KTMMOB 50. GENEL KURUL TOPLANTISI YAPILDI

2.Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıslı Türklerin çözüm isteyen taraf olarak görülmesi imajının son zamanlarda değiştiğini, diplomatlardan, Kıbrıs Türk tarafının da, Rum tarafı gibi çözüm konusunda isteksiz olduğu yönünde izlenimler edindiğini söyledi.
TOPLANTIYA 2. CUMHURBAŞKANI TALAT İLE BAYINDIRLIK VE ULAŞTIRMA BAKANI SANER DE KATILDI

TALAT: “KIBRISLI TÜRKLERİN ÇÖZÜM İSTEYEN TARAF OLARAK GÖRÜLMESİ İMAJI SON ZAMANLARDA DEĞİŞTİ… ÇÖZÜM İSTEKLİLİĞİNİN EŞİTLİĞİ, KIBRIS TÜRK TARAFININ ALEYHİNE”

SANER: “MESLEK ONURUNU DAHA İYİ NOKTALARA TAŞIMAK İÇİN ÇABA GÖSTERİYORUZ”

Lefkoşa, 14 Nisan 12 (T.A.K.): 2.Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıslı Türklerin çözüm isteyen taraf olarak görülmesi imajının son zamanlarda değiştiğini, diplomatlardan, Kıbrıs Türk tarafının da, Rum tarafı gibi çözüm konusunda isteksiz olduğu yönünde izlenimler edindiğini söyledi.

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (KTMMOB) 50. Genel Kurul toplantında konuşan Talat, çözüme Kıbrıs Türk tarafının ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, çözüm istekliliğinin eşitliğinin, Kıbrıs Türk tarafının aleyhine olduğunu savundu.

KTMMOB’nin 50 Genel Kurul toplantısı, KTMMOB toplantı salonunda saat 10.00’da başladı. Toplantıya, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner, Kıbrıs İnşaat Mühendisleri ve Mimarlar Birliği temsilcileri, bazı sivil toplum örgütlerinden konuklar, birliğe bağlı odaların başkanları ve üyeler katıldı.

Divan başkanlığının oluşturulması ve KTMMOB Başkanı Ahmet Ö. Çağnan’ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, sırasıyla “Kıbrıs İnşaat Mühendisleri ve Mimarlar Birliği” Genel Başkanı Andreas Constantinides, Elektrik Mühendisleri Odası Onursal Başkanı Osman Bosan, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner ile 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat birer konuşma yaptı.

Toplantı, faaliyet ve mali raporların sunularak aklanması, birlik organlarının seçimi, dilek ve temennilerin sunulmasıyla devam etti.

ÇAĞNAN

KTMMOB Başkanı Ahmet Ö. Çağnan toplantının açılışında yaptığı konuşmada, görevi boyunca üyelerinin her zaman kendisine destek verdiğini belirterek, bunun sonucunda birçok sorunun birlikte aşıldığını belirtti.

Çağnan, kendisine destek verenlere teşekkür ederek, birliğin yeni yönetimine şimdiden başarılar diledi.

CONSTANTİNİDES

Kıbrıs İnşaat Mühendisleri ve Mimarlar Birliği Genel Başkanı Andreas Constantinides de, KTMMOB’nin genel kuruluna davet edilmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve genel kurulun başarıyla gerçekleştirilmesini temenni etti.

BOSAN

Elektrik Mühendisleri Odası Onursal Başkanı Osman Bosan da, iki toplumun sivil toplum ve meslek örgütlerinin güzel işler yaptığına işaret ederek, yapılan çalışmaların birlikte daha ileri götürülmesi gerektiğini kaydetti.

Bosan yapılan ortak çalışmaların, her iki tarafının meclislerine sunularak, icraata dökülmesi temennisinde bulundu.

SANER

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner de, bakanlık olarak birlik ve odalarla işbirliği içinde çalışmalar yaptıklarına işaret ederek, özellikle son iki yıldır birlikle ve odalarla çok iyi ilişkiler içinde olduklarını söyledi.

Bakanlık olarak meslek onurunu daha iyi noktalara taşımak için çaba gösterdiklerini ifade eden Saner, birlik ve odalarla yapılan çalışmalara değindi.

