Poşete karşı çevreci birlik

Plastik poşetlerin doğaya verdiği zararın boyutları bu konuda ciddi önlemler alınmasına sebep oldu. Belediyeler, sivil toplum ve şirketler işbirliği yapıyor

Küresel ısınma, su kaynaklarının azalması, sel, fırtına gibi çevre felaketleri dünyaya ne kadar zarar verdiğimizi ortaya koyuyor. Bu konuda bilinçlendikçe çevreye olan duyarlılığımız da artıyor. Son dönemde çevreyi korumak adına en fazla yol kat ettiğimiz konu ise plastik poşet kullanımı… Yapılan araştırmalara göre bir yılda her birimiz ortalama 500 plastik torba kullanıyoruz. Dünya çapında ise her yıl 1 trilyon poşet kullanıldığı tahmin ediliyor. Bu durum çevre için büyük bir felaket anlamını taşıyor. Çünkü bir plastik poşetin doğada tümüyle yok olması için bin yıl gerekiyor. “Poşetler geri dönüştürülebilir” dense de plastik poşetlerin sadece yüzde 1’lik bir kısmı dönüştürülebiliyor, geri kalan yüzde 99’u kirlilik yaratıyor.

İKİ YILDA ÇÖZÜLÜYOR

Birçok firma bu çevre felaketine engel olmak için küçük de olsa bir adım atarak doğada çözünebilir poşet kullanmaya başladı. İlk adımını Migros’un attığı bu uygulamada müşterilere oxo-bio-çözünür plastikten üretilmiş poşetler veriliyor. Oxo-bio-çözünür poşetin raf ömrü dolduğunda oksijen sayesinde plastiğin yapısı bozuluyor. Isı, ışık, nem ve rüzgar gibi etkenlerle bu süreç hızlanarak poşet minik parçalara ayrılıyor. Ardından biyolojik çözünme geliyor yani besin özelliği kazanan plastik yapı, topraktaki bakteri ve mikroorganizmalar tarafından yenilerek yok ediliyor. Oxo- bio-çözünür teknolojisiyle üretilen plastikler üretim aşamasında ilave edilen özel bir katkı maddesi sayesinde 24 ay gibi kısa bir sürede yüzde 100 çözünerek doğaya dönüyor. Migros dışında Tansaş, MacroCenter, Şok, Tekzen, Mudo, Teknosa, Sabri Özel, GNC, BİM, Koton, YKM D&R, C&A gibi markalar da bu poşetleri kullanıyor.

Bez torba çok daha iyi

Ancak uzmanlar bu poşetlerin gerçekten çevre dostu olmadığını söylüyor. Buğday Ekolojik Yaşam Derneği, Brüksel’de katıldığı Greenweek Konferansı’nda stant açan Plastics Europe (Avrupa Birliği Plastik Üreticileri Birliği) ile biyo-bozunur torbaların gerçekten doğa dostu olup olmadıkları konusunda bir görüşme yaptı. Derneğin Tüketici İlişkileri ve Çevre Direktörü Michael Poulsen naylon poşetlerin çoğunun, çok özel koşullar altında çözülebildiğini, bu koşulların da dünyada sayılı çöp toplama ünitesinde mevcut olduğunu vurguladı. Poulsen “Süpermarket müşterileri ‘nasılsa doğa dostu’ diyerek bu naylon torbaları bol keseden kullanmaya devam ediyor. Doğa dostu gibi görünen bu çözüm aslında doğaya daha fazla zarar veriyor” dedi.

Plastik poşet yerine file ve bez torba kullanmak aslında en doğru seçim. Kadıköy Belediyesi mart ayında ilçe genelinde plastik torba kullanımını yasakladı. İlçede dağıtmak üzere 14 bin adet çevre dostu bez torbayla peynir, balık, turşu gibi ıslak gıda maddelerinin konulabileceği biyo-bozunur poşetler yaptıran belediye bunları hem Kadıköylülere hem de esnafa ücretsiz olarak dağıttı. Bakırköy Belediyesi de 1 Ağustos itibariyle benzer bir uygulamaya geçti. Plastik poşetler yerine ilçe halkına file ve bez torba dağıtıldı. Bozcaada Belediyesi önce biyo-bozunur poşet dağıtımı yaptı ardından da “Her eve bir bez torba” kampanyası başlattı. Balıkesir Akçay Belediyesi de plastik poşet kullanımını yasakladı. Çanakkale Küçükkuyu, Edirne Uzunköprü, Bursa Nilüfer ve Osmangazi, Yalova Kayseri ve İzmir Belediyesi de bez torbayı destekliyor.

Fransa’dan Tayvan’a her yerde yasak

Www.beztorbakullananlar.com ilginç veriler sunuyor: Paris’te naylon torba kullanımı 2009’da yasaklandı. 2011 itibarıyla bütün ülkede yasaklanması planlanıyor. New York’ta 5 bin metrekareden büyük ya da beşten fazla şubesi olan mağazalara plastik torba geri dönüşüm kutusu yerleştirmek zorunlu. Ayrıca geri dönüşümü olmayan plastik poşet kullanımı yasak. Bunlar San Francisco, Oakland ve Kaliforniya’da alışveriş merkezleri ve eczanelerde kullanılmıyor. Hindistan’da Yeni Delhi ve Bombay dahil dört bölgede naylon torba, Tayvan’da ise plastik çatal-bıçak da yasaklandı. İrlanda’da plastik torba kullanmak isteyen, 20 cent vergi ödüyor. Güney Afrika’da ince torba yasak, geri dönüşümlü olanlar serbest. Çin plastik poşetleri ücretli yaptı yılda 37 milyon fıçı petrol tasarrufu ediyor. Uganda ince naylon poşetler yasak, kalın poşetler ise vergi ödenerek kullanılabiliyor. Kenya ve Ruanda’da ise 2008’de naylon poşet yasaklandı.

STAR HABER

KAYNAK: http://www.naturalhaber.com/haber_detay.asp?haberID=5653