Sürdürülebilir politikaların üretilmesine temel oluşturmak maksadıyla şubat ayında düzenlenen Su, Çevre ve Tarım Kongresiyle ilgili sonuç bildirgesi açıklandı.
TARIMSAL DESTEK YÖNTEMİ DEĞİŞTİRİLMELİ
YEREL SU KAYNAKLARI İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR POLİTİKALAR ÜRETİLMELİ, ATIK SU ARITMA YAPILARI TAMAMLANMALI
Lefkoşa, 13 Mart 2014 (T.A.K.): Sürdürülebilir politikaların üretilmesine temel oluşturmak maksadıyla şubat ayında düzenlenen Su, Çevre ve Tarım Kongresiyle ilgili sonuç bildirgesi açıklandı.
Çevre Mühendisleri Odası, Maden, Metalurji ve Jeoloji Mühendisleri Odası ile Ziraat Mühendisleri Odası işbirliğinde düzenlenen kongrenin sonuç bildirgesi Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğinde düzenlenen basın toplantısında basınla paylaşıldı.
Sonuç bildirgesinde çevre konusunda yerel yönetimlerin üzerine düşen görevleri yerine getirmelerinin sağlanması ve sivrisinek ile karasinek mücadelesinde biyolojik ve kültürel yöntemler kullanılması gerektiği vurgulandı.
Büyük projeler için Çevre Etki Değerlendirme raporu muafiyetinin getirilmesinin de bazı riskler getirdiği uyarısında da bulunuldu.
SU
Su konusunda ise, Türkiyeden getirilecek suya bel bağlandığını, ancak su kaynaklarının sürdürülebilir bir şekle kullanılması ve yağmur suyundan daha çok faydalanması için önlemler alınması istendi.
Bununla birlikte kuraklığa karşı da ulusal çapta planlama yapılması gerektiği kaydedildi.
Yer altı su kaynaklarını kirletebilme olasılığı bulunan atık suların tarım amaçlı kullanılabileceğine dikkat çekilen sonuç bildirgesinde, kanalizasyon ve atık su arıtma sistemlerinin tamamlanması için adım atılması çağrısında bulunuldu.
SULAK ALANLAR VE FLORA TEHLİKE ALTINDA
Raporda ayrıca ülkedeki sulak alanlar ile ülke florasının insan faaliyetlerinden dolayı tehlike altında olduğu uyarısında da bulunuldu.
Katı atıklarda da sorunlar yaşandığı ve yasal olmayan çöp boşaltılan yerler için tedbir alınması çağrısında bulunuldu.
TARIMSAL ÜRETİMDE DESTEK MODELİ DEĞİŞMELİ
Tarım ürünlerinde pestisit kalıntıları için denetimlerin arttırılması gerektiği kaydedilen bildirgede, doğrudan gelir desteğinin sertifikalı modelleri, verimlilik ile kaliteyi temel alacak şekle dönüştürülmesi gerektiği belirtildi. GLOBALGAP üretim modeli esas destek verilecek model olmalıdır denildi.
Tarımda küçük işletmelerin sorunlarının daha yaygın kooperatifleşme ile aşılabileceği belirtilen bildirgede, rekabetçi bir ortam yaratılması için devletin korumacı yaklaşımdan uzaklaşması gerektiği kaydedildi.
Tarımsal işletmelerde kayıt tutmanın da maliyetlerin düşürülmesi açısından önemli olduğu da kaydedildi.
TURKAN
KTMMOB Başkanı Zihni Turkan basın toplantısının başında yaptığı konuşmada Su, Çevre ve Tarım Kongresinde ülkede yıllardır sorun teşkil eden üç konu ele alındığını belirtti ve su, çevre ve tarımla ilgili önemli tespitler yapılmış ve bunlarla ilgili çözüm önerileri ortaya çıkmıştır dedi.
Üç konunun iç içe olduğunu ifade eden Turkan, ortaya çıkan sonuç bildirgesinin ilgili Bakanlıklara, Başbakanlığa ve Cumhurbaşkanlığına sunulacağını kaydetti.
BEKTAŞ
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş ise Kongreden çıkan ön önemli sonuç çevrenin, suyun ve tarımın birbirinden ayrılmaz olduğudur, herhangi bir parçasının eksik olması durumunda da sürdürülebilir bir çevre yönetiminin mümkün olmayacağı sonucudur dedi.
Bektaş, üç ayaktan birinde yaşanacak sorunun ülke ekonomisi ile halk sağlığında da sorunlara yol açacağını kaydetti.
ÖZUYANIK
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ozan Özuyanık da popülist yaklaşımdan uzak birlikte hareket dilmesi gerektiğini vurguladı.
Özuyanık, (Sonuç bildirgesi ile diğer çalışmalar) Kalıcı, kısa, ota ve uzun vadeli devlet politikaları haline getirilmeli dedi.
KAYNAK: http://www.turkajansikibris.net/index.php/lang/tr/cat/249/news/148785