Radikal bir dizi önlemle, su sıkıntısını en aza indireceğiz

Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp, su konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi:
Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp, su konusunda yaşanan sıkıntıya işaret ederek, denizden su arıtma projesi hayata geçene kadar radikal bir dizi önlem alacaklarını söyledi.

Kayalp, zaten çok az olan doğal su kaynaklarının, yağış yetersizliğinden ötürü gereken ölçüde beslenememesinin, kullanımdan kaynaklanan yok oluş sürecini hızlandırdığını ve adanın bütününde başa çıkılması neredeyse olanaksız bir susuzluk yaşanmasına yol açtığını kaydetti.

Gazimağusa Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, Kayalp, konuya ilişkin basın toplantısı düzenledi ve şöyle dedi:

“Tek kaynağı yeraltından kuyular aracılığıyla çıkarılarak Güzelyurt’tan gönderilen su olan Gazimağusa’nın, ülkemizin susuzlukla en fazla boğuşmak durumunda kalan yerleşim birimi olduğu herkesçe bilinmektedir.

Gazimağusa’nın su sorununun, ülkemizdeki genel kuraklık koşulları nedeniyle, bu yıl her zamankinden çok daha ağır bir hale gelmesi kaçınılmaz görülmektedir. Bu nedenle, Gazimağusa Belediyesi’nin sürdürdüğü yeni arayışlar ve özellikle denizden ters ozmos yöntemi ile su elde etme çabası ne yazık ki çok sıcak geçmesi beklenen 2008 yazının ardından sonuç verebilecektir. Dolayısıyla, Gazimağusa’da bu yaz, su, her şeyden çok daha değerli bir hal alacaktır.”

Kayalp, bu çerçevede, Gazimağusa Belediyesi’nin 2008 yılının Kasım ayına kadar su konusunda, kentte, “Kriz Koşullarına Dayalı Uygulama Esasları” doğrultusunda hareket etme kararı aldığını belirtti.

“Kriz koşullarına dayalı uygulama esasları”

Kayalp’ın açıkladığı “Kriz Koşullarına Dayalı Uygulama Esasları” ise şöyle:

“1-Gazimağusa Belediyesi, kentteki yeşil alanlarda, parklarda ve diğer peyzaj alanlarındaki tüm yeşillendirme uygulamalarını, su tasarrufu sağlamak amacıyla en az düzeyde yürütecek. Bu alanların su gereksinimi, sadece kanalizasyon arıtma tesisinden elde edilecek suyla yapılacak.

2-Gazimağusa Belediyesi Su İşleri Birimi, su şebekesinde meydana gelecek arızalara olası en kısa sürede müdahale edebilmek amacıyla, 24 saat görev yapacak Acil Müdahale Ekibi oluşturacaktır. Ekibin 0533 860 19 90 numaralı telefonuna ana şebeke arızaları, günün herhangi bir saatinde, bildirilebilecek.

3-Borcunu 3 ay boyunca ödemeyen abonelerin su bağlantısı kesilecek.

4-Borcundan ötürü su bağlantısı kesilen aboneler başta olmak üzere, kaçak su kullanımının engellenmesi amacıyla tüm abonelerin denetlenmesi amacıyla Gazimağusa Belediyesi Zabıta ve Tahsilat Birimleri, Polis destekli olarak 24 saat görev başında olacak.

5-Gazimağusa Belediyesi açıklanan periyot boyunca suyun ekonomik ve verimli kullanılmasını teşvik amacıyla bilgilendirici ya da uyarıcı bildiriler dağıtacak.

6-Suyun önemini anlatan ve yaşanan su sıkıntısının en az düzeyde hissedilebilmesini sağlamak amacıyla, kitle iletişim araçlarından da yararlanarak, dinamik bir iletişim kampanyası başlatılacak. Suyun tasarruflu kullanılmasıyla elde edilecek yararı anlatan bilgilere www.magusa.org/mix/tema_su tasarrufu.htm adresinden ulaşılabilecek.

7-Denizden su arıtma sistemi, kaliteli suyun çok daha pahalı olarak elde edilebilmesi anlamı taşımaktadır. Bu nedenle, yeraltı kaynaklarına bağımlılığın kalkması için öngörülen hedef zaman olan Ocak 2009’a kadar, suda ekonomik tüketimi bir yaşam alışkanlığına dönüştürecek bilgilendirici ve eğitici çalışmalar gerçekleştirilecek. (Gazimağusa Belediyesi’nin Doğu Akdeniz Üniversitesi ile kurmakta olduğu denizden su arıtma tesisi Ağustos 2008’de hizmete girecek. Devlet tarafından kurulacak tesisin de Kasım 2008’de devreye girmesi beklenmekte.)

“Halka büyük görev düşüyor”

Gazimağusa Belediyesi’nin açıklamasında, yukarıda sıralanan çabaların olumlu sonuç verebilmesi ve başarı sağlanabilmesi için Gazimağusa halkına çok büyük görev düştüğü de belirtildi ve “Halkımızın duyarlı davranmasından ve Gazimağusa Belediyesi’nin çalışmalarına destek olmasından en büyük yararı yine Gazimağusa ve Gazimağusa’da yaşayanlar sağlayacaktır” denildi.