdur edilmemesi için ortak bir paydada buluşmak amacındayız. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra, gereken yapılacaktır” ifadesine yer verdi.
KAYNAK:http://www.turkajansikibris.net/index.php/lang/tr/cat/249/news/120756