KUZEY KIBRIS`TA ÇEVRE FELAKETİ! KKTC’YE “BALIK VERMEKTENSE, BALIK TUTMAYI ÖĞRETİN!”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) geçtiğimiz gün önemli bir çevre felaketine sahne olmuştur. İskele-Kalecik bölgesinde Aksa Elektrik Santraline Kaptanoğlu Gemisi tarafından 6 noluFuelOil transferi yapılırken kaza meydana gelmiş ve 100 tonu aşkın petrol denize ve kıyıya karışmıştır.
Söz konusu elektrik santralinin en kirli enerji üretim biçimlerinden olan 6 numaralı fuel-oili yakarak elektrik ürettiği ve bacalarında filtre bulunmadığı bilinmektedir. KKTC‘de bu konuda zorlayıcı bir mevzuatın bulunmadığı da malumun ilamıdır.

Kazanın ardından, enerji santralinin kazaya müdahaleye dair teknik ekipmanlarının ve personelinin yeterli olmadığı görülmüş, birkaç işçi tarafından bidonlarla petrolün temizlenmeye çalışıldığına tanık olunmuştur. Acil müdahale planları, petrolün dağılmasını önleyecek bariyerleri, dipte birikecek petrolün engellenmesine dair ekipmanları bulunmayan Aksa Enerji Santrali‘nden kaynaklı petrol kirliliği KKTC‘nin kıyılarına yayılmaya devam edilmektedir. Aynı zamanda ülkemizin kıyısı olan Akdeniz‘in de kirlendiği unutulmamalıdır.

KKTC‘de bulunan meslektaşlarımız ve KKTC Çevre Mühendisleri Odamız sorunlara dair teknik birikimlerini hükümet ile paylamaktadır.

Asıl üzücü olan ise, ciddi bir turizm potansiyeli ve etrafı denizlerle çevrili KKTC‘de devletin ve firmanın elinde uygun mevzuat ve teknik ekipmanın bulunmuyor olmasıdır.

Akdeniz‘i dolayısı ile ülkemizi de etkileyen bu çevre felaketine karşı ülkemizin ilgili kurumları biran önce harekete geçmeli, Akdeniz‘in kirlenmesini önlemek ve KKTC‘nin çevresel sorunlarını gidermek adına faaliyetler biran önce başlatmalıdır.

KKTC‘ye çevre mevzuatı ve çevre teknolojisi konusunda bilgi sağlanmalıdır. Odamız ve meslektaşlarımız bu konuda göreve her zaman hazırdır. KKTC‘ye “balık vermek yerine, balık tutmak öğretilmelidir”.

Saygılarımızla,

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası

KAYNAK: http://www.cmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=88387&tipi=68&sube=0