Bafra bölgesi turizme açılma aşamasından itibaren çevresel açıdan tartışmalara neden olan bir bölge olmuştur. Yapılan yasa değişiklikleri ile açılan bölge, turizm yatırımlarına açılmıştır. 2003’den itibaren turizme açılan bölgede şu anda faaliyete geçen sadece bir tesis vardır. Bölgede inşaatlara başlayan diğer yatırımcılar olmasına rağmen halen daha yatırımlarına başlamayan veya yatırımcı arayan boş alanlar olduğu haberlerden öğrendiklerimizdir.Bafra Turizm Bölgesi açılması aşamasında bölgeye hizmet verecek kullanma suyu temini için deniz suyundan arıtma tesisi, atıksular için ise atıksu arıtma tesiside projelendirilmiş ve daha sonra inşaa edilmiştir. Odamız, bu süre içerisinde yapılan ve işletmeye alınan tesislere teknik bir çalışma ziyaretinde bulunmuştur. Ziyarette bazı aksaklıklar tespit edilmiştir.
Deniz suyu arıtma tesisi, 2.000 m3/gün kapasitelidir ve bölgedeki tesislerin ve yerleşim birimlerinin içme suyu ihtiyacını karşılamaktadır. Deniz suyu artıma tesisisinden çıkan su doğrudan deniz kıyısına verilmektedir. Deşarj, bölgede yaşayan kıyı ve deniz ekolojisini doğrudan etkileyebilecek bir durumdur ve kabul edilememektedir ve olumsuz şekilde etkileyebileceğinden kabul edilmesi söz konusu olmamalıdır. Yapılması gereken, deşarj suyunun, belli bir akıntı hızındaki derinliğe verilmesi ve çevreye olacak etkilerini asgariye indirilmesidir.
Atısu arıtma tesisinde durum daha da kötüdür. Atıksu arıtma tesisi tasarım debisi 6.000 m3/saat’dir. Tesise şu anda sadece bir tesisten atıksu geldiği için 200 m3/gün kapasiteyle çalışmaktadır ve kapasitesisin çok altında çalıştığı için birçok soruna neden olmaktadır. Tesiste dezenfeksiyonu sağlayan klorlama havuzu bunun yerine bu işlem depolama tankında yapılmıştır. Ancak bu işlemin ne kadar etkin olduğu, yapılan analizlerin bölgedeki labaratuvar ve ofiste bulunmamasından dolayı incelenememiştir. Bu konuda Devlet, ilgili kurumlarının yaptığı denetlemeleri kamuoyu ile paylaşmalı ve halkı bilgilendirmelidir.
Tesiste atıksu şu anda projeye uygun olmayacak şekilde yaklaşık 1 km uzunluğunda bir boru ile denize deşarj edilmekte ve bölgede ciddi çevre sorunlarına neden olmaktadır. Yaptığımız gözlemeler sonucunda; bölgede borularda sızıntı ve denizde (köpük, koku vs.) gözlenmiştir. Elde edilen bilgilere göre projede öngörülen arıtılan suyun (ileri arıtım ünitesi devreye girdiği zaman) bölgedeki peyzaj çalışmalarında kullanılmasıydı. Yerinde elde edilen bilgilere atıksu arıtma tesisinin tam olarak çalışamadığı için geçici kabulu ilgili şirket tarafından henüz gerçekleşmemiştir.
Tüm bunların sonucunda bölgede ciddi çevre sorunu vardır. Konu ile ilgili kurumların yapmış olduğu ve yapacağı çalışmaların ve denetlemelerin kamuoyu ile paylaşılması, AB prensiplerinde de yer alan şeffaflık ilkesi geregince halkın bilgilendirilmesi uygun olacaktır. Arıtma tesisinin tam kapasite ile çalışabilmesi için bölgedeki yatırımcıların tesislerini tamamlamaları ve hizmete almaları gerekmektedir.
Odamızın Bafra Turizm Bölgesi ile başlatmış olduğu teknik çalışma ziyaretleri diğer çevre ile ilgili konularla da devam edecektir.
Saygılarımızla
Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu