Gökmen, KKTC’nin su fakiri bir ülke olduğunu ve son dönemlerde meydana gelen kuraklığın da etkisiyle, so-runun daha büyük boyutla-ra geldiğini ve susuzluğun potansiyel bir tehlike oluşturduğunu vurguladı Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Mustafa Gökmen, Bakanlığının ve Bakanlığına bağlı dairelerin 2008 yılı hedeflerini ve projelerini açıkladı.
Planlanan yasal düzenlemelerin, ülke gerçekleriyle barışık ve AB normlarıyla uyumlu bir şekilde, KKTC insanlarının yaşam kalitelerinin uygar dünya düzeyine getirilmesi hedefiyle yapılacağını söyleyen Gökmen, “Ekonomik kalkınmayı sürdürülebilir bir çevre anlayışı içerisinde özümleyip, plan ve projeler geliştirmek ve bu bağlamda oluşacak programları desteklemek, toplumun her kesiminde çevresel konularda duyarlılık, anlayış ve daha fazla katılımcılığı sağlamak ana hedeflerimizdendir” dedi. Mustafa Gökmen, Girne Limanı’nın yetki karmaşası nedeniyle ortada bırakılmayacak kadar önemli bir değer olduğunu ve halkı bu konuda ağlamaktan kurtaracaklarını söyledi.
Bakanlık olarak çevre konularında duyarlı her kişi ve kuruma kapılarının açık olduğunu belirten Gökmen, her zaman eleştiriye açık olduklarını ve öneri beklediklerini ifade etti. Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Mustafa Gökmen, dün Bakanlık’ta bir basın toplantısı düzenledi. Kendine bağlı dairelerin yetkililerinin de hazır bulunduğu basın toplantısında konuşan Gökmen, hedef ve projeleri hakkında açıklamalar yaptı. Sıvı atık sorununa kesin çözüm üretilebilmesi için Çevre Master Planı oluşturulması gerektiğini ifade eden Gökmen, konu ile ilgili faaliyetlerin sürdüğünü ve çalışmalar sonlanana kadar özellikle büyük yerleşim birimlerinde, kanalizasyon sistemlerinin yaygınlaştırılması, elde edilecek atık suların değerlendirilmesi ve kurulacak arıtma sistemlerinin denetlenmesinin gerekliliğini anlattı. Gökmen, sanayi atık sularının değerlendirilmesi; değerlendirilmesi mümkün olmayanlara ise kriterler çerçevesinde iyileştirme işlemlerinin uygulanmasını tasarladıklarını belirtti.
Gökmen, katı atık yönetim planı hazırlandığını ve plan çerçevesinde katı atık merkezi kurulmasının da yer aldığını söyleyerek, “Merkezi katı atık sisteminde yap-işlet-devret yöntemi en uygun metot olarak düşünülmektedir” dedi.
ÜLKEMİZ SU FAKİRİ
Gökmen, KKTC’nin su fakiri bir ülke olduğunu ve son dönemlerde meydana gelen kuraklığın da etkisiyle, sorunun daha büyük boyutlara geldiğini ve susuzluğun potansiyel bir tehlike oluşturduğunu vurguladı. Su kaynaklarının korunması ve kullanımı yönünde kriz masası oluşturulmasının gündeme geldiğine işaret eden Gökmen, ülkedeki su tüketimiyle ilgili istatistiki bilgi verdi. Küresel ısınmadan dolayı hızla yeraltı sularının azaldığına dikkati çeken Gökmen, su sorununa acil önlemlerin gerekli görüldüğünü ve bu nedenle kısa, orta ve uzun vadeli önlemler alma yoluna gittiklerini belirtti.
SU KESİNTİSİ
Gökmen, su rezervlerindeki azalmadan dolayı tasarruflu su kullanımı için bölgelerde su kesintisi yapılacağını ve bu kesintinin bölgelerdeki nüfus ve verilen su miktarına göre düzenleneceğini bildirdi. Gökmen, bakanlığın su konusunda kısa vadede alacağı önlemlere arasında, içme suyu akifer özelliği taşıyan bölgelerde yeni kuyu açma ve derinleştirme çalışmalarına sınırlandırma, Kaymakamlıkların mevcut yasalarını acilen uygulamaya koyması, niyagaraların su hacmini azaltacak önlemlerin hayata geçirilmesi ve yağmur sularının toplanarak depolanmasını sağlaması olduğunu anlattı. Hükümetin havuzlu evler için farklı bir vergi uygulaması düşündüğünü kay-deden Gökmen, yüzme havuzlarının içme ve kullanma suyu ile doldurulmaması yönünde halkın bilinçlen-dirilmesini sağlayacaklarını belirtti.
TAŞ OCAKLARI
Taş ocakları konusunda 1 Nisan 2007 tarihinde başlatılan iyileştirme çalışmaları kapsamında yapılanlara örnekler veren Gökmen, bu çalışmalarla ülkenin gereksinim duyduğu kırma kum, çakıl üretimi ve kısmi taş ihtiyacının karşılandığını, bu yüzden de yeni kırma kum-çakıl üretimine yönelik müracaatların değerlendirilmeyeceğini söyledi.
CMC
CMC konusuna değinen Gökmen, “Yöre özellikle çevresel açıdan neredeyse Akdeniz’in çevre felaketi yaşanan bölgesi durumuna gelmiştir. Gelinen aşamada gerek Port-İsbi, gerekse AB’ye üye bir firma CMC bölgesinde çevre ve yeniden kazanıma ilişkin araştırma ve çalışmaları sürdürülmektedir. Bu firmaların rehabilite anlamında amacımıza uygun olarak çalışmalar yapacaklarının takipçisi olacağız” diye konuştu.
ORMAN ALANLARI
Gökmen, ülkede şu an yüzde 19 olan orman alanlarının yüzde 30’a ulaştırılması için ağaçlandırma prog-ramının düzenli bir şekilde yürütüldüğüne işaret ederek, planlanan ağaçlandırma çalışmaları hakkında bilgi verdi. Erken gelen ve mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklık nedeni ile yangınlar için alınacak tedbirlerin daha uzun periyotta gerçekleştirileceğini dile getiren Gökmen, bu bakımdan alınacak tedbirlerin eksiksiz olmasına özen gösterileceğini vurguladı.