Birleşmiş Milletler tarafından 1992 Rio Konferansında alınan karar ile 22 Mart Dünya Su Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. Bu günün amacı, tüm ülke halklarının ve devlet yetkililerinin su konularında dikkatini çekmek ve sorunları ilgili tüm paydaşlara aktarmaktır. Bu yılın konusu “Şehirler için Su: Kentsel Sorunlara Cevaplar ”. olarak belirlenmiştir. Bu başlık çerçevesinde, 2011 yılında, kentsel nüfus artışı, sanayileşme ve iklim değişikliği, çatışma ve kentsel su sistemleri, doğal afetlerin yol açtığı belirsizliklerin etkisinde su sorunları konuları ön plana çıkarılması hedeflenmektedir.Ülkemizin de en ciddi çevre sorunu su problemidir. Özellikle yazın birçok yerleşim birimlerinde su sıkıntıları yaşanmaktadır. Ana kaynağımız olan yeraltı sularımız, fazla su çekimleri nedeni ile hızla tükenmektedir. Bugün sadece KKTC’nin değil Kıbrıs’ın en büyük su akiferi olan Güzelyurt akiferinde 6 km’ye kadar tuzlu su girişimi olmuştur. Ülkenin tek içilebilir su kaynağı olan Girne Akiferi, inşaatlar nedeni ile tehdit altındadır.
En büyük su tüketicisi sektörü olan tarımda yapılan plansız gelişmeler, su tüketimini artıran en büyük etkendir. Bugün, KKTC’nin tükettiği suyun yaklaşık %80’i tarımsal sulama için kullanılmaktadır. Tarımsal sulamada sulamadaki kayıpları asgariye indiren teknolojilere geçme, tasarruf yapma, çok su isteyen tarımsal ürünlerden az su isteyen tarımsal ürünlere geçiş için ciddi tarım politikalarının bir an önce hazırlanması ve uygulamaya konması gerekmektedir.
Atık sularımız kanalizasyon sistemi noksanlığından arıtılmamakta ve dolaylı yollar ile su kaynaklarımızı kirletmektedir. Ayrıca atıksuların arıtılmaması, bu suların yeniden kullanılmasını engellemektedir.
Bu bağlamda, su tasarrufuna olanak sağlayan her türlü girişimi, teknolojileri ve konuyla ilgili bilgi ve eğitim eksikliklerini belirleyip, bu eksikliklerin giderilmesiine yönelik çalışmalar yapmak amacı ile odamız, Çevre Teknik Komitesi himayesinde KTMMOB Çevre Mühendisleri Odası – AKTI Proje ve Araştırma Merkezi ekibi ile birlikte “Su Tasarrufunda Farkındalığı Artırıcı Önlemler” projesini Eylül 2010 itibarıyla başlatmış bulunmaktadır.
Projenin genel amacı ada çapında su kullanımı, su tasarruf yöntemleri ve politikaları konularında bütün ada halkının bilinç düzeyini artırmak ve adamız için en değerli doğal kaynak olan suyun verimli kullanımını sağlayacak adımların atılmasına yönelik toplum farkındalığını yükseltmektir. KTMMOB Çevre Mühendisleri Odası ve AKTİ Proje ve Araştırma Merkezi ekipleri, proje kapsamında su konusunda birçok paydaş ve karar verici ile ortaklaşa hareket ederek, iki toplumun su ile ilgili ortak çıkarlarını vurgulayacaktır.
Projemiz kapsamında dünya su gününde “Su Tasarrufu Teknolojileri” isimli serginin açılışı yapılacaktır. Serginin açılışı, 22 Mart, Salı günü saat 16.00’da Sayın Cemal Bulutoğluları ve Sayın Eleni Mavrou’nun yanısıra Sayın Kudret Özersay ve Sayın Georgios Iacovou (Özel Temsilciler) tarafından yapılacaktır. 25 Mart’a kadar Ledra Caddesi, ara bölgede devam edecek sergimizde bütün halka, evlerde ve bahçelerde su tasarrufu sağlamaya yönelik teknolojilerin tanıtımı yapılacaktır.
Unutulmamalıdır ki, su sınır tanımaz. Adamızın geleceği için, ada çapında uygulanabilir bir su politikası oluşturulması ve karara bağlanması gerekmektedir. Çağdaş tüm ülkelerin yaptığı gibi kriz yönetimi yerine risk yönetimine geçilmeli ve kuraklığın Kıbrıs için bir sorun olduğu kabul edilerek, sorunu çözmeye yönelik adımlar atılmalıdır. Burada hükümetimize düşen görev, geç kalmadan tarım, turizm ve diğer ilgili sektörleri de kapsayan “Ülkesel Su Politikası” hazırlanmasıdır. Bu politika ile su kaynaklarının kullanımı planlanmalı ve uygulanmalıdır.
Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu