Girne’de “Çöp Transfer İstasyonu” kaygı veriyor!

Girne Çevre Yolu Üzerinde,Karmi Köyü yakınlarında ve üniversiteye yakın Turizm Bölgesi içinde Girne Belediyesi’nin“Çöp Transfer İstasyonu” projesiyle ilgili vatandaş kaygıları üzerine Kıbrıs Postası’nın ulaştığı Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş, endişelerini aktardı.Vatan Mehmet

“Şartlar yerine getirilmeden oluşturulacak bir ‘Çöp Transfer İstasyonu’kesinlikle bir istasyon olmayacak, söz konusu bölge ise ‘vahşi bir çöp alanı’ olmaktan ileriye gidemeyecektir”diyen Bektaş, alternatif yerlerin değerlendirilmesi gerektiğini, ilgili tüm kurum ve kuruluşların görüşlerininalınması gerektiğini söyledi.

Kıbrıs Postası’nın dün yayımladığı “Girne’de Yeni Çöplük Projesi Daha Yanlış” başlıklı haber ses getirdi…

Girne Çevre Yolu Üzerinde, Karmi Köyü yakınlarında ve üniversiteye yakın Turizm Bölgesi içinde Girne Belediyesi’nin “Çöp Transfer İstasyonu” projesiyle ilgili vatandaş kaygıları üzerine Kıbrıs Postası’nın ulaştığı Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş, endişelerini aktardı.

“Şartlar yerine getirilmeden oluşturulacak bir transfer istasyonu kesinlikle bir istasyon olmayacak, söz konusu bölge ise ‘vahşi bir çöp alanı’ olmaktan ileriye gidemeyecektir” diyen Bektaş, alternatif yerlerin değerlendirilmesi gerektiğini, ilgili tüm kurum ve kuruluşların görüşleri esas alınmalıdır” dedi.

“Katı Atık Master Planı’na uyulmadı”

Kıbrıs Postası’na değerlendiren Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş şöylekonuştu; “Bilindiği gibi,ülkemizde bulunan tüm çöp alanlarının kapatılarak adadaki tüm katı atıkların tek bir alanda depolanacağı yönünde katı atık master planı oluşturulmuştur. Bu çerçevede planın en önemli ayağı olan Güngör Düzenli Depolama alanı geçtiğimiz yıl işletmeye açılmıştır. Ancak ne yazık ki Ülkedeki 72 adet çöp alanından sadece bir kısmı kapatılmış, plana uyulmamıştır. Bunun temel nedeni, yine plan çerçevesinde yapılması gereken 7 adet transfer istasyonun yapılmamış olması, dolayısıyla da Güngör’e gelmesi gereken katı atıkların bu alana ulaştırılamamasıdır.”

“Çevre yasasıyla yasaklandığı halde”

“Ülkede halen daha birçok çöp alanında çok büyük sorunlar yaşanmakta, çevre yasasıyla yasaklandığı halde bu bölgelerde çöpler yakılmakta, hava kirliliği oluşturulmakta, halk sağlığı tehlikeye sokulmaktadır…”

“Ara bölgelerde izinsiz olarak biriktiriliyor”

“Kapatılan çöp alanlarında ise maalesef bazı sorunlar devam etmektedir… Düzenli olarak Güngör’e getirilmesi gereken çöpler ara bölgelerde izinsiz olarak biriktirilmekte, görüntü kirliliği, koku problemi, hava kalitesi sorunları ile sinek ve haşere problemlerine neden olunmaktadır…”

“En büyük örneği maalesef Turizm cenneti Girne’de”

“Bunun en büyük örneği ise ne yazık ki turizm cenneti olan Girne’de yaşanmaktadır. Zaman zaman çöpler denetimsiz alanlara dökülmekte, belli aralıklarla Güngör’e taşınmakta, hatta çoğu zaman düzenli olarak taşınamamaktadır…”

“Transfer İstasyonu iyi AMA!..”

“Aldığımız duyumlara göre; şu an Girne Bölgesinde oluşturulmak istenen alan, çöp alanı değil transfer istasyonudur. Transfer istasyonları, çöplerin toplanması ile katı atıkların bertaraf edilecekleri tesislere ulaştırılması arasında basamak görevi gören tesislerdir… Katı Atık Master Planına göre Girne Bölgesi’ne transfer istasyonu öngörülmemiş idi. Ancak yaşanan çöp sorunlarına çözüm olabilecekse, çöp taşıma maliyetiniazaltacak, yakıt tüketimi ve işletme gibi sorunları minimize edecek ise transfer istasyonu yapmakta yarar vardır.Ancak buradaen önemli ve hayati öneme haiz konu, bu istasyon için gerekli şartların yerine getirilmesidir. İstasyon yapılacak alan iyi seçilmeli, gerekli etüt ve araştırmalar yapılmalı, plan proje oluşturulmalı çevresel kriterler gözetilmelidir. Bunlar; hakim rüzgar yönü, ekolojik şartlar, görünürlük, yeraltı su kaynaklarının durumu, trafik, topografik koşullar, ..vb dir.”

Çevre Koruma Dairesi’nin ön göreceği şekilde yapılmalı, iyiişletilmeli”

“Bu kriterler aklıma gelen ilk koşullardır ama çok daha fazla artırılabilir. Yani aslında; Transfer istasyonu, çevredeki yerleşim bölgesinin, okulların vb. hava kalitesini bozmamalı, koku,gürültü,görüntü problemi, kısaca çevresel sorunlar meydana getirmemelidir. Ve elbetteki bu şartlar sağlandıktan sonra tesis projelendirilmeli, Çevre Koruma Dairesi’nin ön göreceği şekilde yapılmalı, faaliyete geçtikten sonra çok iyi işletilmelidir…”

“Alternatif yerleri değerlendirmeli”

“…sonuç olarak; (Girne) Belediye(si) tesis için iyi bir alan çalışması yapmalı, alternatif yerleri değerlendirmeli, proje oluşturmalı, ilgili tüm kurum ve kuruluşların görüşlerini ve elbetteki bölge halkının görüşlerini alarak hareket etmeli, yapılan çalışmalar olumlu sonuç verirse tesis yapılarak çok iyi işletilmelidir. Tüm bunlar değerlendirilmeden tesis yapılmamalıdır.

Tüm bu şartlar yerine getirilmeden oluşturulacak bir transfer istasyonu kesinlikle transfer istasyonu olmayacak, alan ise vahşi bir çöp alanı olmaktan ileriye gidemeyecektir.

Kıbrıs Postası kaygıları aktarmıştı

Kıbrıs Postası dün Girne-Zeytinlik Sanayi Bölgesi’ndeki “çöp biriktirme” alanından yayılan kokuların esnaf ve vatandaşa rahatsızlık verdiğini, zaten Sanayi Bölgesi içinde ‘çöp toplama merkezi’ uygulamasının yanlış olduğunu söyleyen vatandaşların, Girne Belediye’sinin Çevre Yolu üzerinde, Karmi Köyü altında İngiliz turistlerin yaşadığı bir muhitte yapmayı planladığı ‘Çöp Transfer İstasyonu’ duyumlarının verdiği kaygıya dikkat çekmişti.
KAYNAK: http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/117/news/120136/PageName/DOGA_ve_CEVRE?fb_action_ids=10152002332698350&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B504370703003303%5D&action_type_map=%5B%22og.likes%22%5D&action_ref_map=%5B%5D