Orman Dairesi çevrecilere tosladı!

Orman Dairesi Müdürlüğü’nün ülkedeki yılbaşı ağacı gereksiniminin, Geçitköy Barajı havzasında su altında kalacak fidanlardan karşılanacağına dair açıklaması, Kıbrıs Türk Biyologlar, Doğayı Araştırma ve Koruma Derneği ile Çevre Mühendisleri Odası’nın sert tepkisine yol açtı.
Meryem Ekinci

Orman Dairesi’nden yapılan açıklamayı “talihsiz bir açıklama” olarak nitelendiren Biyologlar, Doğayı Araştırma ve Koruma Derneği Başkanı Hasan Sarpten, “Bu durum, Türkiye’den getirilecek su projesinin çevreye ne kadar tahribat yapacağının çok basit bir göstergesidir” dedi. Orman Dairesi’ni “Özrü kabahatinden büyük” diyerek eleştiren Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş ise, ÇED Raporu olmaksızın uygulamaya konulan Geçitköy Barajı projesinin birçok çevre sorununa yol açacağını altını çizdi.

Türkiye’den getirilecek su projesi çerçevesinde Geçitköy Barajı’nda süren çalışmalar nedeniyle, havzada su altında kalacak fidanlar konusunda yeni bir atılım yapan Orman Dairesi’nin, fidanları yılbaşı ağacı olarak kullanılmak üzere kesme kararı, Kıbrıs Türk Biyologlar, Doğayı Araştırma ve Koruma Derneği’ni “şok” etti.

Konuyu Kıbrıs Postası’na değerlendiren Kıbrıs Türk Biyologlar, Doğayı Araştırma ve Koruma Derneği Başkanı Hasan Sarpten, Orman Dairesi Müdürlüğü’nün Geçitköy Barajı’ndaki çalışmalar nedeniyle su altına kalacak fidanların kesilerek, yılbaşı ağacı olarak satışa çıkarılacaklarına dair açıklamasını, “talihsiz bir açıklama” olarak nitelendirdi.

“Bu durum, Türkiye’den getirilecek su projesinin çevreye ne kadar tahribat yapacağının çok basit bir göstergesidir. Ne yazık ki Orman Dairesi yetkilileri, bu baraj inşaatıyla, doğada ciddi bir tahribat olacağını deglere ediyorlar” diyen Hasan Sarpten, ağaçların kesilmesi bir yana, yılbaşı ağacı olarak kullanılmasının kesinlikle kabul edilebilir bir uygulama olmadığını kaydetti.

SARPTEN: “ÇEVRE KONUSUNDA NEREYE GİDECEĞİMİZİN GÖSTERGESİ”

Sarpten, Orman Dairesi’nin devletin, ağaçları korumakla yükümlü birimi oldğuun da anımsatarak, “Orman Dairesi’nin ağaçları korumakla yükümlü bir birim olarak, ‘dikili ağaçlarımızı yılbaşı ağacı olarak vereceğiz’ demesi çok üzücü ve çevre konusunda nereye gideceğimizin göstergesi. Yılbaşı öncesinde çevreyi korumak için ne yapabiliriz diye tartışacağımıza, abesle iştigal konuları tartışacağız. Bu durum çevreyi ‘kullanılan bir unsur’ olarak gören bir yaklaşımın ürünüdür. Yetkililer Türkiye’den gelecek suyun bizim geleceğimizi kurtaracağını söylüyor. Oysa biz, geleceğimizi kurtaracak tek şeyin ağaçlar olduğunu biliyorduk” dedi.

BEKTAŞ: “AĞAÇLAR UZMAN BİYOLOGLARIN ÖNERİSİYLE BAŞKA BİR YERE NAKLEDİLEBİLİRDİ”

Orman Dairesi Müdürlüğü’ne sert tepki gösteren Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş da, CMO olarak canlı ağaçların kesilmesine karşı olduklarını bildirdi.

Yıolbaşı ağacı olarak ömrünü tamamlamış ya da kurumuş ağaçların kullanılabileceğini vurgulayan Bektaş, “Canlı ağaçların kesilmesine karşıyız. Yılbaşı ağacını ömrünü tamamlamış ve kurumuş ağaçları keserek yaparsınız. Kaldı ki bu ağaçlar konusunda uzman biyologların önerisiyle başka bir yere nakledilebilirdi. Özrü kabahatinden büyük demek bu olsa gerek” dedi.

BEKTAŞ: “ÇED RAPORU HAZIRLANMIŞ OLSAYDI, BÖLGEDE NE KADAR AĞAÇ KESİLECEĞİ ORTAYA KONULURDU”

Nilden Bektaş, Geçitköy Barajı nedeniyle ilerleyen dönemde farklı çevre sorunlarıyla karşı karşıya kalınabileceğini de vurgulayarak, “Bunun olmasının en büyük nedeni, bu baraj için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’nun hazırlanmamış olmasıdır. Biz defalarca uyardık. Bu baraj ülkede şu ana kadar yapılmış ve belki de yapılacak en büyük barajdır. Buna rağmen ÇED Raporu için kapsam dışı bırakılmıştır ve rapor hazırlanmamıştır. Zamanında ÇED Raporu hazırlanmış olsaydı, bölgede ne kadar ağaç kesileceği, nerenin sular altında kalacağı ve çevresel etkileri ortaya konulmuş ve gerekli önlemler alınmış olurdu. Daha yolun başındayız ve birçok sorunla karşı karşıya kalma hitmalimiz de vardır. Gelecek olan suyun yapılacağı baraja ilgili olarak ÇED Raporu olmadığı için baraj yapımında kullanılacak olan taş, toprak gibi malzeme için taş ocağı izinleri verilmiştir. Ancak bu izinler için de ÇED Raporu yoktur. Başka bir bölgeden alınmak yerine hemen aynı bölgeden 500 metre uzaklıktan alınmıştır ve 2 taş ocağı izni verilmiştir” dedi.

ORMAN DAİRESİ ÜLKE EKONOMİSİ İÇİN KESECEK

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Orman Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, söz konusu uygulama, Geçitköy Barajı’nda su altında kalacak fidanları ülke ekonomisine kazandırma ve halkın yeni yıl nedeniyle yılbaşı ağacı gereksinimlerini karşılama amacıyla planlanlandı.

Ağaçlar Orman Dairesi’ne bağlı fidanlıklarda 10 TL’den satışa çıkarılacak.

KAYNAK: http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/117/news/120605/PageName/DOGA_ve_CEVRE