Kıbrıs Çevre Platformunun Yerel Yönetimler ve Çevre
MANİFESTOSU
1- Kısa süre sonra seçimleri gerçekleştirilecek olan yerel yönetimlerin temel görevi katılımcı demokrasiyi uygulamaktır. Ancak bu sayede önemli sorunların çözümünde bireylerin aktif katılımı sağlanabilir. Bu bağlamda seçilecek yerel yöneticileri çevre ve toplum sağlığı açısından önemli görev ve yetkiler beklemektedir.
2-Birçok şehir ve beldede şebeke suyu ile kıyılarımızdaki sulara bulaşan kirlilik nedeniyle önemli halk sağlığı sorunlarıyla sık sık boğuştumuz kamuoyunun bilgisindedir.
Düşük sosyal ve ekonomik şartlarda yaşayan insanların özellikle çocuklarında önemli aşı eksiklerini giderebilmiş değiliz. ( Rota Virüs aşısı, hepatit A aşısı gibi önemli aşıları devlet hala daha uygulamaya koymamıştır). Bu nedenle birçok salgına davetiye çıkarılmaktadır. Yerel yönetimler böylesi önemli konularda da insiyatif sahibi olabilmelidir.
Planlı, yeşilalana ve insana önem veren yapılaşma yerine; çarpık, şehir planlaması ve imar planlarına uymayan yapılar belediyeler tarafından teşvik edilebilmektedir. Mimari tasarımın toplum sağlığında çok önemli etkileri olduğunu tekrar hatırlatmak isteriz.
3- Kanalizasyon arıtım üniteleri yetersiz ve güncellenmesi gereken eski teknolojiye sahiptir. Girne ve Mağusa’da biyolojik arıtım için örnek olabilecek projelerin başlangıç için ümit verdiğini , ancak tüm nüfusa hitap edebilecek arıtım ünitelerinin hızla hizmete sokulması gerektiğini vurgularız.
4- Bazı beldelerimizde ağıl ve ahırlar halen daha insanların yerleşim alanları ile iç içe bulunmaktadır. Yerleşim alanı dışına çıkarılanların ise yol, çöp toplama, su gibi önemli alt yapı hizmetlerini devlet ve yerel yönetimler yıllardır ihmal etmektedir. Buna bağlı olarak önemli sağlık sor akları ile katledilmesi sadece toplumun moral ve psikolojisini bozmakla kalmıyor, gelecek unları riskini sadece o bölgelerde yaşayanlar değil, tüm toplumumuz taşımaktadır.
5-Dağlarımızın taş oc nesillere önemli sağlık sorunları da yaratıyor. Bunun için aşırı yapılşmayı kalkınmanın gereği olarak sunmaya çalışan yöneticilerin çok daha dikkatli olması gerektiği kanısındayız.
6- Özellikle tarım yapılan beldelerde kimyasal zehirler ve hormonların kullanımının engellenmesi için yerel yöneticilerin organik tarımı teşvik etmesini beklemekteyiz.
Sinek mücadelesi adı altında sokak sokak gezerek insanlara kimyasal zehir püskürten yöntemlere belediyeler ısrarla devam etmektedir. Kıbrıs Çevre Platformu kaynağında ve biyolojik mücadele yönteminin uygulanmasını ısrarla savunmayı sürdürmektedir.
7-Hava kirliliğinin önemli sebebi olan trafikteki araçların eksoz kontrolü için yerel
yöneticiler ağırlıklarını koymalıdır. Toplu taşımacılık teşvik edilmelidir.
8-Tüm şehir ve beldelerimizde önemli tabela kirliliği yaşanmaktadır. Ayrıca bilinçli toplumların yaptığının tersine tabelalarda sigara reklamlarına devam etmekteyiz. Bu konularda da adayların çözüm önerilerini net olarak seçmenlere sunmalarını beklemekteyiz.
9- Bazı limanlarımızda ( Mağusa Limanında) olduğu gibi yabancı bandıralı gemilerin tamiri adı altında asbestlerin insanlarımız tarafından kontrolsüzce sökülerek yerine yeni düzenlemelerin yapıldığını biliyoruz. Hem çalışanlara hem de o bölgede yaşayanlara önemli tehditler doğuran bu uygulamaların turizmi de baltaladığı bilinmelidir. Bu tür uygulamalara izin verilmemesi için yerel yoneticilerin çok daha dikkatli ve takipçi olması gerektiğini hatırlatmak isteriz.
10- Bir çok çevre sorununun oluşmasında (hava kirliliği, erezyon, kötü iklim koşulları vb. ) yeşil örtü ( ağaç) eksikliği önemli bir sebeptir. Hatta yüzlerce yıllık ağaçları katledip ısınma amaçlı kullanan yeni bir nüfus ortaya çıkmıştır. Bunun derhal ve en etkili şekilde engellenmesi gerekmektedir. Çevre sorunlarının çözümüne önemli bir katkı olması için, çok daha yaygın ve katılımcı ağaçlandırma çabalarını hayata geçirmeliyiz.
Çöplerin yeniden değerlendirilebilen kısımlarını üretime katmak, buna imkan olmayanları ise bilime uygun, çağdaş şekilde toplayarak zararsız hale getirip depolamayı başarabilmiş değiliz. Bu nedenle Kuzey Kıbrıs’ın hemen her tarafı çöplerle işgal edilmiştir.
Özellikle bu konuya dikkat çekebilmek için yerel sanatçımız Kuzey Tarık ve Ahmet Erşan, İnanç Erşen, Hasan Gümüş, Hüseyin Kırmızı’dan oluşan ekibiyle, yönetmen Cemal Yıldırım’ın büyük özveri göstererek gerçekleştirdiği ve çevre platformunun maddi ve manevi destek sözü verdiği “DUR DEMEK LAZIM” isimli şarkı ve klip oluşturulmuştur. 5 Haziran 2010 Cumartesi, saat 18.00’de Dikmen Çöplüğü yakınında geniş katılımlı bir konser düzenlenecektir. Partiler üstü olan bu etkinliğe herkesin katkı koymasını bekleriz. Kıbrıs Çevre Platformu olarak bizler sonuca ulaşıncaya kadar çalışacağımızı taahhüt eder toplumun tüm bireylerini ve kurumlarını bu mücadeleye destek vermeye davet ederiz. Bu konuda maddi destek yapmak isteyen birey ve kurumlar; Yeşil Barış Hareketi adına olan 11 304 505 numaralı yakın doğu bankası’na uygun gördükleri miktarda katkı koyabilirler.
Sonuç olarak; toplum sağlığını ve çevreyi olumsuz etkileyen birçok çevre sorunumuz bulunmaktadır. Havamız, suyumuz, toprağımız her geçen gün daha da kirletilmektedir. Bu sorunları ele alıp, çözüm önerilerini sunan adaylara hangi partiden olursa olsun Kıbrıs Çevre Platformu olarak destek verilmesi gerektiğini kamuoyuna açıklarız.
Saygılarımızla,
KIBRIS ÇEVRE PLATFORMU
Baraka Kültür Derneği
BES
Biyologlar Derneği
Geç Vizyon
Hamitköy Kültür Dayanışma Derneği
Kıbrıs Havaları Derneği
KEMA Vakfı
Oryat
Kıbrıs Gençlik Platformu
KTOEÖS
KTÖS
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği
Kıbrıs Türk Tabipleri Odası
The Management Center
Truzim Emekçileri Sendikası
Yeşil Barış Hereketi
Çevre Mühendisleri Odası