ÇEVRE ÖRGÜTLERİ, YEDİKONUK’TA PETROL DOLUM TESİSİ KURULMASINI EYLEMLE PROTESTO ETTİ

Petrol Dolum Tesisi’ne Hayır Platformu, Yedikonuk’ta petrol dolum tesisi kurulması projesini eylemle protesto ederek karşı çıktı. Dolum tesisinin yapılması planlanan sahil şeridinde toplanan çevreciler ve bölge köylerinden vatandaşlar “Geleceğimiz Yok Edilemez”, “Petrol Dolum Tesisine Hayır”, “Çevre Hakkı En Doğal İnsan Hakkıdır”, “Ne Dağ Ne Orman Ne Deniz Hepsini Tükettiniz”, “Daha Fazla Kıyım İstemiyoruz” “Nerede Anayasa Nerede İnsan Hakkımız” yazılı pankartlar açtılar.

Yedikonuk, 8 Ocak 12 (T.A.K.): Petrol Dolum Tesisi’ne Hayır Platformu, Yedikonuk’ta petrol dolum tesisi kurulması projesini eylemle protesto ederek karşı çıktı.

Dolum tesisinin yapılması planlanan sahil şeridinde toplanan çevreciler ve bölge köylerinden vatandaşlar “Geleceğimiz Yok Edilemez”, “Petrol Dolum Tesisine Hayır”, “Çevre Hakkı En Doğal İnsan Hakkıdır”, “Ne Dağ Ne Orman Ne Deniz Hepsini Tükettiniz”, “Daha Fazla Kıyım İstemiyoruz” “Nerede Anayasa Nerede İnsan Hakkımız” yazılı pankartlar açtılar.

Zamana zaman yağmur altında gerçekleşen eylemde, tesisin yapılmamaması için imza kampanyası başlatıldı, broşür dağıtıldı.
Eylemciler, Yedikonuk sahilindeki eylemin ardından Büyükkonuk’a giderek burada da belediye önünde basın açıklaması yaptılar.

SAHİR: ANAYASA’YA AYKIRI…

Petrol Dolum Tesisi’ne Hayır Platformu adına konuşan Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, Bakanlar Kurulu’nun Yedikonuk’ta petrol dolum tesisi kurulmasına ilişkin aldığı kararın Anayasa’nın 38, 39 ve 40’ıncı maddelerine aykırı olduğunu iddia etti.

Sahir, Anayasa’nın söz konusu maddelerde kıyıların ve çevrenin korunmasına atıfta bulunduğunu ifade ederek, 100 metrelik sahil şeridi içinde kalan bölgelerde sadece çok gerekli ve kamu yararına tesisler kurulabileceğini, bunların da doğal güzelliği bozacak nitelikte olamayacağını söyledi.

Sahir, kurulması planlanan akaryakıt dolum tesisinin devlete ait olmadığını, yapacağı faaliyetin ülkenin ihtiyacına yönelik olmadığını, petrol dolum tesisinin bulunacağı alan serbest bölge ilan edileceği için devletin bu tesis üzerinde hiç bir etkisinin olamayacağını söyledi.

Sahir, tesisin birinci derece eko turizm bölgesi olan Büyükkonuk bölgesinin doğal ve kıyı yapısını bozacağını, turizmi baltalayacağını ileri sürdü.

Sahir olası bir tanker kazasında tüm Karpaz şeridinin geri dönüşü mümkün olmayacak çevre felaketlerine yol açacağını belirtti.

Tesisin istihdam yaratacağı iddilarının da gerçek dışı olduğunu söyleyen Sahir, Yedikonuk sahilinde petrol dolum tesisi kurulmasına karşı olduklarını, bunun için de yasal her türlü yöntemi kulananarak sonuna kadar mücadele edeceklerini ifade etti.

SENNAROĞLU

Eyleme katılarak destek veren CTP İskele İlçe Başkanı, Milletvekili Önder Sennaroğlu da, eko turizmde pilot bölge olarak seçilen bölgede petrol dolum tesisis yapılmasına anlam vermenin mümkün olmadığını belirterek, hükümete eleştiride bulundu.

Sennaroğlu, düzenlenenen eko gün etkinliklerinde naylon poşete dahi izin verilemezken bölgede dolum tesisi yapılması düşüncesinin akıllarda soru işareti bıraktığını kaydetti.

KÖROĞLU

Platform adına bir diğer konuşmayı da Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Asbaşkanı Teksen Köroğlu yaptı.

Köroğlu, Yedikonuk sahilinde gerçekleştirdikleri eylemin siyasi olmadığını vurgulayarak, “parti rozetini takarak değil, insanlık rozetini takarak buradayız” dedi.

Bölgenin doğal güzelliğine dikkat çeken Köroğlu, petrol dolum tesisisinin yapılmaması gerektiğini vurguladı.

CEMAL

Bölge Köyleri Halk İnisiyatifi Sözcüsü İsmail Cemal da, petrol dolum tesisi yapılması durumunda, gerçekleşebilecek en küçük tanker kazasının büyük çevre felaketine yol açacağını söyledi.

Cemal, iddia edildiği gibi tesisin çevreye zararı yoksa ve istihdam yaratacaksa bu yatırımın çok yakında olan Antalya sahillerine yapılmasını isteyerek, “Kıbrıs Türkleri olarak bu yatırımın Antalya’ya yapılmasından da mutluluk duyarız” diyerek göndermede bulundu.

BÜYÜYKONUK BELEDİYESİ’NDEKİ AÇIKLAMA

Yedikonuk sahilindeki eylemin ardından Büyükkonuk Beldiyesi’ne gidilerek burada da basın açıklaması yapıldı.

Platform adına açıklama yapan Teksen Köroğlu, petrol dolum tesisinin Lefke ve ardından Gazimağusa’da yapılması fikrine karşı çıkıldığı için buralarda gerçekleşmediğini, şimdi de Yedikonuk sahilinin gündeme geldiğini belirtti.Köroğlu, “Burası gelecek nesillere bırakacağımız bir yerdir. Çocuklarımıza, temiz çevre, temiz hava ve temiz dünya bırakmazsak en büyük kötülüğü yapmış oluruz” dedi.

KKTC’de her gün 2-3 kişinin kanser hastalığına yakalandığına dikkat çeken Köroğlu, Platform olarak petrol dolum tesisi projesine karşı olduklarını söyledi.

Söz konusu tesisin ülkeye bir kazanç da sağlamayacağını söyleyen Köroğlu, serbest bölge olacağı için denetlenemeyeceğini, devletin de vergi alamayacağını iddia etti.

Faydalı olacak projelere var olduklarını kaydeden Köroğlu, insanlık için eylem gerçekleştirdiklerini ifade etti. Köroğlu, bölge halkını da çevresine sahip çıkmaya çağırdı.