PETROL DOLUM TESİSİ İNŞAATI…

Biyologlar Derneği (Bio-Der) Başkanı Hasan Sarpten, Yedikonuk bölgesine petrol dolum tesisi kurulmasına onay veren ÇED raporunun ilgili firma tarafından hazırlanan “düzmece” bir rapor olduğunu iddia etti.

SARPTEN: “ÇED RAPORU DÜZMECE”

“RAPORDA ENGEREK YILANI KARA YILAN OLARAK İFADELENDİRİLDİ… BÖLGEDE SADECE SERÇE YAŞADIĞININ BELİRTİLMESİ KOMİK…”

Lefkoşa, 27 Ocak 12 (T.A.K.) Biyologlar Derneği (Bio-Der) Başkanı Hasan Sarpten, Yedikonuk bölgesine petrol dolum tesisi kurulmasına onay veren ÇED raporunun ilgili firma tarafından hazırlanan “düzmece” bir rapor olduğunu iddia etti.

Sarpten, “Çevre Koruma Dairesi’ne sunulan ve bakanlığın ÇED komisyonu tarafından uygun bulunan ÇED raporunda biyolojik çeşitlilik ve habitatların yapısının eksik ve yanlış değerlendirildiği, içeriğinde çok ciddi hatalar barındırmakta olduğu, raporun akademik ve bilimsel bakış açısından yoksun hazırlandığı açıkça görülmektedir” dedi.

Sarpten, Yedikonuk bölgesinde yapılmak istenen petrol dolum tesisiyle ilgili Çevresel Etki Değerlendirme raporu hakkında yazılı açıklama yaptı.

Raporun içinde hatalar, eksiklikler ve yanlışlıklar bulunmasına rağmen kabul edildiğini belirten Sarpten, öncelikle 166 dönüm üzerinde kurulması düşünülen tesis alanında yetişen sadece 18 bitki türünden söz edildiğini, oysa alanın bakir dokusu ve zengin maki örtüsü nedeniyle varsayılanın en az 10 katı bitki türünün bölgede bulunduğunu ifade etti.

Sarpten, “Bölgedeki hayvan türlerinin incelenmesi ise raporda sadece aralarında bal arısı ve karınca gibi önemsenemeyecek 12 tane türün listelenmesinden ibaret olacak şekilde yapılmıştır. Oysa, kuş gözlemcileri tarafından bölgede tespit edilen Kuzgun, Gökdoğan, Gökardıç, Ebabil gibi önemli kuşlar atlanmış ve komik bir şekilde bölgede yaşayan tek kuş türü olarak serçe gösterilmiştir” dedi.

Sarpten, bölgedeki sürüngenlerin değerlendirilmesinin ise tamamen acemi bir şekilde yapıldığını, Kıbrıs’ta engerek yılanı olarak bilinen ve koruma altında olan “Vipera lebetina lebetina”nın raporda engerek yılanı yerine “kara yılan” olarak tanımlandığını belirtti.

Sarpten, “Bu da raporu hazırlayanların, bilimsel ve akademik yeterlilikten yoksun olmaları yanında canlıları hiç tanımadıkları ve ülkemize yabancı oldukları gerçeğini göz önüne sermektedir” şeklinde devam etti.

Benzer şekilde raporda yer alan denizle ilgili kısmın da, jeoloji-hidroloji kitaplarından alınmış genel bilgileri yansıttığını ve bu bölgede yaşayan habitatların özelliğini içermediğini kaydeden Sarpten, “Deniz dibinden çekilmiş birkaç resim rapora eklenerek sanki deniz dibinin kapsamlı bir incelemesi yapıldığı havası verilmeye çalışılmış ancak ciddi herhangi bir veri dikkate alınmış değildir” dedi.