Çevre koruma örgütleri, Milli Park’ın ava açılması kararının geri alınması çağrısında bulundu. Kıbrıs Türk Biyologlar Doğayı Araştırma ve Koruma Derneği (BİO-DER) ile Kıbrıs Erozyonla Mücadele,
Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA), yaptığı ortak basın açıklamasında, Sandal ağaçlarının, çam ağaçlarının ve ekilen fidanların yüzde 90’ının kuruduğu bir kurak yılın ardından, Milli Park’ın da ava açılmasının, “yaban yaşamın tamamen gözden çıkarıldığı” anlamına geldiği ileri sürüldü.
Açıklamada, “Alınan yanlış kararın mutlaka düzeltilmesini bekliyoruz. Bu konuda iktidarın, gerçekleri dikkate alarak hiç olmazsa Milli Parkı bir daha açmamak kaydı ile ava kapatarak büyük bir yanlıştan döneceğine inanmaktayız” denildi.
İçişleri Bakanlığı’nın av haritasını hazırlarken hiçbir sivil toplum örgütünün görüşünü almadığı da savunulan açıklamada, bakanlığın tamamen popülist yaklaşımlarla ve bilimsellikten uzak hareket ettiği iddia edildi.
Hükümetin büyük ortağı CTP-BG’nin, muhalefet döneminde doğa örgütleri ile işbirliği yaptığını, ancak iktidara geldikten sonra, “popülist bir yaklaşımla Milli Parkı ava açtığı savunuldu.
Avrupa Birliği kriterlerine göre milli parklarda av yapılmasına izin verilmediği belirtilen açıklamada, “Milli park oluşturmanın felsefesi, zengin biyolojik çeşitliliği gelecek kuşaklara miras olarak aktarmaktır” denildi.
Karpaz Milli Parkı, Kuzey Kıbrıs’ın doğası bozulmamış ender yerlerinden birisi olduğuna değinilen açıklamada, “Milli Park’ın da ava açılması tam anlamıyla bir doğa katliamına onay vermek anlamındadır” ifadelerine yer verildi.