“Kimyasal mücadeleyle son verin”

Aralarında Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ile Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’nın (KTÖS) da bulunduğu 11 örgüt, çam kese böceğine karşı kimyasal mücadeleyle derhal son verilerek, biyolojik ve mekanik mücadeleye geçilmesini istedi.

Biyologlar Derneği, Çevre Mühendisleri Odası, Hamitköy Kültür ve Dayanışma Derneği, Kema Vakfı, Kıbrıs Havaları Derneği, KTÖS, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, KKTC Tema, Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği, Sosyal Riskleri Önleme Vakfı ile Yeşil Barış Hareketi bu amaçla, bugün Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Lokali’nde basın toplantısı düzenledi.

Ortak açıklamada, kimyasal mücadelenin Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti tarafından finanse edildiği, bu amaçla 500 milyon TL harcanacağı kaydedilerek, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça’ya “insanları zehirleyecek bu uygulamayı durdurma çağrısı” yapıldı.

11 örgütün imzasını taşıyan ortak basın açıklaması Biyologlar Derneği temsilcisi Niyazi Türkseven tarafından okundu. Ortak basın açıklamasının okunmasından sonra, basın toplantısına katılan örgütlerin temsilcileri görüşlerini ortaya koyarak çam kese böceğine karış biyolojik ve mekanik mücadele talep ettiklerini yinelediler.

Örgüt temsilcileri, kimyasal mücadelenin 15 gündür yapılmakta olduğuna işaret ederek, kimyasal mücadeleye karşı sonuna kadar direnmeye kararlı olduklarını vurguladılar.
Niyaz Türkseven tarafından okunan ortak basın açıklamasında, çam kese böceğiyle 20 yıldır mücadele edildiği anlatılarak, kimyasal mücadelede kullanılan “dimilin” ilacının çam kese böceği yanında diğer canlılara da zararlı olduğu, toksin etkisi yaptığı, çevrede uzun yıllar kalarak zararını sürekli kıldığı kaydedildi.

Açıklamada, 2007 – 2008 yılında çam kese böceğiyle biyolojik mücadeleye geçildiği, ondan önceki yıllarda kimyasal mücadele çerçevesinde uçakla tüm ülkenin ilaçlandığı hatırlatılarak, 2010 yılında uçakla olmasa da yeniden kimyasal ilaçlanmaya geçilmesinin vahim hata olduğu savunuldu.

Ortak basın açıklamasında, kimyasal mücadelenin geri kalmış ülkelerde ve çağdışı bir yöntem olduğu ileri sürülerek, ilgili daire müdürünün kullanılan zararlı kimyasal için “Kullandığımız ilaç kimyasal olmasına rağmen biyolojik etkilidir” ve “merak etmeyin çam kese böceğinden başka bir canlıyı öldürmez” türünden açıklamalar yapabildiği kaydedildi.

Dimilin kimyasalının uygulanmasından sonra pestisitler olarak hava, su ve toprağa karıştığı, oradan da besin zinciriyle insanlara ulaştığı anlatılan açıklamada, bu nedenle Orman Dairesi tarafından uygulanan kimyasal mücadelede kullanılan ilaçlar ve ilaçlama yöntemi (mazotla karıştırılarak etkisinin artırılması yöntemi) insan ve doğal hayatın sağlığına zararlı olduğu iddia edildi.

Açıklamada, mekanik ve biyolojik etkili alternatif mücadele yöntemleri varken ormanlara kontrolsüz ve gelişigüzel zehir atılmasının kesinlikle kabul edilmeyeceği ifade edilerek, kimyasalların finansmanın TC Yardım Heyeti tarafından karşılanacağı kaydedildi.

Bu yanlıştan derhal geri dönülmesi istenilen açıklamada, “Bu uygulamayı hayata geçirenler bilmelidir ki, dünyanın hiçbir yerinde terk edilen kimyasal yöntemlerin kullanılması en hafifiyle cehalettir” denildi.

Açıklamada, kullanılacak ilacın insan vücudundan atılmayacağı ve uzun vadede başta kanser olmak üzere pek çok hastalığa neden olduğu belirtilerek, Kuzey Kıbrıs’ta kalp, pankreas, tiroit ve benzeri hastalıkların arttığı; kanser hastalığının ise hat safhada olduğu kaydedildi.

TEMSİLCİLERİN ORTAK GÖRÜŞÜ

“Devlet Eliyle Zehirlenmeye Devam” başlıklı ortak metnin okunmasından sonra söz alan örgüt başkan ve temsilcileri, kimyasal mücadelenin zararlarının farklı boyutlarına işaret ederek, biyolojik ve mekanik mücadele istedi.

Tabipler Birliği temsilcisi Suphi Hüdaoğlu ise, ülkeyi yönetenlere seslenerek, bu konudaki yanlışın ivedilikle düzeltilmesini istedi.

Hüdaoğlu, herkese TÜBİTAK’ın aylık dergisinin son sayısının 43’üncü sayfasını okuma çağrısı yaptı.

Temsilciler, basın toplantısı ve basın açıklamasının bir duyuru ve halkı bilgilendirme yöntemi olduğunu, daha farklı eylemlerin gündemde olduğunu de belirttiler.
KAYNAK: http://www.gundemkibris.com/kimyasal-mucadeleyle-son-verin-18145h.htm