Lets Do It- Hade temizleylim !!!
Bu yıl 5 Haziran Dünya Çevre günü Lets Do It Hade Yapalım çöp temizlik kampanyası ile kutlandı. Kişisel olarak temizlik kampanyalarının farkındalık yarattığına inanan birisi değilim. Özellikle tamamıyla gönüllülük ilkesine göre yapılan bir kampanyada katılımcıların etraflarına çöp atan kişiler olmadığını düşünmekteyim. Ancak çevreyi seven ve elinden geldiğince korumaya çalışan bir kişi olarak böyle bir kampanyaya katılmamak elimde değildi açıkcası.
Sonuçta iyisiyle kötüsüyle lets do it, yani hade yapalım temizlik kampanyasını tamamladık. Estonyada başlatılan ve Avrupanın birçok ülkesinde yapılan temizlik kampanyasına böylece bu sene ülkemiz de katılmış oldu. Sayıları binleri bulan gönüllüler, yolları, plajları ve tarihi eserleri ellerinden geldiğince temizlediler. Bu organizasyona katkı koyan sivil toplum ve kamu kurum ve kuruluşlardaki tüm arkadaşlara gönülden teşekkürler. Bir teşekkür de organizasyon komitesindeki arkadaşlara. Biliyorum ki sabah akşam demeden saatlerini bu organizasyon için harcadılar. Organizasyonun sorunsuz olabilmesi için ellerinden geleni yaptılar. Son teşekkürüm ise temizlik kampanyasına katılan tüm gönüllü kişilere. Sıcak, rüzgar vb demeden herkes kendi görev bölgesini temizledi. Kampanya ile elde edilen bir başka başarının ise kamu, özel ve sivil toplumun işbirliği olduğunu düşünüyorum. Umarım böylesi ortaklaşa gerçekleşen sosyal sorumluluk diğer çevre konularında da geliştirilebilir.
Kanımca organizasyon genel anlamıyla iyiydi. Tabii ki her organizasyonda olabilecek bazı küçük aksakılıklar burada da olmuştur. Ancak bunların çok büyütülecek aksaklıklar olduğunu düşünmüyorum. Ben Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve Çevre Koruma Dairesi ile birlikte Çağlayan bölgesinde Çağlayan Parkını ve civarını temizledim. Grup liderimizin de yönlendirilmesiyle atıkları daha önce de belirtildiği gibi mümkün olduğunca ayrı toplamaya çalıştık. Önümüzdeki dönemde de yapılacağı anlaşılan böyle bir kampanyanın daha iyi gerçekleştirilebilmesi için birkaç öneri yapmak isterim.
İlk olarak ayrıştırma konusunda bazı sıkıntılar yaşandığını gözlemledim. Ayrı toplamada yaşanan bu sıkıntıların bir yöntem belirlenerek ve bu yöntemle grup liderlerinin eğitilmesi ile sorunun çözülebileceği inancındayım. Burada yaşanan bir diğer sıkıntı ise ayrı toplanan çöplerin tek araç ile toplanıp Güngör düzenli depolama alanına gönderilmesidir. Bu atıkların bu alana karışık olarak gitmesi ayrıştırmanın istenildiği gibi gerçeklemesini engellemektedir. Bir başka yaşanan sıkıntı ise çöplerin, hızlı ve seri toplanamamış olmasıdır. Ayrıştırılan çöpleri ayrı toplayacak sistemi kurarak toplanması ve izinli geri dönüşüm şirketlerine taşınması, kampanyanın amacına daha iyi ulaşmasını sağlayacaktır diye düşünüyorum.
Organizasyondan sorumlu komitenin sonuçlarına göre kampanyaya katılan 10,443 kişi, toplam 16,624 torba çöp toplamıştır. Sonuç açıklamasına göre böylesi bir etkinlikle farkındalık sağlandığı, ve toplumun tümüne Artık Kirletmeyiniz, Artık Kirleteni Cezalandırınız, Ülkemizin Temiz Olmasını İstiyoruz, Çevre Siyaset Dışıdır, Artık Kirleteni Uyaracağız mesajları verilmiştir.
Peki bu temizlik kampanyası ile yapacaklarımız bitti mi? Tabii ki hayır. Aslında bence bu belki de sadece bir başlangıç olabilir. Ben de çok iyi biliyorum ki daha önce çevre ile ilgili yapılan eylemlerde böyle kalabalık katılımcı kitleyi biraraya toplamak çok da mümkün olmuyordu. Bunu ne kadar başarabiliriz bilemem ama şimdi bu adımı atmışken ve böyle kalabalık bir kitleye ulaşmışken bunu diğer çevre sorunlarıyla ilgili konulara yayabilmek çok önemli. Çünkü çevremizde gördüğümüz çöpler aslında buzdağının sadece en kolay görülebilen yüzü. Bugün birçok yerleşim yerimizde vahşi çöp depolama alanları çevre sorunlarına neden olmakta. Benzer bir durum evsel nitelikli vidanjör atıksuları için de geçerli. Halen daha biri devlete ait, biri ise özel sektöre ait elektrik santrallerimizin filtreleri yok.
İşte burada birleşen bu enerjiyi, yaşadığımız sorunları çözmede kullanabilmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle temizlik kampanyası olarak başlatılan olayın çevre seferberliğine dönüştürülmesi ve yukarıda bahsettiğim daha ciddi sorunlara kalıcı ve doğru çözümler bulunması çok önemlidir.
Çevre tek güne sığmaz.
KAYNAK: http://www.havadiskibris.com/Yazarlar/ibrahim-alkan/let-s-do-it-hade-temizleylim/4771