Çevre Mühendileri Odası, Avrupa Birliği Komisyonunca desteklenen “Green Week” etkinliklerine katilarak destek verdi. Etkinlikte, Odamızın hazırlamış çevre ile ilgili broşürler, kitap ve bültenler halka dağıtılarak bilgi verildi. Ayrıca etkinliğin konusu olan su konusunda aşağıda yer alan bildiri hazırlanarak diğer sivil toplum örgütleri ve halka bu bildiri dağıtılmıştır. Bildirimiz aşağıdaki gibidir:
ÜLKEMİZDE SU
Ülkemizin en ciddi çevre sorunlarından bir tanesi su problemidir. Özellikle yazın çoğu yerleşim birimimizde su sıkıntıları yaşanmaktadır. Ana su kaynağımız olan yeraltısularımız, fazla su çekimleri nedeni ile hızla tükenmektedir. Bugün sadece Kuzey Kıbrıs’ın değil tüm Kıbrıs adasının en büyük su akiferi olan Güzelyurt akiferinde 6 km’ye varan tuzlu su girişimleri olmuştur. Ülkenin tek içilebilir su kaynağı olan Girne Akiferi, plansız yapılaşma nedeni ile tehdit altındadır.
Büyük yerleşim birimlerinin su dağıtım sistemleri çok eski olduğundan su dağıtım sistemlerinde büyük su kayıpları yaşanmaktadır. Bu kayıpları gidermek için bu sistemlerin bir an önce yenilenmesi gerekmektedir.
En büyük su tüketicisi sektörü olan tarımda yapılan plansız gelişmeler, su tüketimini artıran en büyük etkendir. Bugün, K.K.T.C.’nin tükettiği suyun yaklaşık %80’i tarımsal sulama için kullanılmaktadır. Tarımsal sulamadaki kayıpları asgariye indiren teknolojilere geçme, su tasarrufu yapma, çok su isteyen tarımsal ürünlerden az su isteyen tarımsal ürünlere geçmek için ciddi tarım politikalarının bir an önce hazırlanması ve uygulamaya konması hayatidir.
Atık sularımız Lefkoşa hariç ülkenin hemen hemen tümünde halen daha septik tanklar ve emici kuyular vasıtası ile bertaraf edilmektedir. Atıksular kanalizasyon sistemi noksanlığından arıtılmamakta ve dolaylı yollar ile su kaynaklarımızı kirletmektedir. Ayrıca atıksuların arıtılmaması, bu suların yeniden kullanılmasını engellemektedir.
İklim değişikliğinin artık tartışılmadığı dünyamızda kuraklık K.K.T.C. için bir gerçektir. Bu gerçeği kavrayarak kuraklıkla ilgili kalıcı önlemlerin bir an önce alınması gereklidir. Kuraklık tek elden izlenmeli, mücadele planı geliştirilmeli, modern afet mücadele yöntemleri uygulanmalı ve sonuçları halka paylaşılmalıdır. Kuraklığın interdisipliner bir olay olduğunun bilinci ile davranılmalı ve bu yönde adımlar atılmalıdır.
Su konusunda yeni hükümete düşen görev, geç kalmadan tarım, turizm, sanayi ve diğer ilgili sektörleride kapsayan, konusunda uzman ve yeterli bilgiye sahip kişiler tarafından oluşturulacak uzman ekiplerle yıllardır hazırlanmayan “Ülkesel Su Politikası” hazırlanmasıdır. Planı uygulayıcı mevzuat hazırlanmalı ve ayrıca su ile ilgili tüm sektörlerde eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır. Su sorununa çözüm ancak mevcut kaynaklarımızı verimli ve doğru şekilde kullanırsak çözülebilir. Ayrıca su sektörü ile ilgili altyapı projelerine yeterli finansman ayrılmalı ve su altyapı projelerinin uygulanmasına ivedilikle başlanmalıdır.
“Su Hayatsa, hayatınızı koruyun.”
Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu