ODTÜ DENİZ BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, KALECİKLE İLGİLİ ÇALIŞMA SONRASINDA RAPORUNU BAKANLIĞA SUNDU

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı’nın daveti üzerine Kalecik’te yaşanan petrol felaketinin çevresel boyutlarını incelemek üzere Mersin Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden gelen bilirkişi ekibi raporunu açıkladı.

BAFRA BÖLGESİNDE SAHİLLERDEN ALINAN NUMUNELER DEVLET LABORATUVARI TAHLİL SONUÇLARINA GÖRE TEMİZ ÇIKTI

Lefkoşa, 30 Temmuz 13 (T.A.K): Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı’nın daveti üzerine Kalecik’te yaşanan petrol felaketinin çevresel boyutlarını incelemek üzere Mersin Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden gelen bilirkişi ekibi raporunu açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, petrol kirliliğinin etkisini araştırmak ve izlemek için 19-23 Temmuz tarihleri arasında Kalecik bölgesinde görev yapan bilirkişi ekibinde şu isimler yer aldı; “Prof Dr. Ahmet Erkan Kıdeys, Dr Hasan Örek, Prof Dr. Semal Yemenicioğlu, Prof Dr. Zahit Uysal, Dr. Devrim Tezcan ve ülkemizden Prof Dr. İlkay Salihoğlu.”

Bilirkişi ekibi kaza bölgesindeki yaklaşık 10 km lik bir alanda karadan (11 alanda) ve denizden (9 istasyonda) incelemeler yaptı ve örnekler topladı. Örneklerin bir kısmı analiz edildi, diğerleri analiz edilmeyi bekliyor.,

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ekibinin raporuna göre petrol kirliliği kazanın olduğu AKSA tesislerinden doğuya doğru en az 13 km’lik kıyıda gözlendi. Muhtemelen hakim güney rüzgarlarının etkisiyle kirlilik güneye yayılmadığı şeklinde görüş belirtildi.

Rapora göre kazanın olduğu ilk 1 km de kayalarda ve kumsalda yaşayan deniz canlılarının tamamen yok olduğu ve petrol etkisinin bentik üzerine etkisinin kısmen azalarak doğuya doğrun devam ettiği gözlendi.

Ayrıca raporda petrol kirliliğinin sadece kıyıya gelmediği açık denizde, deniz yüzeyinde, deniz kolonu ve deniz tabanında gözlendiği belirtildi.

Raporda görünen kirlilik ile ilgili analizler ise sudaki toplam petrol hidrokarbon (PAH) kirliliğinin en yüksek TPH miktarı 0,03 mg/ olurken, kirliliğin en temiz TPH miktarı ise 0,0006 mg/L olarak belirlendi.

Literatür araştırması sonucu kabaca bir hesapla Florida içintoksik olarak kabul edilen toplam PAH değeri 23 mg/l civarında olup, bu çalışmada ölçülen değerlerin en yükseği 0,03 mg/l civarında.

Bu sonuçlara göre kirliliğin deniz suyuna yüksek oranda karışmadığı tespit edildi.

Kirliliğin deniz suyuna etkilerinin gözlemi, Kuzey Kıbrıs ekosistemine olan etkilerinin ne kadar olduğunun ve bu etkilerin ne zamana kadar süreceğinin araştırılması önemli olup; ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü, bu konuda detaylı bir proje önerisini bakanlar kurulunda tartışılmak üzere Turizm, Çevre ve Kültür bakanlığına sundu.

BÖLGEDEKİ HOTELLERİN SAHİLLERİ TEMİZ

Bafra bölgesinde hizmet veren Kaya Artemis Otel ve Nuh’un Gemisi Otel’in sahillerinden alınan numuneler Devlet Laboratuvarı tahlil sonuçlarına göre temiz çıktığı belirtilen açıklamada, ayrıca Gazimağusa bölgesindeki 10 farklı sahilden alınan numunelerin sonuçlarının ise Devlet Laboratuvarı’na gönderildiği ve sonuçları beklendiği kaydedildi.
KAYNAK: http://www.turkajansikibris.net/index.php/lang/tr/cat/249/news/133172