Ne çevre katliamı, ne de göleti tehdit edici bir uygulamamız var

DP Milletvekili Dr. Mustafa Arabacıoğlu, “Gönyeli Göleti tehdit altında” başlıklı haberimiz üzerine açıklama yaptı: Demokrat Parti (DP) Lefkoşa Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, “Gönyeli Göleti tehdit altında” başlıklı haberimiz üzerine açıklama yaptı.

Arabacıoğlu, “Bahse konu bölgede ne çevre katliamı, ne de Gönyeli Göleti’ni tehdit edici bir uygulama yapılmamıştır. Bölgede yapılan uygulama, Tapu Dairesi’ndeki haritalarda geçit olarak gösterilen ve göletteki su seviyesinin yükselmesi halinde gölet altında kalan, eskiden de var olan toprak setin altına 1 metre çapında 18 adet beton büz konarak o setin toprak ile yükseltilmesidir” dedi.

Mustafa Arabacıoğlu’nun gazetemize gönderdiği ve çeşitli kurumlara dağıtımını yaptığı açıklamasının tam metni şöyle:

“Gazetenizde Gönyeli Göleti ile ilgili yazmış olduğunuz ‘Gönyeli Göleti tehdit altında’ ve bir önceki aynı konu ile ilgili yazınızda, o bölgede yapılan çevre katliamından ve doğal yaşama verilen zarardan bahsedilmektedir.

Gazetenizin çevreye karşı duyarlılığını takdir ediyor ve yazılarınızı sürekli okuyorum. Bahse konu olan bölgede ne çevre katliamı, ne de Gönyeli Göleti’ni tehdit edici bir uygulama yapılmamıştır.

Bölgede yapılan uygulama Tapu Dairesi’ndeki haritalarda geçit olarak gösterilen ve göletteki su seviyesinin yükselmesi halinde gölet altında kalan, eskiden de var olan toprak setin altına 1 metre çapında 18 adet beton büz konarak o setin toprak ile yükseltilmesidir.

Bunun yapılmasındaki amaç ise; Gönyeli’de çiftçilik- hayvancılık ile uğraşan Mustafa Behlül isimli bir vatandaşımızın bölgemizde dirifil (yonca) ekmek için teraslayıp gübrelediği arazisine ulaşabilmesi içindir.

Yapılan bent, Kırın Dere’den gelerek Gönyeli barajına akacak olan suyu engellememektedir. Çünkü bentin altına konan 1 metre çapındaki 18 adet büz, bu akışa yardımcı olacaktır.

Ola ki Kırım Deresi’nden bol su geldi ve gelen su da yapılan toprak bentin gerisinde birikmeye başladı, bu biriken su da bileşik kaplar örneği gibi toprak bentin altına yerleştirilmiş 1 metre çapındaki büzler sayesinde akışı sağlanacaktır.

Su ve göletler konusundaki duyarlılığımı bir parlamenter olarak çeşitli vesilelerle gerek mecliste, gerekse görsel basında birçok kez gündeme getirmişimdir.

Yapılan bütün işlemler tapusu halen bizde olan ata yadigarı topraklarımız üzerinde yapılmaktadır. Halen de Gönyeli göletindeki sular yükseldiği zaman 40 dönüm kadar koçanlı arazimiz sular altında kalmaktadır. 50 yıldan beridir böyle bir mağduriyetimize karşılık da devletten herhangi bir tazminat talep etmiş değiliz.

Kırın Dere üzerine yapılan bu uygulamayı görenlerin Lefkoşa- Girne anayolu yapılırken aynı dere üzerinde, konu olan setin sadece 250m doğusunda, Karayolları Dairesi’nin yapmış olduğu uygulamayı da görmesini beklerdim.

Saygılarımla,

Dr. Mustafa ARABACIOĞLU

Dağıtım: Lefkoşa Kaymakamlığı, Gönyeli Belediyesi, Karayolları Dairesi, Çevre Dairesi, K.T. Çiftçiler Birliği, Hayvancılar Birliği, Biyologlar Derneği”