Alevlerin ardından

Orman yangınları ile ilgili TMMOB Çevre Mühendisleri Odası bir açıklama yaptı. Açıklamada orman yangınlarına yönelik önlemlerin yetersiz olmasına dikkat çekildi.

Çevre Mühendisleri Odası açıklamasında ayrıca şu sözlere yerverdi;

Diğer haberlerAlevlerin ardından
Yangınlar gıda güvenliğini tehdit ediyor
“Yarın da yanacak, çünkü…”
İngiliz çöpü 1 milyon sterlin!
Ağaç katliamının resmidir!
En çok okunan haberler5 jeti sahibi Travolta küresel ısınma dersi veriyo..
Çamaşır sulu temizlik ürünlerinde kanser riski
Küresel ısınma bize ne yapıyor?
İkizdere: Vadime dokunma!
En büyük karbon ayak izi Beckham’ın
Ülkemizde orman yangınlarına yönelik önlemler, hala yangından sonra söndürmeye yönelik önlemlerle sınırlı kalmaktadır. (Yangın söndürme çalışmalarında kullanılacak uçak, helikopter, arasöz ve işçi sayılarındaki artışlar vb.) Bu durum, orman yangını çıkma olasılığının en aza indirilebilmesini ve en az zararla söndürülebilmesini bu yıl da rastlantılara bırakabilecek, dolayısıyla ormanlarımızın azalmasına ve kısıtlı kaynakların savurganlığına yol açabilecek bir iş bilmezliktir. Bu nedenle, ülkemizde orman yangını çıkma olasılığının en aza indirilmesi ve en az zararla söndürülmesi, ilgili kuruluşların üst düzey yöneticilerinin bilgisizliklerine ve becerisizliklerine bırakılmamalı ve; daha anlamlı, ayrıntılı ve sürekli veri tabanı oluşturulmasına, araştırmaların yapılmasına,
orman yangınlarıyla “mücadeleden” sorumlu yönetsel yapının etkinleştirilmesine,
başta yangınlara karşı dirençli yapıların oluşturulması olmak üzere orman yangını çıkma olasılığını azaltabilecek ormancılık uygulamalarına ağırlık verilmesine,
başta ormanlarımızın içinde ve bitişiğinde yerleşik olanlar olmak üzere yurttaşlarımızın ormancılığımızla barıştırılmasına
yönelik düzenlemeler için uğraş verilmelidir. Bu gerek yerine getirilmediğinde, ormanlarımız bu yıl da yanacak; çıkabilecek yangınların sayısı ve yanabilecek ormanlarımızın genişliği geçen yıl olduğu gibi bu yıl da büyük ölçüde rastlantılara kalacaktır.

2006 yılında, 2005 yılına göre orman yangı sayısı % 46, yanan orman genişliği % 74, dolayısıyla, yangın başına düşen yanan orman genişliği de % 84 oranında artmıştır.

Bu yıl orman yangınlarının önceki yılları aratabilecek boyutlara ulaşması göz ardı edilemeyecek bir olasılıktır ve bu olasılığın en aza indirilebilmesi için de Orman Genel Müdürlüğü’nü çok boyutlu kurumsal, teknik ve hukuksal düzenlemeleri yapmaya yöneltebilecek çabalara girilmelidir.

Çevre ve Orman Bakanlığı, 2B, 2A arazileri ve satış – işgal kıskacındaki orman varlıkları üzerine uyguladığı politikalardan vazgeçmeli, taşocakları, müteahhitler, turizm yatırımcıları için bir rant alanı olarak görülen ormanlarımızın fabrikalara, konutlara, villalara, otellere, iş/alışveriş merkezlerine, golf sahalarına dönüştürülmesine izin verilmemelidir.

Ormanlarımız Yangınlara Teslim Edilmemelidir !

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu