İpsaro Alçı Tepeleri için verilen alçı çıkarma izinlerini protesto etmek amacıyla Çınarlı köyündeki İncirli Mağara’da toplanan halk hep bir ağızdan haykırdı “İPSARO’YA KIYMAYIN”… İpsaroyu Koruma Hareketi ve Çınarlıyı Sevenler Derneği’nin düzenlediği “İpsaroya kıymayın” sembolik yürüyüşüne bazı siyasi parti temsilcileri, kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve bölge köylerden çok sayıda vatandaş katılarak destek verdi
LATİF: CESARETLİ BİR ADIM ATIN… İpsaroyu Koruma Hareketi Basın Sözcüsü Kemal Latif, Başbakan Soyer’e çağrı yaparak doğa adına cesaretli bir adım atmasını ve 8 şirkete verilen alçı çıkarma iznini iptal etmesini istedi
Sevgi YALMAN – Sedef BOŞNAK
İpsaroyu Koruma Hareketi ve Çınarlıyı Sevenler Derneği, İpsaro Alçı Tepeleri için 8 şirkete verilen alçı çıkarma izinlerini protesto amacıyla dün Çınarlı köyündeki İncirli Mağara’da bir protesto gösterisi yaptı.
Dernek ve hareket yetkilileri, bazı siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ile protesto gösterisine katılan 300 kadar vatandaş hep bir ağızdan “İpsaroyu korumaya and içtik” diye haykırdı.
Yapılan konuşmaların ardından gösteriye katılanlar “İpsaroya kıymayın” yazılı pankart ve KKTC ile Türkiye Cumhuriyeti bayraklarını alarak İpsaro Tepesi’ne tırmandı.
Saat 19.00 sıralarında başlayan protesto gösterisine Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Dr. Mehmet Çakıcı, Kıbrıs Sosyalist Partisi yöneticileri, KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, Geçitkale Belediye Başkanı Dr. Kıvanç Buhara, KAMU-SEN Genel Başkanı Mehmet Özkardaş, Maraş Avcılık Atıcılık Birliği, Mağusa Avcılık Atıcılık Birliği, Geçitkale Avcılık Atıcılık Birliği, İskele Avcılık Atıcılık Birliği, Kema Vakfı, İskele Yurttaş İnsiyatifi, Yeni Boğaziçi Yüksek Gerilim Hatlarına Hayır Hareketi, Akova Kadınlar Derneği, Biyologlar Derneği, Altınova Spor Kulübü, Yeşil Barış Hareketi ve Arıcılar Birliği temsilcileri katıldı.
Bu arada “Kıbrıs Sosyalist Partisi İnsana ve Doğaya saygılı üretim” başlıklı bildiri dağıttı.
UBP Genel Sekreteri Nazım Çavuşoğlu ise mesaj göndererek eyleme destek belirtti.
Protesto gösterisine Çınarlı, Altınova, Akova, Geçitkale ve Ağıllar köylerinden gelen çok sayıda vatandaş da destek verdi. İpsaroyu Koruma Hareketi Basın Sözcüsü Kemal Latif, “İpsaro’ya kıymayın” sloganı ile başlattığı ilk protesto gösterisinde yaptığı konuşmada, Başbakan Ferdi Sabit Soyer’e çağrıda bulunarak doğa adına cesaretli bir adım atmasını ve 8 şirkete verilen alçı çıkarma izinlerinin iptal edilmesini istedi.
Latif: Yumruk değil, aşılmaz bir duvar olalım
Protesto gösterisinde açılış konuşmasını yapan Çınarlıyı Sevenler Derneği Başkanı Hüsrev Bektaş’ın ardından söz alan İpsaroyu Koruma Hareketi Basın Sözcüsü Kemal Latif, alçı ocaklarının çalışmaya başlaması halinde, bu güzergahtan saatte 50 iş aracı geçeceğini hatırlatarak, bölgede bulunan iki köyün göç etmek zorunda kalacağını ve doğanın tahrip edileceği gerçeğinin dışında eko sistemin de altüst olacağını söyledi.
Sözcü Kemal Latif, küresel ısınmaya bütün dünyada dikkat çekildiği bugünlerde 100 bin ağacın acımasızca katledilmesine, 4 bin dönüm orman arazisinin yok olmasına izin vermeyeceklerini belirterek, “Hepimiz bir yumruk değil, aşılmaz bir duvar olalım ve İpsaro’ları koruyalım” dedi.
Eylemlerine bugüne kadar destek veren ve kendilerini yüreklendiren sivil toplum örgütlerine ve basın kuruluşlarına teşekkür eden Kemal Latif, “İpsaro’yu kurtarmaya and içtik. Bu davayı kurtarmayı mutlaka kazanacağız. Hedefimiz İpsaro’dan bir taş, bir yeşil yaprak ve bir avuç toprak aldırmamaktır” şeklinde konuştu.
Rüşvet ile ilgili dedikodular dolaştığını da iddia eden Latif, başbakanın üretilecek malzemenin yurt içi inşaat sektöründe kullanılacağı söylevini kabul etmediklerini de kaydederek başka ocaklardan çıkarılan tonlarca malzemenin Güney Kıbrıs’a satıldığını ileri sürdü.
Başbakanın sivil toplum örgütlerine hak verdiğini söylediğini ancak 22 Mayıs 2008 tarihinde, talep ettikleri randevunun hala yanıtını alamadıklarını kaydeden Latif, başbakanın doğa adına cesaretli bir adım atarak izinleri iptal etmesini istedi.
Çakıcı: Mücadeleyi hep birlikte yapacağız
TDP Genel Başkanı Dr. Mehmet Çakıcı ise, İpsaro’nun cennet adamızın en güzel parçalarından biri olduğunu ifade ederek, bir önceki hükümetin 5, şimdiki hükümetin de 3 şirkete alçı çıkarma izni verdiğini, birilerinin politika yaparak halkı kandırmaya çalıştığını iddia ederek, “Bu topraklar bizim, aramızda satılmış olanlar var. Bu Truva atlarına karşı hep birlikte mücadele edelim” dedi.
“En çok vatanperver görünenler, bu ülkenin olanaklarından en çok yararlananlardır” şeklinde konuşan Çakıcı, orman arazilerini korumanın anayasal bir görev olduğunu bu mücadeleyi hep birlikte sürdüreceklerini kaydetti.
Özkardaş: Ranta izin vermeyiz
KAMU-SEN Başkanı Mehmet Özkardaş, eşsiz doğa harikası, güzide İsparo’yu bazı kişilere izin vererek rant sağlamaya zemin hazırlayan hükümet ve bundan önceki hükümeti şiddetle kınadığını söyledi.
Ormanlarımızın, dağlarımızın, geleceğimizin kimseye peşkeş çekilmesine izin vermeyeceklerini ifade eden Özkardaş, “Bizim gidecek başka yurdumuz yok. Hükümet, maalesef, sermayeden yana tavır almaktadır” dedi.
Elcil: Ülkemiz satılık değil
KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil’de, sermayenin daha çok semirmesi için mücadele etmediklerini belirterek, toprağa ve ülkeye sahip çıkma mücadelesi verdiklerini söyledi.
Şener Elcil, “Doğamız, ülkemiz satılık değil. İpsaro Tepeleri’nden nemalanmak isteyenlere hayır. Sizinle birlikteyiz, sonuna kadar birlikte olacağız” dedi.
Aylanç: Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz
Altınova köyü adına konuşan Hüseyin Aylanç ise, mücadelelerini sonuna dek sürdürme kararlılığında olduklarını belirtti ve “TC için Gelibolu nasıl bir simge ise İpsaro da Altınova ve Çınarlı köy halkı için aynıdır” dedi.
Bu arada 27 Haziran 2008 tarihinde başlayan “İpsaro’yu kurtaralım imza kampanyası” da devam ediyor.