ODAMIZIN DA YER ALDIĞI “PETROL DOLUM TESİSİNE HAYIR PLATFORMU’NDAN PANEL” ODA TEMSİLCİLERİNİN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİ

“PETROL DOLUM TESİSİNE HAYIR PLATFORMU”NDAN PANEL
Yedikonuk Sahilinde Petrol Dolum Tesisine Hayır Platformu”, bugün, “Petrol Dolum Tesisinin Sakıncaları” konulu panel düzenledi.

SAHİR: “YEDİKONUK POTANSİYEL NATURA 2000 ALANI. TURİZM YATIRIM POTANSİYELİ OLAN BİR BÖLGE”

Lefkoşa, 9 Şubat 12 (T.A.K): “Yedikonuk Sahilinde Petrol Dolum Tesisine Hayır Platformu”, bugün, “Petrol Dolum Tesisinin Sakıncaları” konulu panel düzenledi.

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Merkez Binası’nda yer alan panelde, petrolün deniz ve karadaki doğal denge üzerindeki muhtemel etkileri, petrol tesislerinin turizm sektörü üzerindeki etkileri irdelendi.

Panelin son bölümünde panelistler sonuç bildirgesi hazırlayacak. Sonuç bildirgesi kamuoyu ile yarın paylaşılacak.

Oturumun başkanlığını yapan platform üyesi, Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, panelin açılışında yaptığı konuşmada, petrol dolum tesisi inşa etme fikrini ve paneli düzenleme amaçlarını anlattı.

Sahir, açık denizde petrol satışı yapan İsviçre kökenli bir firmanın Yatırım Geliştirme Ajansı’na (YAGA) yatırım başvurusunda bulunduğunu, “başvurunun; birinci YAGA döneminde reddedildiğini, ikinci YAGA döneminde ise kabul edildiğini” söyledi.

İlk etapta Lefke’de yapılması öngörülen projenin şimdi Yedikonuk bölgesinde yapılmasının planlandığına işaret eden Sahir, “Burada ülkenin genel politikası ile ilgili bir sorun görülüyor. Burası çok güzel bir turizm bölgesi. Potansiyel Natura 2000 alanı. Turizm yatırım potansiyeli olan bir bölge” dedi.

Yatırımı destekleyen kesimlerin, bölgeye para ve istihdam getireceğinden bahsettiğini kaydeden Sahir, “Bu, bilgi kirliliği içerisinde karambole getirilmeye çalışılan bir iş gibi duruyor” dedi.

ÇED

Sözkonusu yatırımla ilgili Çevre Etki Değerlendirme Raporu’nun (ÇED), ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilmesi aşamasında pek çok üniversitenin ya değerlendirmenin “kenarında kaldığını ya da hiç muhatap kabul edilmediğini” belirten Sahir, panelle amaçlarının; “hiç fikri sorulmayan” uzmanlara fikirlerini paylaşma olanağı tanımak olduğunu kaydetti.

Panelde, Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ediz Tuncel “Dünyada Yaşanmış Petrol Felaketleri”, YDÜ Ekoloji, Çevre Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Şerife Gündüz ve eski Natura 2000 Koordinatörü Tuğberk Emirzade “Petrolün Karasal Ekosistem Üzerindeki Etkileri”, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Rana Kıdak “Petrolün Çevresel Etkileri”, YDÜ Turizm Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Derviş Yüksel “Petrol Dolum Tesisi ve Turizm”, YDÜ Deniz Bilimleri Uzmanı İlkay Salihoğlu “Petrol Tesisi ve Deniz”, Lefke Avrupa Üniversitesi Balıkçılık Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Işık Oray “Petrol Kirliliği ve Balıklar”, Doğu Akdeniz Üniversitesi Sualtı Araştırma ve Görüntüleme Merkezi Başkanı Dr. Burak Ali Çiçek “Petrolün Deniz Ekosisteminde Yarattığı Tahribatlar”, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkan Yardımcısı Dt. Teksen Köroğlu “Petrolün Sağlığımız Üzerindeki Etkileri” ve Ekonomist Ünal Akifler “Yatırımlarda Fayda – Maliyet Değerlendirmesi” konularında sunum yaptı.