Ülkemizde pil, akü ve bilgisayar gibi ağır metaller içeren tehlikeli atıklar kontrolsüz bir şekilde bertaraf ediliyor 24 Mayıs 2009
“KANSER VE FELÇ RİSKİ VAR”… Çevre Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Alkan, tehlikeli atıkların kontrollü bir şekilde bertaraf edilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu maddelerin insan sağlığı ve çevre için ciddi riskleri olduğunu söyledi. Alkan, doğada ayrışmayarak suya ve toprağa karışan söz konusu maddelerin etkilerine uzun süre maruz kalan insanlarda felçten kansere kadar birçok hastalığın görülme riski olduğuna dikkat çekti.
“TEHLİKELİ ATIKLAR AYRI TOPLANACAK”… Çevre Dairesi Müdürü Hülya Altan, “Katı Atık Yönetim Planı” çerçevesinde oluşturulacak yeni çöp depolama alanında tehlikeli atıklar için bir bölüm ayrılacağını, bu maddelerin kontrollü bir şekilde bertaraf edilmesinin sağlanacağını söyledi. Altan, söz konusu atıkların 2012’de tamamlanması planlanan bu yeni alanda toplanıp, depolanacağını belirtti
Gözde SÜREÇ
Pil, akü ve bilgisayar gibi tehlikeli atıkların kullanıldıktan sonra özel depolama alanlarında tutulmayarak, çöp alanlarına atılması çevre açısından büyük riskler içeriyor. Ağır metal içerikleri olan pil, akü ve bilgisayar atıkları, toprak ve suya karıştığı zaman ayrışmayarak insan sağlığını tehlikeye atabilecek sonuçlar doğurabiliyor. Doğada bozulmayan ve ayrışmayan bu maddeler kanserden, sinir ve sindirim sistemi hastalıklarına kadar birçok rahatsızlığa yol açabiliyor.
Ülkemizde tehlikeli atıkların toplanarak yok edildiği veya saklandığı ayrı bir yer yok. Bu atıklar diğer çöplerle birlikte atılıyor. Avrupa Birliği (AB) bu tür tehlikeli atıkların çevreye ve insan sağlığına verdiği riskleri en aza indirmek amacıyla çeşitli önlemler alıyor. Avrupa Birliği direktifi tehlikeli atıkların çöpe atılmasını yasaklıyor. Bu yolla bu atıkların toprak ve su kaynaklarına karışarak onları zehirlemesinin önüne geçmeye çalışıyor.
AB özellikle kullanıldıktan sonra pillerin çöpe atılmasının önüne geçmek amacıyla, üretici firmaların pilleri geri alması konusunda önlemler alıyor.
Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Çevre Dairesi Müdürü Hülya Altan, “Katı Atık Yönetim Planı”nda tehlikeli atıkların kontrollü bir şekilde bertaraf edilmesine yönelik maddeler bulunduğunu, bu çerçevede yeni oluşturulacak çöp alanında tehlikeli atıklara yönelik yer belirlendiğini söz konusu atıkların ayrı toplanarak oraya götürüleceğini belirtti.
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Alkan, tehlikeli atıkların kontrollü bir şekilde bertaraf edilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu maddelerin insan sağlığı ve çevre için ciddi riskleri olduğunu söyledi.
Altan: Tehlikeli atıklar yeni çöp alanında ayrı depolanacak
Çevre Dairesi Müdürü Hülya Altan, “Katı Atık Yönetim Planı”nın bu gibi atıkların denetimiyle ilgili maddeler içerdiğini belirterek, bu planın henüz uygulamaya konulmadığını söyledi. Plan çerçevesinde atık çeşitliliğinin ortaya konduğunu anlatan Altan, tıbbi, evsel ve tehlikeli atıkların nasıl bertaraf edileceğinin belirlendiğini kaydetti.
Planın yavaş yavaş uygulamaya konmaya başlandığını söyleyen Altan, Güngör bölgesinde çöp depolama alanı belirlendiğini belirtti. Bu alanla ilgili projeler hazırlandığını, Dikmen’de yaşanan sıkıntıların yenilenmemesi amacıyla düzenli bir şekilde depolama yapılacağını anlatan Altan, projenin onaylandığını ve finansmanın Avrupa Birliği tarafından sağlanacağını söyledi.
Yeni çöp depolama alanında tehlikeli atıklara yönelik olarak yer belirlendiğini kaydeden Altan, söz konusu atıkların ayrı toplanarak oraya götürüleceğini belirtti. Altan, yeni çöp alanına geçiş süreci için de bazı çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.
“Yeni Çevre Yasası” hazırlandığını da hatırlatan Altan, bu yasanın Avrupa Birliği direktiflerine uygun hazırlandığını, tehlikeli atık konusunun da yeni yasada yer alacağını söyledi.
Çöp depolama alanının 2012’de tam olarak devreye gireceğini belirten Altan, geçiş döneminde diğer atıklara yönelik çalışmalar yapıldığını kaydetti. Hastane atıklarına yönelik olarak çalışmalar sürdürüldüğünü anlatan Altan, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesinde bir sterilizasyon merkezi kurularak, tıbbi atıkların sterilize edilerek kırılacağını ve çöplüğe atılacağını söyledi.
Alkan: Sağlık için riskleri var
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Alkan, tehlikeli madde içeren atıkların ayrı olarak toplanmadığını, kontrolsüz bir şekilde atıldığını söyledi. Alkan, bu maddelerin ağır metal içerdikleri için çevreye zarar verdiklerini ifade etti. Atıldıkları noktalarda metallerin toprağa ve suya geçmeleri halinde onları etkileyip kullanılmaz hale getirebileceğini kaydeden Alkan, bu metallerin ayrışmadığını ve bozulmayarak toprak ve suda kaldığını söyledi.
Bu durumun insan sağlığına zarar verebileceğini belirten Alkan, sürekli kullanım halinde riskin giderek artacağını söyledi. Her metalin insan vücudunda ayrı bir bölgeyi etkilediğini anlatan Alkan, “örneğin civa, sinir sisteminde birikir. Zaman içinde çok birikirse felce sebep olabilir. Kurşun vücut içerisinde birikirse kansere yol açabilir” dedi.
Alkan, bu atıkların kontrollü bir şekilde bertaraf edilmesi gerektiğini vurguladı.