Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu bugün, Çevrenin 2013 Yılı Değerlendirme Toplantısı konulu basın toplantısı düzenledi.
GIDA YASASI GEÇMELİ
KALECİKTEN GEREKEN DERS ALINMALI
SANTRALLERE BACA TAKILMALI
ÇEVRE YASASI REVİZE EDİLMELİ
AĞAÇ KESİMİNE KARŞI DENETİMLER ARTMALI
Lefkoşa, 26 Aralık 13 (T.A.K): Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu bugün, Çevrenin 2013 Yılı Değerlendirme Toplantısı konulu basın toplantısı düzenledi.
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Merkez Binasında yapılan toplantıda, Platform üyelerinden, Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş, Petrol Dolum Tesisine Hayır İnsiyatifi temsilcisi Ayşe Dönmezer, Karpaz Milli Parkını Koruma İnsiyatifi temsilcisi Umut Akçıl, Gümrük Çalışanları Sendikası (GÜÇ-SEN) ve Mağusa Çevre Platformu temsilcisi Hüseyin Müezzin ile Tabipler Birliği Genel Sekreteri Ahmet Akçıl hazır bulundu.
Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu Genel Sekreteri Ahmet Akçılın yaptığı açılış konuşmasının ardından, Umut Akçıl basın bildirisi okudu.
Altınkum Sahili ve çevresindeki kaçak yapılarla ilgili önlem alınması gerektiğini söyleyen Akçıl, Gazimağusa Limanındaki dökme yük konusuyla ilgili gerekenin yapılmasını, Gıda Yasasının geçmesini, Kalecikteki petrol sızıntısından gerekli dersin alınmasını, elektrik santrallerine baca takılmasını, Çevre Yasasının revize edilmesini ve ağaç kesimlerine karşı denetimlerin artmasını talep etti.
ÇEVRE BAKANLIĞI KURULMASINDAN MEMNUNUZ
Çevre Bakanlığı kurulmasından memnun olduklarını ifade eden Akçıl, öte yandan çevre konusundaki icraatları yetersiz bulduklarını ifade etti.
24 Eylülde Çevre Bakanı Hamit Bakırcıya önerilerini ilettiklerini anlatan Akçıl, Hükümet Programının önerilerinden yola çıkarak hazırlandığını savundu ve bunların hayata geçirilmesinin hükümetin görevi olduğunu söyledi.
Akçıl daha sonra Platformun kısa, orta ve uzun vadeli taleplerini ortaya koydu..
Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) alanı içerisinde bulunan, Altınkum Sahili ve çevresinde yer alan ve izin verilmesi mümkün olmayan kaçak yapıların, 2013 yılında mühürlendiğini hatırlatan Akçıl, turizm sezonuna denk gelmesi gerekçesiyle mühürler açıldığını ve uygulamanın ertelendiğini ifade etti.
Sezonun kapandığını hatırlatan Akçıl, şöyle devam etti:
Ne var ki bu yapılarla ilgili hiçbir işlem yapılmadığı gibi aksine o bölgeye yeni bungalovlar yapılmaya başlanmıştır. Bu noktada, daha fazla gecikmeye meydan vermeksizin, hükümetimizin ilgili bakanlarından bu konuda planlandığı gibi harekete geçmelerini, gerekli çalışmanın 2014 turizm sezonu başlamadan yapılmasını, kesinlikle istisna ve emsal yaratılmamasını ve yeni gerekçelere sığınılmamasını bekliyoruz.
Akçıl, Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi ile Güney Özel Çevre Koruma Bölgesine yeni yol yapılmaması, mevcut yolun rehabilite edilmesi, yolların rehabilitesine ilişkin şartnamelerin çevre bilinci ile hazırlanması, bu işlemlerin çevreye saygılı işletmeler tarafından Çevre Dairesi gözetiminde yapılmasının sağlanması gerektiğini ekledi.
DÖKME YÜK KONUSUNDA YETERLİ SONUÇ ALINMADI
Gazimağusa Limanında sorunlu yükler konusunda çevre örgütleri ile çalışmalar yapıldığını hatırlatan Akçıl, hurdalar konusunda olumlu bir gelişme yaşandığını, çimento yükleri konusunda ise mesafe alındığını, ancak dökme yük konusunda yeterli sonuç alınamadığını kaydetti.
Akçıl, uygun kepçe kullanımı için şirketlere zorunluluk getirilmesi ve imkan yaratılması gerektiğini ifade etti.
GIDA YASASI GEÇMELİ
Kanser vakalarındaki artışa işaret eden Akçıl, Kansere neden olan faktörlerin azaltılmasını sağlayacağı bilinen Gıda Yasa Tasarısı, Bakanlıklar arası paylaşım kavgası nedeniyle halen yasalaşmamıştır iddiasında bulundu.
Akçıl şöyle devam etti:
Gıda yasasının geçmesi ve uygulamaya girmesiyle, tarladan sofraya ve ağıldan sofraya gelen gıdalarımızın denetimi çağdaş ülkelerdeki gibi sağlanabilir. Yediğimiz gıdalar, içtiğimiz su ve içinde yaşadığımız çevre koşulları sağlığımızı bire bir etkileyen faktörlerdir. Gıda yasası artık ivedi olarak geçirilmeli ve uygulamaya konulmalıdır. İnsanlarımızın daha kaliteli ve sağlıklı besinlere ulaşabilmesi için bu şarttır. Başbakanlık önderliğinde bu sorunun yeni yılda ivedi olarak çözümlenmesi gerekir.
Tütün ve Tütün Ürünlerinin Zararlarından Korunma Yasasının uygulamasında zafiyet yaşandığını dile getiren Akçıl, kansere neden olabilecek faktörlerin belirlenip bunların üzerine kararlılıkla gidilmesi gerektiğini kaydetti.
KALECİKTEN GEREKEN DERS ALINMALI
Kalecikte yaşanan petrol sızıntısından gerekli derslerin alınması gerektiğini söyleyen Akçıl, Halen gerekli yasal düzenlemelerin, planların yapılmadığını ve tedbirlerin tam olarak uygulanmadığını üzülerek izlemekteyiz dedi.
Akçıl şöyle devam etti:
Türkiye Cumhuriyeti ile denizlerdeki kirlilikle ilgili bir protokolün yapılıp yapılmadığı konusunda bilgi sahibi değiliz.
24 Eylül 2013 tarihinde bu konuda Çevre Bakanına verdiğimiz ancak pek çok Bakanlığı da ilgilendiren Hareket Planı konusunda nasıl bir çalışma yapılmıştır? Bilgi sahibi değiliz.
AKSA tarafından toplanan atıkların bertarafı için bir tesis kurulmasının gündeme taşınmak istendiğini izliyoruz. Böyle bir tesisin ekonomik olabilmesinin dışarıdan başka atıkların da getirilmesine yol açacak olması kabul edilemezdir. Bunun asla doğru bir seçenek olmayacağını vurgulamak istiyoruz.
Ülkemize atık getirilmesinin önünün açılmasını değil AKSAdaki atığın ivedi olarak Türkiye Cumhuriyeti ile yapılacak protokol çerçevesinde Türkiyedeki tesislere gönderilmesini bekliyoruz.
Ülkemizde bu tip felaketlerin yaşanmaması temennisi ile çevre felaketinin zararlarının tazmini konusunda geçici hükümet zamanında hazırlanarak Savcılığa iletilen dosya, ivedi olarak ele alınmalı.
Savcılık bu dosyayı incelemeli. Maddi manevi zararlar bağlamında gerekli tespitlerin yapılmasını müteakip dava sürecinin başlatılmasını bekliyoruz.
SANTRALLERE BACA TAKILMALI
Ülkedeki elektrik santrallerinin bacalarından çıkan dumanların bölge insanının sağlığını etkilediğini, kanser gibi hastalık risklerini artırdığını, bölgedeki tarım üretimiyle ekonomik değerlere olumsuz yönde zarar verdiğini anlatan Akçıl, sözlerini şöyle sürdürdü:
Elektriği hem pahalı alıyoruz ve hem de zehirleniyoruz. Bu tesislerin baca filtresi takması ekonomik görülmediği söyleniyor. Tesislerin zehir saçan bacalarına bir çözüm getirilinceye dek, ivedilikle yüzde 1 kükürt oranı taşıyan yakıtları kullanma zorunluluğu getirilerek, gelişmiş ve insan sağlığını her şeyin üstünde tutan ekonomilerde olduğu gibi hemen önemli bir iyileşme sağlanabilir.
ÇEVRE YASASI REVİZE EDİLMELİ
Çevre Yasasının acilen revize edilmesi gerektiğini söyleyen Akçıl, Atık ithali konusunun Bakanlar Kurulu kararına bırakılarak siyasete malzeme yapılması kabul edilemez. Kesinlikle atıkların sınıflandırılmasının yapılmasını ve bu konuda gerekli teknik altyapının oluşmasına kadar atık ithali konusunda yasağın devamını bekliyoruz dedi.
AĞAÇ KESİMİNE KARŞI DENETİMLER ARTMALI
Elektrik fiyatlarının artması ve kış ayları ile birlikte ısınma amacı ile odun yakılmaya başlandığını belirten Akçıl, şunları söyledi:
Odun ise kaçak ve izinsiz bir şekilde ormanlarımızın ve zeytin, harup gibi meyve ağaçlarımızın yok edilmesi suretiyle temin edilmeye başlandı. Bu itibarla, Hükümetimizden ağaç kesenlere karşı denetimleri artırmasını, ceza uygulamasını, kaçak odun satan yerlerin halkın bilgisine getirilmesini, caydırmak amacıyla bilinçlendirme yapmasını bekliyoruz.
Ülkedeki doğal yaşamın sürdürülemez avcılık nedeni ile tehlike altına girdiğini belirten Akçıl, Özel Çevre Koruma Bölgelerinin ivedilikle ava kapatılmasını istedi.
Katı atık sorunlarının halen çözülemediğini dile getiren Akçıl, bir an önce hazırlanıp uygulanacak katı atık politikası ile soruna bütünlükçü bir çözüm bulunmasını istedi.
DÖNMEZER
Basın bildirisinin okunmasından sonra söz alan Platform üyesi ve Petrol Dolum Tesisine Hayır İnsiyatifi temsilcisi Ayşe Dönmezer, petrol dolum tesisi kurulmaması için çalışan grubun sıraladıkları sorunları çözene kadar çalışmaya devam edeceğini dile getirdi.
Dönmezer, Umarım 2014 yılı bu listenin daraldığı bir yıl olur diye konuştu.
SAHİR
Platform üyelerinden, Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir de yaptığı konuşmada çevre sorunlarının sürekli arttığını dile getirerek, Çevre sorunları oluşmadan önce önlenmelidir. Sorun olduktan sonra baş etmek zordur ve geriye dönmek mümkün değildir dedi.
BEKTAŞ
Çevrenin kirlenmemesine yönelik önlem almak için harcanarak paranın kirlendikten sonra harcanacak paradan az olduğuna işaret eden Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş ise bütçede çevreye yeterli pay ayrılmadığını kaydetti.
2012 yılını petrol dolum tesisine karşı durarak, 2013 yılını ise petrol sızıntısıyla geçirdik diyen Bektaş 2014 yılının çevre sorunlarının çözüleceği bir yıl olması dileğinde bulundu.
Toplantıda basına Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcıya sunulan beklentiler listesi de dağıtıldı.
(DOĞ/KAR)
KAYNAK: http://www.turkajansikibris.net/index.php/lang/tr/cat/249/news/143371