Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Çevre Koruma Dairesi ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yeşil Kampüs İnisiyatifi işbirliğinde düzenlenen “KKTC’de Katı Atık Yönetimi Mevcut Durum ve İleriye Yönelik Tespitler” konulu çalıştay bugün Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda (ODTÜ KKK) yapıldı. Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel çalıştayda yaptığı konuşmada, ülkede katı atık sorununun önüne geçmek için çalıştayların yapılmasının önemine dikkat çekti. Ülkede geçmişten bugüne katı atıkların sıkıntı yarattığını kaydeden Üstel, “Daha önce de Dikmen Çöplüğü’nü Avrupa Birliği’nin projesi ve bizim çalışmalarımızla ortadan kaldırarak yeşil alana dönüştürdük. Şimdi ise Güngör’de düzenli bir depolama tesisi kurduk” dedi. Bu tesisin de ileride kapasitesinin dolacağını ve bu konuda yeni çalışmalar yaptıklarını belirten Üstel, “Oraya çağdaş, modern ve çöpleri ortadan kaldıracak bir tesis için ihaleye çıkıyoruz. Kısa zamanda ihaleyi sonlandırıp, orada kurulacak tesis ile uzun zamandan beri sorun haline gelen katı atıkları ortadan kaldırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
ÜSTEL: “ÇAĞDAŞ, MODERN VE ÇÖPLERİ ORTADAN KALDIRACAK BİR TESİS İÇİN İHALEYE ÇIKIYORUZ”
Lefkoşa, 14 Mart 13 (T.A.K.): Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Çevre Koruma Dairesi ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yeşil Kampüs İnisiyatifi işbirliğinde düzenlenen “KKTC’de Katı Atık Yönetimi Mevcut Durum ve İleriye Yönelik Tespitler” konulu çalıştay bugün Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda (ODTÜ KKK) yapıldı.
Çalıştaya Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, ODTÜ KKK Rektörü Prof Dr. Turgut Tümer, Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer, Belediyeler Birliği Başkanı ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar ile Alsancak Belediye Başkanı Yücel Atakara katıldı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, çalıştayın moderatörlüğünü Prof. Dr. Kahraman Ünlü ve Yrd. Doç Dr. Bertuğ Akıntuğ yaptı. KKTC’deki Katı Atık Yönetim Sisteminin mevcut durumunun ortaya konması ve KKTC’de Entegre Katı Atık Yönetim Sistemi’nin kurulabilmesi için önerilerin tartışıldığı çalıştay saat 14.00’de yapılan panelle sona erdi.
ÜSTEL
Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel çalıştayda yaptığı konuşmada, ülkede katı atık sorununun önüne geçmek için çalıştayların yapılmasının önemine dikkat çekti.
Ülkede geçmişten bugüne katı atıkların sıkıntı yarattığını kaydeden Üstel, “Daha önce de Dikmen Çöplüğü’nü Avrupa Birliği’nin projesi ve bizim çalışmalarımızla ortadan kaldırarak yeşil alana dönüştürdük. Şimdi ise Güngör’de düzenli bir depolama tesisi kurduk” dedi.
Bu tesisin de ileride kapasitesinin dolacağını ve bu konuda yeni çalışmalar yaptıklarını belirten Üstel, “Oraya çağdaş, modern ve çöpleri ortadan kaldıracak bir tesis için ihaleye çıkıyoruz. Kısa zamanda ihaleyi sonlandırıp, orada kurulacak tesis ile uzun zamandan beri sorun haline gelen katı atıkları ortadan kaldırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
“Ülkemizde bu durumların önüne geçmek için insanımızın da duyarlı olması gerekmektedir” diyen Üstel, “ Kendi vatandaşlarımızda bu tür atıkları gelişi güzel atmayarak bizlere yardımcı olmalarını beklemekteyiz. Bugün düzenlen çalıştayın önemi de bu açıdan oldukça fazladır. Mevcut atık yönetim sisteminin işleyişi, alt yapısı ve kapasitesi dahil olmak üzere tüm yönleriyle ele alınarak akademik çevreden, sivil toplum kuruluşlarından, meslek odalarından, belediyelerden ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlardan uzmanların katılımıyla gerçekleşen çalıştaya emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunarım” dedi.
KAYNAK:http://www.turkajansikibris.net/index.php/lang/tr/cat/249/news/123405