Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), plansız yapılaşmanın toplumu, dolayısıyla çevre sağlığını olumsuz etkileyen birçok sorunun temelini oluşturduğuna işaret ederek, Büyükkonuk-Yedikonuk’ta Petrol Dolum Tesisi yapımına karşı çıktı.
ODA BAŞKANI BEKTAŞ: “BÜYÜKKKONUK’TA HAYATA GEÇİRİLEMEYE ÇALIŞILAN PETROL DOLUM TESİSİ PLANSIZ YAPILAŞMANIN BİR ÖRNEĞİ…”
Lefkoşa, 18 Ocak 12 (T.AK.): Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), plansız yapılaşmanın toplumu, dolayısıyla çevre sağlığını olumsuz etkileyen birçok sorunun temelini oluşturduğuna işaret ederek, Büyükkonuk-Yedikonuk’ta Petrol Dolum Tesisi yapımına karşı çıktı.
ÇMO Başkanı Nilden Bektaş, konuyla ilgili olarak bugün yaptığı yazılı açıklamada, “Büyükkonuk’ta hayata geçirilmeye çalışılan (Sıvı Yük Yükleme-Boşaltma Terminali Projesi) Petrol Dolum Tesisi’nin plansız yapılaşmanın bir örneği olarak karşımıza çıkmıştır” ifadesini kulandı.
Bektaş, birkaç ay önce Lefke bölgesinde yapılması gündeme gelen Petrol Dolum Tesisi’nin başta Lefke halkı olmak üzere birçok sivil toplum örgütünü ayağa kaldırarak geri adım atılmasına neden olduğuna işaret etti.
Nilden Bektaş, yapılmasında sakıncalı görülen ve ağır çevre tahribatına yol açacağı görülen projenin bu kez de ülkenin tarihi ve kültürel dokusuyla, el değmemiş bir başka alanına yapılmak istenmesini eleştirdi.
Açıklamasına “Projenin Lefke bölgesinde yapılması durumunda bunun bir çevre felaketine yol açacağını ve bölgeyi geri dönülmez bir kirliliğe maruz bırakacağı açıkça görünen bir gerçektir… Çevresel faktörlerin aynen Büyükkonuk-Yedikonuk’ta da geçerli olduğunu görmekteyiz” diye devam eden Bektaş, böyle bir projenin ülkeye katkı konusunda ciddi tereddütleri olduğuna işaret etti.
Nilden Bektaş, Ülkesel Fiziki Planı yıllardır hazırlanamayan; plansız gelişmeyle yaşanan birçok sıkıntının çevre problemine yol açtığına dikkat çekerek, “Doğal kaynaklarımızın ancak planlı gelişme ile korunacağı varsayımından yola çıkarak tesisin her yönüyle değerlendirilmesi gerektiğini hatırlatmak isteriz” dedi.
“Projenin ülkeye sağlayacağı katkı ve çevresel fayda–maliyet konularında oda olarak ciddi kaygılarımız bulunmaktadır” diyen Bektaş, Stratejik ÇED sürecinin ülke mevzuatına yerleştirilerek diğer yasa yönetmeliklerle uyumlaştırılması gerektiğini belirtti.
Nilden Bektaş, Petrol Dolum Tesisi’nin hayata geçmesiyle tarihi , kültürel ve doğal güzellikleri bünyesinde barındıran bölgenin çevresel olarak etkileneceğini iddia ederek, “Bölgenin Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı tarafından Ekoturizm bölgesi olarak ayrılması tarafımızdan olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmekte ve verilen karardan dönülmeyerek ekoturizm faktörü ön plana çıkarılarak ülkeye kazandırılması gerektiği ortak görüşümüzdür” dedi.