Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında Dikmen Katı Atık Depolama Alanı’nın, AB finansmanıyla gerçekleştirilen ıslah çalışmalarının tamamlanmasının ardından, Güngör Düzenli Çöp Boşaltım Alanı’na katı atık kabul edilmeye devam ediyor.
Lefkoşa, 2 Aralık 12 (T.A.K.): Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında Dikmen Katı Atık Depolama Alanı’nın, AB finansmanıyla gerçekleştirilen ıslah çalışmalarının tamamlanmasının ardından, Güngör Düzenli Çöp Boşaltım Alanı’na katı atık kabul edilmeye devam ediyor.
Çevre Mühendisleri Odası ve K.T. Tabibleri Birliği (KTTB) Güngör Çöp Boşaltım Alanı’ndaki çalışmaları incelemek ve Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer ile bölgede görev yapan teknik personelden bilgi almak amacıyla, alana ziyarette bulundu.
Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer, açıklamasında; “Her türlü atığın geldiği Dikmen çöp boşaltım alanı yıllarca adamızda yaşanan atık sorunun önemli bir parçası oldu. Dikmen çöp boşaltım alanında kirliliğe son verdik. Bölgede sağlığı tehdit eden kontrolsüz yangınlar bitti. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen koku ortadan kalktı” dedi.
Bakanlık açıklamasına göre, Dikmen çöp boşaltım alanının ardından adadaki diğer izinsiz çöp alanlarının da kapanacağına vurgu yapan Ünlüsoyer, artık Dikmen çöp boşaltım alanının güzelliklerle anılan bir rekreasyon alanı olacağını vurguladı.
Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında 2011 yılında Güngör’de yeni bir katı atık tesisi inşaa edildiğini anlatan Ünlüsoyer, Güngör düzenli çöp boşaltım alanının çalışmaları ile ilgili bilgi verdi.
Ünlüsoyer; “Güngör’de, Dikmen’e benzeyen bir sistemle, yan ve taban bölümleri katı atıklardan kaynaklanan atık suların dışarıya sızmasını önleyici malzemelerle kaplandı. Katı atıklardan çıkan sızıntı suları, doğal ortamla temas etmeden borularla toplanıp güvenli bir şekilde bertaraf edilecek ” dedi. Alana serilen atıkların üzerinin daha sonra toprak ile örtüleceğini söyleyen Ünlüsoyer, katı atıkların çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde depolanacağını da sözlerine ekledi.
Güngör’de katı atıkların alana ilk girişte tartıldığını ve kaynağına göre sınıflandırıldığını da anlatan Ünlüsoyer; “Katı atıkların sağlığa zarar vermeyecek şekilde bertaraf edilmesi için taban geçirimsizliği sağlanmış, sızıntı sularının ve depon gazlarının toplanacağı özel düzenli depolama alanı oluşturduk” dedi.
Çevre Koruma Dairesi Müdürü Ünlüsoyer; “Çevre Mühendisleri Odası ve Tabibler Birliği’ne bölgeye yaptıkları ziyaret ve bilgiyi doğru kaynaktan almayı tercih ettikleri için” teşekkür etti.
Çevreyle ilgili sivil toplum örgütleriyle iletişime ve bilgi alışverişine her zaman hazır olduklarını vurgulayan Ünlüsoyer, ülkemizde yaşanan, sağlığımızı ve çevremizi tehdit eden bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak istiyoruz, diyerek sözlerini tamamladı.
Bölgeye ziyarette bulunan Çevre Mühendisleri Odası ve Tabibler Birliği yetkilileri, Çevre Dairesi Müdürü ve personellerine, bölgeye yapılan ziyarette kendilerine eşlik edildiği için ve verilen bilgiler için teşekkür etti.
KAYNAK:http://www.turkajansikibris.net/index.php/lang/tr/cat/249/news/116673