Şu anda ülke adına birçok projenin gündemde olduğunu, bunlardan en önemlisinin de gelecek hafta yurt dışından, birlikten ve üniversitelerden temsilcilerin katılacağı Trafik Eylem Planı toplantısı olduğunu söyleyen Hamza Ersan Saner, devletin her şeye yetişmesinin mümkün olmadığını, devletin yetişemediği noktalarda birlikten ve odalardan hizmet aldıklarını kaydetti.

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın Anıt Mezar Mimari Projesi için bir yarışma organize ettiklerini anımsatan Bakan Saner, bu yarışmada tüm üyelerin kendini göstereceğine inanç belirtti.

Bakan Hamza Ersan Saner, sorunların çözümü için odalar arası konsensüs sağlanmasının önemine işaret ederek, birliğin tüm çalışmalarına bakanlığının ve şahsen kendisinin destek olacağını sözlerine ekledi.

TALAT

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da, Kıbrıs Türk halkının önemli bir aşamadan geçtiğini vurgulayarak başladığı konuşmasında, hem Kıbrıs sorunu, hem de meslekle ilgili ciddi sorunlarla karşı karşıya olunduğunu söyledi.

Kıbrıs sorunu ve mesleğin sorunları yanında çevre ve trafik alanında da çeşitli sıkıntılar yaşandığına değinen Mehmet Ali Talat, “çevre konusu çok önemli. Çevrenin sorumluluğunu yalnızca devlete yüklemek yanlış, çünkü çevresel kirliliği yaratan insanlar. Burada devletin yapabileceği eğitim ve ağır cezalar vermek. Bu konudaki duyarlılığı arttırmak lazım” dedi.

Yapılan yeni yolları da eleştiren Talat, çember mi kavşak mı olduğu anlaşılmayan yollar bulunduğuna dikkat çekti.

Kıbrıs konusuna da değinen Talat, Kıbrıs konusunda ciddi ve kritik bir aşamada olunduğunu söyledi.

Mehmet Ali Talat şöyle devam etti:

“Kıbrıslı Türkler tarihte ilk defa 2004’ten itibaren uluslararası alanda Kıbrıs sorunun çözümünü isteyen taraf olarak görüldü ve bu çerçevede de ciddi destek aldı. İlk defa üstün hale geldi. Bundan çok şey elde ettik.”

Kıbrıslı Türklerin çözüm isteyen taraf olarak görülmesinin olumlu gelişmelerini anlatan Talat, son zamanlarda bu imajın değiştiğini, diplomatlardan, Kıbrıs Türk tarafının da, Rum tarafı gibi çözüm konusunda isteksiz olduğu yönünde izlenimler edindiğini söyledi.

“Genel Sekreter ilerleyen günlerde bir rapor hazırlayacak, bu raporu BM Güvenlik Konseyi’ne sunacak. Genel Sekreter raporunda çözümsüzlüğün sorumluluğunu iki tarafa eşit olarak dağıtırsa, işte bana göre kötü olan budur. Çünkü üstün olan taraf olmaktan çıkmış olacağız. Sonuçta Kıbrıs Rum tarafıyla eşitleneceğiz” diyen Mehmet Ali Talat, bunun 2004 öncesinden daha iyi olmasına karşın, Kıbrıs Türk tarafının desteğe ihtiyacı olduğunun unutulmaması gerektiğini kaydetti.

Çözüme Kıbrıs Türk tarafının ihtiyacı olduğunu vurgulayan Talat, çözüm istekliliğinin eşitliğinin, Kıbrıs Türk tarafının aleyhine olduğunu savundu.

Kıbrıs Türk tarafının bunun olmaması için çok çalışması, Türkiye’nin de desteğini alması gerektiğine dikkat çeken Talat, “Şu anda ortaya koyulan performansın çok daha fazlasının ortaya konulması, uluslararası alanda daha fazla at koşturulması, daha tanınır görünür hale gelmesi lazım” şeklinde konuştu.

Talat, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’a rest çekebileceğini, çünkü tanınan bir ülke olduğunu, ancak Kıbrıs Türk tarafının böyle bir lüksü olmadığına vurgu yaparak, Kıbrıs sorunu ve AB ilişkilerinin yeniden gözden geçirilerek, daha aktif politikalar ortaya koyulması gerektiği görüşünü dile getirdi.
KAYNAK : http://www.turkajansikibris.net/index.php/lang/tr/cat/249/news/99822